Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 17:49

“Πάμε βόλτα” στην έκθεση Γ. Τσεκλένη στο Ναύπλιο

Γράφτηκε από την
“Πάμε βόλτα” στην έκθεση Γ. Τσεκλένη στο Ναύπλιο

Την έκθεση “Τseklenis - Τα χρόνια της μόδας” στο Ναύπλιο θα επισκεφτεί αυτή την Κυριακή 25 Νοεμβρίου η Ομάδα “Πάμε βόλτα”. Η ξενάγηση στην έκθεση θα γίνει από τον ίδιο το Γιάννη Tσεκλένη.

Η έκθεση εστιάζει στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του, ξεκινώντας από το 1965 -όταν ο Τσεκλένης λανσάρει την πρώτη του συλλογή- και καταλήγοντας στο 1991, με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας. Επιπλέον περιλαμβάνει μια επιλογή από δημιουργίες του Γιάννη Τσεκλένη, μακέτες υφασμάτων, φωτογραφίες, ντοκουμέντα της εποχής, ταινίες και σπάνιο εποπτικό υλικό από το αρχείο του σχεδιαστή.

Πρόκειται για μια μεγάλη αναδρομική έκθεση την οποία διοργανώνει ο οργανισμός “Το Φουγάρο” και την παρουσιάζει στο χώρο “Fougaro The Gallery - Nafplion”, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα,

Ο Γιάννης Τσεκλένης αποτελεί μια σύνθετη για τα ελληνικά δεδομένα περίπτωση σχεδιαστή (υφασμάτων, μόδας, αεροπλάνων και μέσων μεταφοράς), επιχειρηματία, καλλιτέχνη, φωτογράφου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων και κυρίως οραματιστή. Σημάδεψε με το πέρασμά του πάνω από 5 δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων ο σχεδιαστής διεκδίκησε τη δική του θέση στο παγκόσμιο δημιουργικό γίγνεσθαι, επηρέασε πολλούς δημιουργούς, αλλά και επηρεάστηκε από όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και παλαιότερα.

Η δημιουργική πορεία του Γιάννη Τσεκλένη ταυτίζεται με το πέρασμα της Ελλάδας από την «εποχή της αθωότητας» της δεκαετίας του ’60, με την ανάταση και το glamour, σε μια σκληρή ενηλικίωση, με τη συντριβή του «ονείρου» μιας βιομηχανικής επανάστασης αλλά και μια χαμένη ευκαιρία να γίνει η χώρα υπολογίσιμος παράγοντας στο διεθνή χώρο της μόδας.

Η πορεία του Τσεκλένη σηματοδοτεί επίσης το πέρασμα από τα καταστήματα υφασμάτων και την υψηλή ραπτική από τις μοδίστρες ή τους πρώτους οίκους μόδας, στη βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων με την παραγωγή ειδών πολυτελείας - καθώς ο Γιάννης Τσεκλένης είναι ο πρώτος δημιουργός που σχεδίασε αναγνωρίσιμα έτοιμα ενδύματα.

Η έντονη ταυτότητα των δημιουργιών του οφείλεται στο ότι ο ίδιος σχεδίαζε τα υφάσματα σε μοντέρνες θεματικές συλλογές. Το όνομά του συνδέεται, επίσης, με την άνοδο και την πτώση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και της εγχώριας βιομηχανίας μόδας, αφού υπήρξε κυρίως σχεδιαστής υφασμάτων.

Επιπλέον, κατά το πέρασμα από τις φυσικές στις συνθετικές ίνες, ο Γιάννης Τσεκλένης εισήγαγε στον ελληνικό χώρο τεχνογνωσία για την επεξεργασία των παραγόμενων υφασμάτων.

 

● Πληροφορίες για την ώρα και τον τόπο αναχώρησης, τον τρόπο μετάβασης κ.ά. δίνονται στο τηλ. 6936-518550. Καθώς οι συμμετοχές είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER