Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 09:04

Ψάχνουν λύση για τα αδέσποτα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Η διαμαρτυρία ενός αναγνώστη ότι κανένας δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση για την απομάκρυνση ενός αδέσποτου πίτμπουλ, το οποίο περιφέρεται στην περιοχή της οδού Αύρας και στην Κρήτης προκαλώντας ανησυχία στους περιοίκους, ήταν η αφορμή για να αναζητήσουμε πού απευθύνεται ένας πολίτης ο οποίος θα βρει έναν αδέσποτο σκύλο χτυπημένο ή άρρωστο, ή και επιθετικό με τους ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Καταρχάς απευθυνθήκαμε στο Δήμο Καλαμάτας, που είναι αρμόδιος -όπως άλλωστε και κάθε δήμος- για την περισυλλογή και φιλοξενία των αδέσποτων. Μετά επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας Κατερίνα Πεζώνη για να μας δώσει πρακτικές συμβουλές για το πώς αντιδρούμε όταν διασταυρωθούν οι δρόμοι μας με έναν επιθετικό σκύλο.

ΜΟΝΟ... ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ

Ο γ.γ. του δήμου και υπεύθυνος για το πρόγραμμα για τα αδέσποτα Βασίλης Χαντζής μιλώντας μαζί μας παραδέχεται ότι θα 'πρεπε να λειτουργεί ένα καταφύγιο ζώων και βεβαιώνει ότι αναζητούν κατάλληλο χώρο, καθώς μια τοποθεσία η οποία προτάθηκε για το κυνοκομείο του δήμου στη Δυτική Παραλία δεν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις από το νόμο. Ο ίδιος πάντως προτρέπει τους δημότες να τηλεφωνούν στη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, που είναι η αρμόδια υπηρεσία και να ζητούν είτε το διευθυντή Γιάννη Λιοντήρη ή διαφορετικά την υπάλληλο κ. Σταματελοπούλου στα τηλ. 27213 60850 και 60846. Διαφορετικά μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο Επικοινωνίας του δήμου 27213 60700 ή και στη Δημοτική Αστυνομία, στο τηλ. 27213 60750.

Βέβαια, μιλώντας μετέπειτα με την κ. Πεζώνη και απευθύνοντας την ίδια ερώτηση, διευκρίνισε ότι όπως διαπιστώνουν στην πράξη οι εθελοντές του ΦΟΚ, οι υπηρεσίες του δήμου είναι διαθέσιμες μόνο... καθημερινές κι όχι αργίες και Σαββατοκύριακα. 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟ;

Η πρόεδρος του ΦΟΚ λοιπόν συμβουλεύει να μην προσπαθήσουμε να τον διώξουμε με τη βία ή βίαιες κινήσεις, γιατί μπορεί από φόβο να επιτεθεί. Αντίθετα πρέπει να μην του δώσουμε σημασία, να μην τον κοιτάξουμε στα μάτια και να προχωρήσουμε, κι αφού τον αποφύγουμε να επικοινωνήσουμε με την Αστυνομία ή τον οικείο δήμο, που πρέπει αμέσως να ανταποκριθεί. 

Αυτό όμως δεν είναι πάντα τόσο απλό, γιατί ο δήμος μπορεί να είναι κλειστός και να μην υπάρχει κάποιος να δώσει την εντολή για να περισυλλεγεί ένας χτυπημένος σκύλος ή σκύλος ράτσας που δεν κοινωνικοποιείται εύκολα. Και γι' αυτό λέει η κ. Πεζώνη "εμείς ζητάμε να γίνει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας". Ετσι, εξηγεί η ίδια, ο δήμος θα μπορεί να συνδράμει τους εθελοντές.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Ο ΦΟΚ ευελπιστεί ότι μετά τις γιορτές θα πάρει επίσημα την αδειοδότηση για ένα δικό του καταφύγιο. Ομως ακόμα και έτσι, χρειάζεται οπωσδήποτε να λειτουργήσει κυνοκομείο και ο δήμος, ώστε να έχουν φροντίδα και περίθαλψη γέρικα, άρρωστα, μη κοινωνικοποιημένα σκυλιά και κουτάβια. Οπως σημαντικό, όπως κάθε φορά τονίζουμε, είναι να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, για να μην τα αφήνουν στο δρόμο, αλλά και να μην αφήνουν να γεννούν ανεξέλεγκτα.   

Αλλωστε, "με το να κάνεις στειρώσεις σε 80 αδέσποτα το χρόνο όπως προβλέπει το πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας, δεν λύνεται κάτι", επισημαίνει η πρόεδρος του Φιλοζωικού, καθώς "καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από όλο το νομό για καινούργια αδέσποτα".

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ

Και παρόλο που, κανονικά, κάποιος που θέλει να βοηθήσει ένα ζώο ή να προειδοποιήσει ότι είναι επικίνδυνο παίρνει το δήμο, σε μεγάλη ανάγκη κι αν αυτό είναι χτυπημένο ή πολύ άρρωστο "ζητάμε, αν είναι έκτακτο περιστατικό, να πάρουν το ζώο και να το πάνε στον κτηνίατρο οι ίδιοι". Εξάλλου "συνεργαζόμαστε με όλους τους κτηνιάτρους και αφού το πάει κάποιος, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μετά". Ζητεί μάλιστα την κατανόηση του κόσμου όταν ο ΦΟΚ δεν απαντά αμέσως στο τηλ. 6947-962410 (στο οποίο συνήθως απαντά η πρόεδρος του Φιλοζωικού), αλλά "είμαστε λίγοι και μπορεί εκείνη τη στιγμή να ταΐζουμε ή να είμαστε σε ένα περιστατικό, οπότε καλύτερα να προσπαθούν μεσημέρι ή βράδυ να μας βρουν".

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ

Δυστυχώς, και παρόλο που υπάρχει και κτηνίατρος συμβεβλημένος με το Δήμο Καλαμάτας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γάτες δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα περίθαλψης και φροντίδας τους, οπότε μια χτυπημένη ή άρρωστη γάτα, αν σταθεί τυχερή, συνήθως φιλοξενείται στο σπίτι κάποιου εθελοντή του ΦΟΚ. Και μπορεί ο κόσμος να έχει αλλάξει και να είναι πιο ευαισθητοποιημένος με τα αδέσποτα ζώα, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει και με την Πολιτεία. "Χρειαζόμαστε η Πολιτεία να υποστηρίξει τους πολίτες και τις φιλοζωικές οργανώσεις, να υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για να υποδεχτούν τα άρρωστα, γέρικα και σε ανάγκη ζώα, όλα τα ζώα κι όχι μόνο τους σκύλους, να στηρίξει μέτρα για το τσιπάρισμα και τη στείρωση των δεσποζόμενων, αλλά και να εφαρμόσει ό,τι άλλο προβλέπεται από τη νομοθεσία, γιατί και εμείς δεν έχουμε τους πόρους και τους εθελοντές να ανταποκρινόμαστε σε όλα τα αιτήματα", λέει καταλήγοντας η Κ. Πεζώνη.