Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 15:05

Ο επικίνδυνος δρόμος Αγιος Δημήτριος - Πλάτσα στη Μάνη: Ενας δρόμος με τη δική του πονεμένη ιστορία

Γράφτηκε από την

Ο αγροτικός δρόμος που συνδέει τα χωριά Αγιος Νικόλαος - Αγιος Δημήτριος - Κοτρώνι - Πλάτσα, ιδιαίτερα από τη διασταύρωση Κοτρώνι προς Πλάτσα προς τα επάνω για περίπου 1.500 μέτρα είναι ένας πλέον επικίνδυνος δρόμος με τη δική του ιστορία ως προς την κατάντια του.

Ο δρόμος είχε ασφαλτοστρωθεί μέσω ανάθεσης σε εργολάβο με ευθύνη του τότε δήμου Λεύκτρου και το έργο περατώθηκε στα τέλη του 2008 με κόστος πάνω από 600.000 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά από έντονη βροχόπτωση καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δρόμου και μέχρι σήμερα παραμένει εδώ και τρία χρόνια σχεδόν κατεστραμμένος και επικίνδυνος, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία πληροφόρηση, καμία σήμανση, ούτε καν μια κόκκινη κορδέλα που να προειδοποιεί για αυτό.

Ηδη όμως από τις αρχές του 2015 μετά από έγκριση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η απένταξη του έργου «Διαπλάτυνση και βελτίωση του οδικού δικτύου από Πλάτσα προς Αγ. Δημήτριο» από το τότε τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δυτικής Μάνης. Τους λόγους της απένταξης δεν τους γνωρίζουμε, όπως δεν τους γνωρίζουν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι δημότες του δήμου, αυτό είναι τροφή γα σκέψη, ως προς τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των έργων βάσει των αναγκών όλων των δημοτών και όχι βάσει των αναγκών του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου.

Τον Ιανουάριο 2019 μετά τη βροχή έπεσε μεγάλος όγκος χωμάτων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας, μερική αποκατάσταση της οποίας έγινε με πρωτοβουλία των κατοίκων με την πολιτεία απούσα.

Με τη γνωστοποίηση του προβλήματος των κατοίκων της περιοχής επισημαίνουμε την επικινδυνότητα του δρόμου και την αδιαφορία των αρχών τα τελευταία τρία χρόνια, μήπως κάποιος φιλοτιμηθεί και δώσει λύση. Ζητούμε τη λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, με άμεση βοήθεια και εξομάλυνση του δρόμου, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στα σπίτια τους.

Με αυτό τον τρόπο θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε ώστε να εξασφαλίσουμε σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής αυτής μια πιο ανθρωπινή ζωή με ασφαλείς δρόμους και καθαρό περιβάλλον.

Οι φωτογραφίες από κατοίκους της περιοχής δείχνουν τόσο το μέγεθος της επικινδυνότητας του αγροτικού δρόμου όσο και κατά τη γνώμη μας τις κατασκευαστικές αστοχίες του έργου.

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου “Πελοπόννησος Οικολογική”