Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 16:18

Γιόρτασαν τα 100 χρόνια οι εμπορικάνοι συμμαθητές

Γράφτηκε από την
Γιόρτασαν τα 100 χρόνια οι εμπορικάνοι συμμαθητές

Του Ιωάννη Τσερώνη (ΤΣΕ)

Συμμαθητές μιας άλλης εποχής θέλοντας να ζήσουν με τις αναμνήσεις τού χθες συναντήθηκαν οι απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής και του Οικονομικού Λυκείου, Hμερήσιου και Νυχτερινού Καλαμάτας που ιδρύθηκε το 1919, στη 14η ετήσια συνάντηση για το κόψιμο της αγιοβασιλόπιτας.

Τα μέλη της επιτροπής Ιωάννης Τσερώνης, Πότα Κακαβά, Αθ. Γεωργαντάς, Θεοδ. Μπασέας, Αργ. Κουδούνης, Λευτ. Λαμπρόπουλος καλωσόρισαν τις συμμαθήτριες-συμμαθητές και φίλους, την Κυριακή 27-1-2019 στις 11 π.μ. στο ξενοδοχείο “Rex” Καλαμάτας. Ο εμπορικάνος ιερέας Σταύρος Ράλλης, που έφθασε από το Σουληνάρι έχοντας δώρα μια εικόνα και 2 πεντόκιλα κρασί, ευλόγησε την άγια βασιλόπιτά μας που ήταν δώρο της αρτοποιίας «Μπουλουλής». Ειπώθηκαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας και συγγραφέα των εμπορικάνων Παν. Γκλεγκλέ αλλά και για καθηγητές και συμμαθητές που έχουν φύγει από τη ζωή.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Χαρ. Αφάλης και ο πρόεδρος της “Διοκλής Α.Ε.’’ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιώργος Φάββας. Το φλουρί κέρδισε ο συμμαθητής Γιώργος Σταματόπουλος, μια μονοήμερη εκδρομή για 2 άτομα από το Trigilidas Travel.

Κατόπιν η κόρη του συγγραφέα του βιβλίου Λίλα Γκλεγκλέ, διάβασε κείμενο για τη δράση του πατέρα της, των εμπορικάνων και τον πανελλήνιο πρωταθλητισμό της Πότας Κακαβά.

Στη συνέχεια φαγώθηκαν η πίτα, τα λαλάγγια της αρτοποιίας “Στάχυ” - Ν. Λαγουδάκος, τα τυριά (αφοί Μουργή Super Market) και τα λαλάγγια Ανδροβιτσανέα. Επίσης πρόσφεραν 2 μπλούζες τα αθλητικά είδη Αθανασόπουλος (Αθηνών 29), 15 kg πλαστικό χρώμα Μπάμπης Ξυγκώρος, Νίκη 3 γυναικεία ενδύματα (Πλ. 23ης Μαρτίου), Χάρης Κριτσωτάκης είδη προικός, Αφοί Μουργή μία κανάτα, κρεοπωλείο Μάκη Μουτεβελή (Αθηνών 39), Καφεμπορική Τσερπές (Αθηνών 47), Καννάς μία τούρτα (Μακεδονίας και Σπετσών), Πολυχρονόπουλος Φ. Αρωμα (Αντωνοπούλου 8), Φίλιππος Χριστόπουλος 1 κιλό λουκούμια και ½ κιλά καφέ, Π. Γιαννακόπουλος, πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής (οδός Αθηνών), “Χάρμα” 2 πίτσες (Αθηνών 27), Αθ. Αρβανίτης 1 βαλίτσα (Πλ. Αγ. Αποστόλων), Αφοί Πράττη μια κεραία αυτοκινήτου, Θ. Μπασέας μια εικόνα και από το σύλλογο αποφοίτων 1 ζεύγος γυναικεία παπούτσια.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με το μαέστρο Π. Βασιλόπουλο, τραγούδησαν η Σπυριδούλα, Πέτρος Νιαρέας, Μιχ. Αλευράς. Το χορό άρχισε η χορευτική ομάδα του

Αθλητικού - Πολιτιστικού Συλλόγου “Παράδεισος’’ Καλαμάτας. Το απόγευμα έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι για τη χαρούμενη ημέρα.

 

Ποίημα για τους εμπορικάνους

(Στίχοι-Μουσική: Κώστας Δημητρόπουλος)

Ολοι οι εμπορικάνοι

Στο δικό τους το λιμάνι

Διασκεδάζουν στη γιορτή τους

το χουν δόξα και τιμή τους.

Εχουνε χαρά μεγάλη

που βρέθηκαν και πάλι

Με τα χρόνια φορτωμένοι

και στο σύλλογο γραμμένοι.

Τώρα με το σύλλογό τους

και το στέκι το δικό τους

Μιλάνε για τα περασμένα

που τα είχαν ξεχασμένα.

Ξαναγίνανε ομάδα

και τιμάνε την Ελλάδα

Είναι πάλι ενωμένοι

ντόπιοι και ξενιτεμένοι.


NEWSLETTER