Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 09:38

Διαμαρτυρία κατά ανομίας και ατιμωρησίας στα χωριά της Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Με μαύρες σημαίες στα χέρια κι ένα πανό το οποίο έγραφε "Οχι άλλα θύματα στο βωμό της ανομίας και της ατιμωρησίας" περίπου 100 αιρετοί, εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι από τον Αγιο Φλώρο μέχρι το Ασπρόχωμα, έκαναν χθες παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη 

Οπως είναι γνωστό οι πρόεδροι και σύλλογοι των πεδινών χωριών του Δήμου Καλαμάτας διαμαρτύρονται για την παραβατικότητα που κυρίως έχει να κάνει με τις μικροκλοπές και στέλνουν ψήφισμα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, την Εισαγγελία Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας. Με το ψήφισμα αυτό ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσεων πρόληψης και καταστολής "για την επιστροφή των περιοχών μας στην κανονικότητα και στην αναζωογόνηση που δικαιούνται".

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η χθεσινή διαμαρτυρία των κατοίκων είχε συμβολικό χαρακτήρα και άνοιξε έναν πρώτο κύκλο ενεργειών και επικοινωνιακών δράσεων, ώστε να μην ξεχαστεί για μια ακόμα φορά ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί τα χωριά από τον Αγιο Φλώρο μέχρι το Ασπρόχωμα εδώ και πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι άλλωστε και οι εκπρόσωποί τους εστίασαν στην ανάγκη ό,τι γίνει από δω και πέρα να γίνει σε συνεργασία όλων των φορέων και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, με κύριο μέλημα την πρόληψη. Η καταστολή είναι ένα άλλο κομμάτι για το οποίο ο εκπρόσωπός τους δικηγόρος Στάθης Σταματόπουλος, αλλά και μέλη της επιτροπής οι οποίοι συνομίλησαν χθες με τον διευθυντή Αστυνομίας Παναγιώτη Πούπουζα και την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Σοφία Γκουγκουλιάνα, αναγνώρισαν ότι χρειάζεται να δράσουν και οι ίδιοι, παίρνοντας μέτρα προφύλαξης και καταγγέλλοντας στην Αστυνομία τα περιστατικά.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η πρώτη επαφή της επιτροπής των 5 εκπροσώπων ήταν με τον αστυνομικό διευθυντή Παν. Πούπουζα και ανώτερους αξιωματικούς και διοικητές της Διεύθυνσης. Μετά από συνεργασία μισής ώρας κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Σταματόπουλος δήλωσε ότι αποδέχτηκαν την πρόταση του διευθυντή για μια ημερίδα, στην οποία θα συμμετέχει και η εισαγγελέας κ. Γκουγκουλιάνα. Σκοπός θα είναι να ενημερωθούν οι κάτοικοι για το πώς θα πάρουν κατάλληλα μέτρα προστασίας για την ασφάλειά τους, αλλά και να εκθέσουν οι ίδιοι τα βιώματά τους στον αστυνομικό διευθυντή και την εισαγγελέα.

Επίσης, ο Στ. Σταματόπουλος εξήγησε ότι "αυτό το οποίο ανησυχεί τους κατοίκους είναι το θέμα της ασφάλειάς τους και αυτό το οποίο ζητούν είναι το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία της ζωής, της σωματικής τους ακεραιότητας και της περιουσίας τους".

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο Στάθης Σταματόπουλος είπε ακόμα ότι "η προσέγγιση που κάνουν στο όλο θέμα είναι βιωματική, είναι αυτό που ζουν και βιώνουν στην καθημερινότητά τους, δεν έχει να κάνει με στατιστικά στοιχεία ή εγκληματολογικές προσεγγίσεις", αλλά "έχει να κάνει με αυτό που ζουν καθημερινά και ήρθαν να καταθέσουν". Είπε επίσης ότι "υπήρξε μια καλή συνεργασία με τον διευθυντή Αστυνομίας" ο οποίος τους ενημέρωσε για τα αστυνομικά κλιμάκια και τις περιπολίες ειδικών ομάδων, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ και η ΟΕΠΤΑ, μαζί και με τον τροχονομικό έλεγχο σε όλο το εύρος της παλιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας.

