Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 08:52

Γιορτάστηκε στην Καλαμάτα η Εθνική Αντίσταση (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Γιορτάστηκε στην Καλαμάτα η Εθνική Αντίσταση (βίντεο)

 

Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης γιορτάστηκε χθες και στην Καλαμάτα.

Στις 10 το πρωί, τελέστηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία προέστη ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Μπίζας.

Με την ολοκλήρωση της δοξολογίας η εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων Πότα Δήμιζα σε ομιλία της επεσήμανε ότι “η αντίσταση του ελληνικού λαού, μετά το έπος του ‘40 και σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, αποτελεί μια μεγαλειώδη πράξη. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης καταλαμβάνει ισάξια θέση δίπλα σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, από την εποχή των 300 του Λεωνίδα μέχρι τη θαυμαστή πορεία του Ελληνικού Στρατού στα βουνά της Αλβανίας”.

Και σημείωσε πως “οι Ελληνες, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής και πολιτικής τους ταυτότητας, είπαν ένα μεγάλο όχι στον ολοκληρωτισμό, το φασισμό και το ναζισμό. Πολλές φορές οι Ελληνες ξεπέρασαν τις διαφορές τους και βρέθηκαν όλοι μαζί ενωμένοι να δίνουν το μεγάλο αγώνα. Ο Γοργοπόταμος σηματοδοτεί το πνεύμα εκείνων των Ελλήνων και συμβολίζει την αξία της συνεννόησης, όταν αυτή απαιτείται. Είναι ένα σύμβολο αυτός ο εορτασμός, καθώς σημαδεύει την αντίσταση και τον αγώνα των ελευθερόφρονων ανθρώπων κατά των κάθε λογής κατακτητών και δικτατόρων”.

Στη συνέχεια, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Νέδοντα, απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο, υπό βροχή, τελέστηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια από τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - σμήναρχο (Ι) Χρήστο Πεταλά, την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα, την αντιδήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER