Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 09:21

Αλλάζει όψη η είσοδος του Κάστρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Η διαμόρφωση της εισόδου στο Κάστρο της Καλαμάτας ξεκίνησε με τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης στο τείχος που κρυβόταν πίσω από το παλιό ελαιοτριβείο Σπυρίδη.

Είναι μια επέμβαση που στο σύνολό της θα αλλάξει την εικόνα του γύρω χώρου, αλλά και τη μορφή της εισόδου στο Κάστρο όπως την ξέραμε.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, μιλώντας στην "Ε" περιέγραψε ότι εκεί όπου βρισκόταν το ελαιοτριβείο (αριστερά της εισόδου) θα διαμορφωθεί ένα αμφιθέατρο, για μικρές εκδηλώσεις με λίγο κόσμο. Επίσης, τα σκαλιά θα καταργηθούν και ο επισκέπτης θα μπαίνει στο Κάστρο ακολουθώντας ένα μονοπάτι.

Πιο αναλυτικά, όπως μας πληροφόρησε η κ. Μηλίτση, οι εργασίες γίνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Στην ουσία η παρέμβαση αφορά στην υλοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης που εκπόνησε η υπηρεσία για την αναμόρφωση και το φωτισμό της εισόδου του Κάστρου. Οι εργασίες ξεκίνησαν με αρμολογήσεις και στερεώσεις σε κομμάτι του τείχους πίσω από το παλιό ελαιοτριβείο Σπυρίδη -του οποίου η συντήρηση και αποκατάσταση αναμένεται να τελειώσει περί τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Μετά η υπηρεσία ξεκινά τις διαμορφώσεις για τη διαδρομή (μονοπάτι) που θα βάζει στο Κάστρο τον επισκέπτη, ενώ θα καταργηθούν τα σκαλιά. Ετσι, θα ακολουθεί μια πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά και "θα βλέπει αξονικά την κεντρική πύλη, για να έχει την αίσθηση ότι μπαίνει σε κάστρο", περιγράφει η διευθύντρια. Προβλέπεται επίσης να γίνει φύτευση και να τοποθετηθούν παγκάκια και μια πέργκολα, με θέα προς όλη την πόλη. Οσο για το αμφιθέατρο, θα διαμορφωθεί σε 4-5 ημικυκλικές σειρές, ώστε να προσφέρεται για μια μικρή εκδήλωση και στις ξεναγήσεις των σχολείων. Δεξιά από την είσοδο ο κήπος θα μείνει και θα μπουν παγκάκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον ίδιο προϋπολογισμό θα γίνει και η ανάθεση μελέτης για το φωτισμό όλου του Κάστρου. Μια δύσκολη μελέτη όπως εξηγεί η Ευαγγελία Μηλίτση, γιατί περιμετρικά του τείχους υπάρχουν βράχια και γκρεμίλες. Οταν τοποθετηθούν τα φώτα, ο επισκέπτης που θα μπαίνει βράδυ στην Καλαμάτα από τον περιφερειακό της πόλης, θα έχει μια πρώτη εικόνα του φωτισμένου Κάστρου.

Η παρέμβαση στην είσοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο χρόνο, όπως και η μελέτη για την τοποθέτηση του φωτισμού, με στόχο να αναζητηθεί αμέσως μετά χρηματοδότηση και να μπουν τα φώτα μέχρι τη μεθεπόμενη χρονιά.

N.K.