Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 17:52

Νέο βιβλίο του Μεσσήνιου νομικού Απόστολου Βλαχογιάννη

Γράφτηκε από την
Νέο βιβλίο του Μεσσήνιου νομικού Απόστολου Βλαχογιάννη

Το νέο βιβλίο του Μεσσήνιου νομικού Απόστολου Βλαχογιάννη κυκλοφόρησε λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 από τις Εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο «Το Σύνταγμα στη νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση: Τάσεις και αλλοιώσεις του εθνικού συνταγματισμού».

Σχετικά με το επιστημονικό έργο, ο συγγραφέας αναφέρει: “Η ανάδυση και σταδιακή εμπέδωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, ως απότοκο της κρίσης, εγείρει σοβαρά πολιτικά αλλά και συνταγματικά ζητήματα, καθώς οι περιορισμοί στην άσκηση εθνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής μεταλλάσσουν το νόημα του Συντάγματος και του εθνικού συνταγματισμού. Απέναντι στις προκλήσεις που θέτει το νέο κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο, ο εθνικός συνταγματισμός υφίσταται αλλοιώσεις και ευθυγραμμίζεται με τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση συνιστά μια δυναμική – και εν πολλοίς ανολοκλήρωτη – διαδικασία, η οποία δεν μπορεί ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως. Ήδη όμως έχει διαφανεί ότι η διάδραση και η αλληλεξάρτηση εθνικής συνταγματικής τάξης και ευρωπαϊκής τίθεται με νέους όρους, όπως αποδεικνύει και το παράδειγμα της χώρας μας, στην οποία το αποτύπωμά της είναι εμφανές και μάλλον ανεξίτηλο”.

Στόχος του βιβλίου είναι να μελετήσει τις αλλοιώσεις που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται η εθνική συνταγματική τάξη ως αποτέλεσμα της στενής σύνδεσής της με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και της ολοένα εντεινόμενης παρέμβασης στην άσκηση εθνικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Το μοντέλο ελέγχου που εφαρμόστηκε σε ορισμένες χώρες που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες, παγιώθηκε στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία αναδύθηκε σταδιακά κατά τα χρόνια της κρίσης. Η εθνική συνταγματική τάξη, ειδικά στη χώρα μας, λόγω της στενής εποπτείας που ασκήθηκε και προβλέπεται να ασκηθεί στο άμεσο και απώτερο μέλλον, βρίσκεται εξ ανάγκης στον πυρήνα αυτής της σχέσης αλληλεξάρτησης μεταξύ εθνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Το ίδιο όμως ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τις υπόλοιπες χώρες, καθώς έχουν τεθεί σε κίνηση διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας, που υπερβαίνουν τις οικονομικά αδύναμες χώρες και αφορούν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αν όχι της ΕΕ στο σύνολό της. H διαπίστωση περί εγκαθίδρυσης ενός νέου, πιο αυστηρού συστήματος ελέγχου και εποπτείας εγείρει σημαντικά πολιτικά αλλά και συνταγματικά ζητήματα, ενώ έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση αντιδράσεων σε εθνικό επίπεδο. Προτάσσεται ειδικότερα η εθνική κυριαρχία των κρατών και στιγματίζεται το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ, καθώς και η επικράτηση του οικονομικού στοιχείου έναντι του πολιτικού εντός της ΟΝΕ. Συμπερασματικά, μέσω των νέων νομικών, θεσμικών και πολιτικών διαρρυθμίσεων καθίσταται δυνατή η αποτελεσματικότερη προώθηση του θεμελιώδους στόχου της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά χάρη σε αυτήν τη διαρκή επαφή και τριβή ανοίγουν νέες δίοδοι κριτικής και ενδεχόμενης οριοθέτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σχετικά με τον συγγραφέα: ο Απόστολος Βλαχογιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas Paris II, όπου ολοκλήρωσε περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής με υποτροφία του Γαλλικού Κράτους στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas Paris II, μετέβη στη Βοστώνη ως επισκέπτης ερευνητής στο Harvard Law School. Το 2011 ολοκλήρωσε τη διατριβή του, η οποία κυκλοφορεί στα γαλλικά στις Εκδόσεις “Classiques Garnier» με τον τίτλο «Το ζωντανό Σύνταγμα: Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Η.Π.Α. και το Σύνταγμα». Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών και έγινε δεκτός για τη θέση λέκτορα σε γαλλικά πανεπιστήμια. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εχοντας ως βασικό ερευνητικό αντικείμενο το Συνταγματικό Δίκαιο, έχει συγγράψει 3 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε νομικά περιοδικά, ενώ συχνά συμμετέχει ως ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

 

 


NEWSLETTER