Εν τω μεταξύ, επειδή οι κάτοικοι έθεσαν και το ζήτημα της "άδηλης εγκληματικότητας", δηλαδή περιστατικά κλοπών τα οποία δεν δηλώνονται στις διωκτικές αρχές, αστυνομικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις κλοπές που γνωρίζει η Αστυνομία ότι γίνονται στην περιοχή, δεν υπάρχει (εκτός του θανατηφόρου τροχαίου με θύμα τον μαθητή στη Θουρία) κάποιο άλλο στοιχείο που τα τελευταία δύο χρόνια να δείχνει ότι υπάρχει βαριά εγκληματικότητα στην περιοχή και το νομό γενικότερα. Επίσης, αυτό που μας τόνισαν οι ίδιες πηγές είναι πως για να σχεδιάσει η Αστυνομία ένα πλάνο δράσης, θα πρέπει να έχει και τα στοιχεία εκείνα που θα δικαιολογούν αυξημένη αστυνόμευση, γιατί η Αστυνομία δουλεύει με το τι καταγγέλλεται.

 

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Στην πενταμελή επιτροπή εκτός του δικηγόρου ο οποίος εκπροσωπεί τη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων, συμμετέχουν επίσης: Ο Παντελής Καράμπελας πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "δεν έχουμε καμία διένεξη με τη Διεύθυνση Αστυνομίας, απλώς θέλουμε να σταθούν αρωγοί, για να καταπολεμήσουμε μαζί το πρόβλημα που μαστίζει την περιοχή μας". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "σε πρώτη φάση μείναμε ικανοποιημένοι και περιμένουμε αποτελέσματα". 

Ο Παναγιώτης Περρωτής πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σπερχογείας, ο οποίος δήλωσε ότι "η Αστυνομία γενικά κάνει τη δουλειά της, εμείς οι πολίτες δεν ενημερώνουμε για όλα τα συμβάντα κλοπών". Είπε ακόμα ότι "υπάρχει ατιμωρησία, για το οποίο δεν ευθύνεται η Αστυνομία", ενώ από την πλευρά τους "θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς τα πάνω, προς την κεντρική εξουσία, μήπως αλλάξει το πλαίσιο της ατιμωρησίας".

Ο Παναγιώτης Σκούρας πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αριοχωρίου, ο οποίος δήλωσε ότι "εμείς ζητάμε το αυτονόητο: προστασία και πάταξη της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας". Επίσης, στην επιτροπή συμμετέχει και ο πρόεδρος του Πηδήματος Γιώργος Κάργας, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις.

Εν τω μεταξύ, χθες στη Διεύθυνση Αστυνομίας παρευρέθηκε (ξεχωριστά, δεν ανέβηκε μαζί με τους κατοίκους στο γραφείο του διευθυντή) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης. Ο ίδιος δήλωσε ότι πήγε να επιδώσει κάποια έγγραφα στα οποία εντοπίζει το πρόβλημα στην ισχύουσα νομοθεσία, ενώ αναφέρθηκε και σε παλιότερες ενέργειές του προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την παραβατικότητα των Ρομά.

ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Μετά τη Διεύθυνση Αστυνομίας οι κάτοικοι έκαναν πορεία μέχρι τα Δικαστήρια Καλαμάτας όπου είδαν την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σοφία Γκουγκουλιάνα. Στην Εισαγγελία παρευρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία συνομίλησε με κατοίκους και δήλωσε τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους.

Ο Στάθης Σταματόπουλος βγαίνοντας από το γραφείο της εισαγγελέα ενημέρωσε μπροστά στα δικαστήρια τους κατοίκους για το τι συζήτησε η επιτροπή μαζί της. Είπε λοιπόν ότι η κ. Γκουγκουλιάνα "υποσχέθηκε ότι θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές στην Αστυνομία ως προϊσταμένη αρχή, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί από κοινού αυτή η παραβατικότητα, όπως την εκθέσαμε". Ενημέρωσε ακόμη ότι η εισαγγελέας θα έχει και η ίδια συμμετοχή στην ημερίδα που θα γίνει σύντομα, ενώ -όπως είπε- συμφώνησε μαζί τους ότι δεν πρέπει "να παραγνωρίζεται αυτού του είδους η παραβατικότητα την οποία εμείς εδώ αποτυπώνουμε και καταγγέλλουμε". Πρόσθεσε δε ότι η εισαγγελέας "μας ανέφερε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητές της όπως και της Αστυνομίας είναι συγκεκριμένες και οπωσδήποτε έχουν να κάνουν με το νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει και το οποίο εφαρμόζουν και η Αστυνομία και η Εισαγγελία".

