Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 09:21

Μειώθηκε δραστικά η χρήση της πλαστικής σακούλας σε σούπερ μάρκετ Καλαμάτας και Μάνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μειώθηκε δραστικά η χρήση της πλαστικής σακούλας σε σούπερ μάρκετ Καλαμάτας και Μάνης

 

Αυξημένο περιβαλλοντικό τέλος κατά 5 λεπτά του ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου οι καταναλωτές που επιμένουν ακόμα να μεταφέρουν τα ψώνια τους με πλαστικές σακούλες και όχι με επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.

Οι λεπτές πλαστικές σακούλες τον τελευταίο χρόνο δίνονταν 4 λεπτά στους πελάτες, τόσο από τα μικρά καταστήματα όσο και από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Τώρα οι καταναλωτές θα πρέπει να τις πληρώνουν 9 λεπτά, με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης τους και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία.

Πάντως ειδικά σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ στην Καλαμάτα και τη Μάνη (ντόπιες και μεγάλες αλυσίδες) στον ένα χρόνο εφαρμογής του μέτρου η χρήση της πλαστικής σακούλας φαίνεται να έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με πριν, που δίνονταν δωρεάν.

 

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΤΟΥ 0,09 ΕΥΡΩ

Η “Ε” επικοινώνησε με σούπερ μάρκετ απ' όπου μας δήλωσαν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι σχετικά, και οι ίδιοι εφαρμόζουν την αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους από την Πέμπτη, οπότε και άνοιξαν μετά την Πρωτοχρονιά.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι εξαιρούνται από την εφαρμογή της χρέωσης οι λαϊκές αγορές (και γενικότερα σε ό,τι αφορά το υπαίθριο εμπόριο) και τα περίπτερα, ενώ τα σούπερ μάρκετ από την εφαρμογή του μέτρου πέρυσι έχουν φροντίσει ώστε να προσφέρουν στους πελάτες τους τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε καλές τιμές. Σημειώνεται επίσης ότι δεν χρεώνονται ούτε οι σακούλες στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας, όπως και οι πολύ λεπτές που χρησιμεύουν για την συσκευασία χύμα τροφίμων.

Δεν χρεώνονται επίσης οι νέου τύπου πλαστικές σακούλες οι οποίες είναι βιοαποδομήσιμες/λιπασματικές.

 

ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΜΑΝΗΣ

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ “Μουργής Π. Αφοί Α.Ε.” Παναγιώτη Μουργή, μας είπε ότι η χρέωση των 0,09 ευρώ “δεν αρέσει στους καταναλωτές, αλλά το περίμεναν”. Διευκρίνισε μάλιστα ότι “αυτό το κόστος δεν πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ, είναι τέλος για το περιβάλλον και εμείς το αποδίδουμε”.

Τον ίδιο πάντως τον βρίσκει σύμφωνο η εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους και τονίζει ότι “πρέπει να μειωθεί η χρήση της σακούλας και να γίνει συνείδηση στον καταναλωτή και για τις άλλες αγορές του, εκτός των σούπερ μάρκετ”. Οσο για τα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου αυτό τον ένα χρόνο, διαπιστώνει ότι οι πελάτες μείωσαν στο 50% τη χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς και παίρνουν τη δική τους τσάντα από το σπίτι.

Ο διευθυντής του καταστήματος “ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.” στην Καλαμάτα Χρήστος Σωτηρόπουλος είπε ότι “οι πελάτες δεν αντέδρασαν στην αύξηση” και άλλωστε “ήδη σε μεγάλο ποσοστό έρχονται με τις δικές τους σακούλες για τα ψώνια τους”. Επίσης, πρόσθεσε ότι η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος “προσφέρει με χαμηλό κόστος σακούλες πολλαπλών χρήσεων των 60 λεπτών, οι οποίες είναι γερές και εξυπηρετούν τις ανάγκες των αγορών τους”. Οσο για το ποσοστό μείωσης στη χρήση της πλαστικής δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, ωστόσο λέει ότι “είναι σημαντικά μειωμένη”.

Ο Σωτήρης Σαραντέας από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ "Katerinas Market", στην Καλαμάτα και τη Μάνη, τονίζει ότι αυτή “η κακή καταναλωτική συνήθεια” έχει περιοριστεί στην περιοχή της Μάνης μέχρι και 60%. Κι αυτό, λέει, οφείλεται στο ότι οι Δυτικοευρωπαίοι οι οποίοι διαμένουν μόνιμα εκεί έχουν αναπτύξει έντονη περιβαλλοντική δράση επηρεάζοντας θετικά τους Μανιάτες. Ετσι, έχοντας την περιβαλλοντική παιδεία, “αν διαμαρτυρηθεί κάποιος για το τέλος στη σακούλα θα διαμαρτυρηθεί 1 στους 100”.

Πέρα από την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον και ειδικότερα το θαλάσσιο περιβάλλον, το μέτρο όπως λέει είναι και προς όφελος των επιχειρήσεων, γιατί μειώνεται κατά πολύ το κόστος για την αγορά πλαστικής σακούλας.

 

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί κλείνοντας ότι η Ιταλία (από το 2011 μάλιστα), όπως και η Γαλλία έχουν απαγορεύσει τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -αν εξαιρέσει κανείς τη Βουλγαρία και την Ισπανία όπου οι σακούλες χρεώνονται 0,05 ευρώ- το κόστος τους ξεκινά από 0,10 και φτάνει έως 0,36 ευρώ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER