Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 00:35

Προσφυγή κατοίκων κατά της επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Παρέμβαση κατά του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας του επεξεργαστή μολυσματικών αποβλήτων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έκαναν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση 14 κάτοικοι του Αντικαλάμου και της Σπερχογείας.

Οι κάτοικοι φοβούνται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επεξεργασία ιατρικών αποβλήτων μέσα σε κατοικημένη περιοχή, ενώ παράλληλα αμφισβητούν την αξιοπιστία του εξοπλισμού και τις τεχνικές αναλύσεις της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Οι κάτοικοι μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που φιλοξένησε η "Ε" στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής κατέθεσαν την ίδια ημέρα, μέσω του δικηγόρου τους Χρήστου Χρυσού, ένα 10σέλιδο κείμενο αντιρρήσεων κατά της ΜΠΕ στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, με αποδέκτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σε αυτό το κείμενο με τις απόψεις - αντιρρήσεις τους παρουσιάζουν τις επισφάλειες του συγκεκριμένου έργου και τάσσονται κατά της υλοποίησής του. 

ΣΕ ΗΔΗ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο δικηγόρος των κατοίκων Χρήστος Χρυσός σε δηλώσεις του τονίζει ότι ήδη ζουν σε ένα επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον, από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις εγκαταστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Τονίζει ακόμα ότι "αυτές οι μονάδες προβλέπεται να εγκαθίστανται μόνο σε βιομηχανικές περιοχές και σε εδάφη εκτός οικιστικών περιοχών -κι ούτε θεωρούμε τυχαία ότι όλες οι άδειες που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, είτε στην Αρκαδία είτε στην Αχαΐα, είτε στο Βόλο, είτε στη Λάρισα είναι σε βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ). Αυτό δείχνει κάτι, διαφορετικά ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει εκτός ΒΙΠΕ". Και προσθέτει ότι κάτι τέτοιο μέσα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας "θα επιφέρει ολοσχερή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και βλάβη της υγείας και των πολιτών, αλλά και των ασθενών οι οποίοι θα μπαίνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, για εξέταση ή για οτιδήποτε άλλο".    

ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Αυτή τη στιγμή, λέει ο κ. Χρυσός, "υπάρχει απαίτηση να σταματήσει το έργο αυτό, διαφορετικά να δοθούν σοβαρές και επαρκείς εξηγήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που καταθέσαμε στις αντιρρήσεις μας, κι αφού ενημερωθούν και οι κάτοικοι από εξειδικευμένο μηχανολόγο - μηχανικό που έχει την τεχνογνωσία , για την ακρίβεια των διευκρινίσεων που θα δοθούν από το νοσοκομείο και τους φορείς του". Προανήγγειλε μάλιστα συνάντηση τις προσεχείς ημέρες για την ενημέρωση όλων των κατοίκων, γιατί -εξηγεί- ο χρόνος ήταν λίγος και δεν μπορούσαν να μαζευτούν περισσότερες υπογραφές. 

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Στο κείμενο με τις αντιρρήσεις τους οι κάτοικοι αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από την έρευνά τους για αντίστοιχες μονάδες οι οποίες υπήρξαν κατά καιρούς και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία, διαπίστωσαν ότι έκλεισαν γιατί εγκυμονούσαν κινδύνους για το περιβάλλον. Πλέον -γράφουν στο κείμενο- λειτουργούν επτά μονάδες διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων και όλες είναι εγκατεστημένες εκτός κατοικημένων περιοχών, εντός ΒΙΠΕ. Και ο λόγος είναι (που αδειοδοτούνται εντός ΒΙΠΕ) η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά και εξαιτίας των συνεπειών που θα μπορούσε να έχει ένα πιθανό σενάριο δυσλειτουργίας, βλάβης ή ατυχήματος. 

ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΠΕ

Επιπλέον, οι προσφυγέντες κάτοικοι επικαλούνται σοβαρότατες ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συγκεκριμένα μιλούν για έλλειψη πιστοποίησης (στα έγγραφα τουλάχιστον), με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, για την κατασκευή θαλάμων υπό πίεση από τον ιταλικό οίκο, που τους κατασκευάζει. Επίσης, επικαλούνται ότι τα πιστοποιητικά εξαρτημάτων βιοτεχνολογίας έχουν εκδοθεί από τον ίδιο τον κατασκευαστή τού εξοπλισμού, αντί από έναν ανεξάρτητο οίκο πιστοποίησης. Επισημαίνουν ακόμη ότι ο εν λόγω εξοπλισμός δεν έχει εγκατασταθεί πουθενά αλλού στον κόσμο και αμφισβητούν την αξιοπιστία του. Μιλούν επίσης και για ασάφειες της μελέτης, σχετικά με τον τρόπο αδρανοποίησης των μολυσματικών αποβλήτων και διατυπώνουν φόβους για τις πιθανότητες διαρροής και διασκορπισμού χημικών και επικίνδυνων ουσιών. 

ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Στις αντιρρήσεις τους αναλύονται επίσης τεχνικές ελλείψεις του συστήματος, που θεωρούν σημαντικότατες και που δύνανται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Καταλήγοντας μεταξύ άλλων στα συμπεράσματά τους ότι ο καυστήρας αποτελεί μία αυθαίρετη λύση που προτάθηκε απλώς για να προχωρήσει η διαδικασία εγκατάστασης, χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν την εξασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία.

Στο τελευταίο μέρος των αντιρρήσεων τίθενται και ερωτήματα όπως κατά πόσο διαθέτει το νοσοκομείο τους πόρους σε επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία της εγκατάστασης, αφού όλες οι εγκαταστάσεις αποστείρωσης μολυσματικών αποβλήτων στελεχώνονται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (μηχανικούς, χημικούς κ.λπ.). Επίσης, οι κάτοικοι διατυπώνουν αντιρρήσεις και για θέματα που αφορούν την αποθήκευση και μεταφορά των αποστειρωμένων αποβλήτων, αλλά και τι θα γίνει σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης με την επεξεργασία τους.