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ

Στη επιτόπια συνεννόηση της επιτροπής με τους κατοίκους, αποφάσισαν "να υπάρξουν προτάσεις σε αυτούς που νομοθετούν, διότι εκεί είναι το πρόβλημα περισσότερο και λιγότερο σε αυτούς οι οποίοι αποτελούν τα εκτελεστικά όργανα της νομοθεσίας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταματόπουλος ως συμπέρασμα των χθεσινών επαφών τους. Σημείωσε μάλιστα ότι απευθύνθηκαν σε πρώτο χρόνο στην Αστυνομία και την Εισαγγελία γιατί "αυτοί αποτελούν την εικόνα του κράτους στην περιοχή μας" και "θα υπάρξουν σπονδυλωτές και επόμενες συναντήσεις και σε αυτούς που νομοθετούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπου αλλού θεωρούμε ότι πρέπει να απευθυνθούμε". Πριν λοιπόν αποχωρήσουν συμφώνησαν ότι "κλείνουμε έτσι έναν πρώτο κύκλο επαφών και περιμένουμε αποτελέσματα, εφόσον είδαμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και από τον διευθυντή Αστυνομίας και την εισαγγελέα". Κι αυτή η πρώτη προσέγγιση με τις κατασταλτικές αρχές "θα σηματοδοτεί κάτι, θα εκπέμπει μηνύματα στην περιοχή ότι οι αρχές είναι στο πλευρό των κατοίκων, ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να έχουμε άμεσα, απτά αποτελέσματα, αυτό θα είναι σημαντικό", τόνισε καταλήγοντας.

Διευκρινίσεις για παρουσίες και ανακοινώσεις

Η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την Εισαγγελία Καλαμάτας δεν είχε κανέναν πολιτικό ή αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και η παρουσία κάποιων θεσμικών ή και υποψηφίων που εξέδωσαν και σχετικές ανακοινώσεις αφήνουν αδιάφορους τους διαμαρτυρόμενους.

Αυτά επισημαίνει σε διευκρινίσεις που δίνει η Συντονιστική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά: “Σχετικά με την παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων των περιοχών του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας από τον Αγιο Φλώρο μέχρι και το Ασπρόχωμα που έλαβε χώρα σήμερα 14/2/2019 έχουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

1) Την παράσταση αυτή την προκάλεσε η Τοπική Κοινότητα Αριοχωρίου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αριοχωρίου μετά από συναντήσεις που είχε με τους προέδρους όλων των χωριών των Δ.Ε. Αριος, Θουρίας, Αρφαρών, καθώς και Σπερχογείας, Αντικαλάμου και Ασπροχώματος και προκρίθηκε η ενέργεια αυτή.

2) Η παράσταση στην Α.Δ. Μεσσηνίας και στην Εισαγγελία Καλαμάτας δεν είχε κανέναν πολιτικό ή αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό η παρουσία δημοτικών συμβούλων της περιοχής είχε χαρακτήρα διαμαρτυρίας ως κατοίκων  αυτής.

3) Η διαμαρτυρία και η επίδοση του σχετικού ψηφίσματος για την παραβατικότητα δεν αφορούσε συγκεκριμένη κοινωνική ή πολιτισμική ομάδα, όπως ακούστηκε από κάποιες φωνές δημοσίως, αλλά το σύνολο των παραβατικών συμπεριφορών από όπου αυτές και εάν προέρχονται.

4) Η παρουσία κάποιων θεσμικών ή και υποψηφίων που παραστάθηκαν ιδιαίτερα στην Εισαγγελία Καλαμάτας και εξέδωσαν και σχετικές ανακοινώσεις μας αφήνουν αδιάφορους, γιατί θέλουμε το ενδιαφέρον τους να μην εξαντληθεί σε μία περιστασιακή ανακοίνωση για να λάβει δημοσιότητα, αλλά να συζητηθεί και να λάβουν θέση και αποφάσεις στα όργανα που αυτοί εκπροσωπούν”.

Την ανακοίνωση για τη Συντονιστική Επιτροπή υπογράφουν: Σκούρας Παναγιώτης   πρόεδρος Τ.Κ. Αριοχωρίου. Καράμπελας Παντελής πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αριοχωρίου. Σταματόπουλος Ευστάθιος δικηγόρος - νομικός σύμβουλος των διαμαρτυρομένων.