Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 09:03

Σύλλογοι της Μεθώνης κατά του πεδίου βολής Σχίζας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Σύλλογοι της Μεθώνης κατά του πεδίου βολής Σχίζας

Την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργείου Αμυνας να δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πολεμικής Αεροπορίας στην 120 ΠΕΑ εκφράζουν με επιστολή τους ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μεθώνης, ο τοπικός Σύλλογος «Ιωάννης Καποδίστριας» και οι Φίλοι του Κάστρου Μεθώνης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των τριών συλλόγων, η διεύρυνση της χρήσης του πεδίου βολής στη Σχίζα απειλεί τον τόπο τους, γιατί η λειτουργία του και οι υπερπτήσεις πάνω από τη Μεθώνη είναι ασύμβατη και αντιφατικά με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, επισημαίνουν, η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι τρεις σύλλογοι στην επιστολή τους:

"Το 2014 η λειτουργία του πεδίου βολής της νήσου Σχίζας ανεστάλη, μετά από πάνδημη και καθολική πολιτική αντίθεση, αλλά -δυστυχώς- ενεργοποιήθηκε πάλι το 2017. Με την διεύρυνση της χρήσης του, απειλείται ο τόπος μας, με ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, με διάσπαρτα μνημεία διεθνούς σημασίας και -σε μεγάλη έκταση-ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.

Η λειτουργία πεδίου βολής και υπερπτήσεων πάνω από τη περιοχή της Μεθώνης, με χαρακτήρα πολεμικών ασκήσεων, ειδικότερα το καλοκαίρι, είναι ασύμβατη και αντιφατική με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας. Αυτό γίνεται τη στιγμή που, με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται και προγραμματίζονται, η Μεσσηνία εξελίσσεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino και τα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρείας για πέντε νέα ξενοδοχεία στη Γιάλοβα και Βελίκα.

Η περιοχή μας στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας έχει το προνόμιο να διαθέτει πολλές περιοχές Natura 2000 (στην περιοχή της Πυλίας, στο στενό της Μεθώνης και στα νησιά Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγ. Μαρίνα και Βενέτικο). Μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τον κόλπο του Ναυαρίνου και τη Σφακτηρία αποτελούν ενα οικοσύστημα που ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ζωνών διατήρησης (Οδηγία 92/43 ΕΕ). Πρόκειται για περιοχή προστατευόμενη, σπάνιας ομορφιάς και παρόμοιες περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης διατήρησης και όχι υποβάθμισης και σημαντικής διαταραχής των προστατευόμενων ειδών από βαριές οχλήσεις. Σημειώνουμε επίσης ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πτηνών των Βαλκανίων”.

Και κατά συνέπεια, “η διεύρυνση της αεροπορικής δραστηριότητας και η συνεπακόλουθη ηχορύπανση επιβαρύνουν το οικοσύστημα, και είναι ασύμβατες με τη σύγχρονη λογική της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά το περιβάλλον. Σε περίπτωση υλοποίησης αυτών των σχεδίων η χώρα μας θα εκτεθεί διεθνώς και θα προκληθούν πολλές προσφυγές ακύρωσης στο ΣτΕ”.

Ζητούν λοιπόν από την κυβέρνηση “να ενεργοποιήσει και πάλι την αναστολή χρήσης τού πεδίου βολής Νήσου Σχίζας μέχρι να αναζητηθεί εναλλακτική λύση εκπαίδευσης της Ελληνικής Αεροπορίας σε συνεννόηση με τους Δήμους, τους άλλους αρμόδιους Φορείς και τον Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής ο οποίος, μέχρι σήμερα, δεν έχει συγκροτηθεί!”. Καθώς και “την ματαίωση κάθε προσπάθειας επέκτασης των δραστηριοτήτων της εν λόγω εκπαίδευσης και σε πολεμικές αεροπορίες άλλων χωρών διότι το κόστος για τη περιοχή μας και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου οφέλους”.

Κλείνοντας, οι σύλλογοι καλούν “τα πολιτικά κόμματα, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και τους βουλευτές της Μεσσηνίας να εκφράσουν την αντίθεσή τους επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αποφάσεις που έχουν λάβει τις τελευταίες δεκαετίες”.

Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER