Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 08:55

Αισιοδοξούν για την πορεία της ανάπλασης στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την

Με θετική διάθεση προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τις λάσπες, τη φασαρία, τα μηχανήματα και τους κλειστούς δρόμους, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μεσσήνης, καθώς περιμένουν να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή της αγοράς.

Ελπίζουν με την ολοκλήρωση των εργασιών να γίνει μια νέα αρχή για την περιοχή που έχει μαραζώσει τα τελευταία χρόνια. Θέλουν να πιστεύουν πως τα κλειστά μαγαζιά θα ανοίξουν, οι έρημοι δρόμοι και τα δρομάκια θα γεμίσουν κόσμο και τα κατσουφιασμένα πρόσωπα θα χαμογελάσουν.

Οι εργασίες ήδη δίνουν μορφή στα δρομάκια που πλακοστρώνονται, στα πλατώματα και τα πεζοδρόμια, ενώ οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της παλιάς αγοράς εκτιμούν πως πρόκειται για ένα καλό έργο, κρίνοντας από τον τρόπο κατασκευής και τη μέριμνα που έχει υπάρξει από τη μελέτη για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Ορισμένοι ωστόσο διαμαρτύρονται για την ποιότητα των υλικών της πλακόστρωσης, καθώς πιστεύουν πως θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιηθεί πλάκες καλύτερης ποιότητας. Και είναι επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα, καθώς περιμένουν να δουν το έργο συνολικά, όταν θα παραδοθεί.

Η περιοχή που έχει αλλάξει ριζικά είναι οι δρόμοι που φιλοξενούσαν μέχρι πρότινος τη λαϊκή αγορά κάθε Σάββατο. Εκεί οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη και θεωρείται αμφίβολο αν θα επιστρέψουν οι πάγκοι στην παλιά τους θέση, αφενός λόγω του έργου και αφετέρου λόγω των σχεδίων της δημοτικής αρχής να μεταφέρει τη λαϊκή σε οργανωμένο χώρο που θα δημιουργηθεί στα Μπεζεστένια, έξω από την πόλη.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε προβληματισμό τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς, που επιθυμούν να παραμείνουν οι πάγκοι κοντά στο κέντρο. Αλλοι προτείνουν να επιστρέψει η λαϊκή στην προηγούμενη θέση της με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της τάξης, όπως τήρηση της νομιμότητας, αστυνόμευση, ομοιόμορφα στέγαστρα κ.λπ. Αλλοι θέλουν να παραμείνει στην οδό Κολοκοτρώνη, σε μια ευθεία πολύ κοντά στην προηγούμενη θέση της, όπου έχει μεταφερθεί προσωρινά λόγω του έργου. Κι εκεί όμως απαιτούνται υποδομές, καθώς οι λάσπες και άλλα προβλήματα κάνουν δύσκολα τα πράγματα για τους πωλητές και τους καταναλωτές. Ορισμένοι εκφράζουν απόψεις και για ενδεχόμενη μεταφορά στο δημοτικό πάρκινγκ, πάνω από την πλατεία. Οι περισσότεροι όμως δηλώνουν πως επιθυμούν κοντά ή στην παλιά τους θέση.

Η μεταφορά της αγοράς στα Μπεζεστένια, μετά φυσικά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου, που προβλέπει στεγασμένο και ανοιχτό χώρο, δεν βρίσκει για την ώρα σύμφωνους τους πωλητές και τους καταναλωτές της αγοράς, οι οποίοι επιθυμούν η λαϊκή να γίνεται κοντά στο κέντρο της πόλης.

Από τη μεριά του δήμου, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης δηλώνει πως όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά με το έργο και πως θα είναι έτοιμο εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Μιλά για ένα εξαιρετικό έργο με πολύ καλή μελέτη που θα αλλάξει σημαντικά την πόλη.

Οσον αφορά στην αγορά, τονίζει πως το έργο στα Μπεζεστένια είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μιλώντας για προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ακόμα πως θα είναι πολύ σημαντικό για όλη την περιοχή. Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, να διατηρηθεί παράλληλα και ο σημερινός χαρακτήρας της λαϊκής αγοράς στο κέντρο της πόλης. Αλλωστε, η λαϊκή δίνει ζωντάνια και ουσιαστικά παίζει ρόλο στο να παραμένουν ανοιχτά τόσα χρόνια αρκετά από τα καταστήματα της κάτω αγοράς.