Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 17:46

Διαμαρτυρία για την προβληματική δακοκτονία ο Δήμος Οιχαλίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαμαρτυρία για την προβληματική δακοκτονία ο Δήμος Οιχαλίας

 

Απόφαση καταγγελίας - διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που προκάλεσε ο δάκος και το γλοιοσπόριο στη φετινή ελαιουργική περίοδο, λόγω της μη έγκυρης και έγκαιρης δακοκτονίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας.

Η διαμαρτυρία αυτή, όπως επισημαίνεται, “υποβλήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα δακοκτονίας, η αστοχία του οποίου είχε σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής”.

Στην καταγγελία - διαμαρτυρία που έχει αποσταλεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στο διευθυντή ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και κοινοποιήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας σημειώνει: “Με την παρούσα καταγγελία - διαμαρτυρία, θα θέλαμε να μεταφέρουμε την απόγνωση των ελαιοπαραγωγών του δήμου μας, για τα καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα της ελαιοπαραγωγής τους, λόγω της προσβολής της ελιάς από τον δάκο και από το γλοιοσπόριο. Η φετινή προσβολή όμως από τον δάκο ήταν ίσως η μεγαλύτερη που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή μας και σε κάθε περίπτωση υποβάθμισε την ποιότητα του ελαιολάδου, επηρεάζοντας το σύνολο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, όπως η γεύση και το χρώμα. Μοιραία έχουμε υψηλές οξύτητες, το λάδι αλλάζει χρωματισμό και επιπρόσθετα έχουμε αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών για τα οποία φημίζεται το ελαιόλαδο της περιοχής μας. Ολα αυτά συντελούν στην οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής, μιας και ο κορμός του εισοδήματός τους βασίζεται στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Για τους ανωτέρω λόγους και όχι μόνο, ζητούμε να γίνει: 1) Αμεση εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας. 2) Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. 3) Απαλλαγή από την εισφορά υπέρ της δακοκτονίας. 4) Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο μέλλον, θα πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων, προς αποφυγή επανάληψης της φετινής καταστροφής. Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση και επιβάλλεται άμεσα να προβείτε στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι διατεθειμένοι να προβούν στις όποιες παραπέρα νόμιμες ενέργειες”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER