Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 11:12

Ενημέρωση μαθητών για τα ζώα από τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ενημέρωση μαθητών για τα ζώα από τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας

 

Ενα ζώο δεν είναι παιχνίδι που όταν το βαρεθούμε το πετάμε σε μια γωνία. Εχει αισθήματα, πληγώνεται και υποφέρει αν το εγκαταλείψουμε ή αν το κακομεταχειριζόμαστε και το πονάμε.

Αυτό το απλό μήνυμα για την αγάπη στα ζώα και το σεβασμό στο περιβάλλον όπου ζούμε θέλει να περάσει ο Φιλοζωικός Ομιλος Καλαμάτας σε μαθητές των σχολείων της Μεσσηνίας. Σε συνεννόηση λοιπόν με νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που θέλουν και ανοίγουν την πόρτα τους στους εθελοντές του ΦΟΚ, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Τα εργαλεία των εθελοντών για το στόχο αυτό είναι το διαδραστικό παιχνίδι, εκπαιδευτικά βίντεο και σύντομα θεατρικά σκετσάκια για να μην βαριούνται τα παιδιά, αλλά και προβολές κάθε φορά προσαρμοσμένες στις ηλικίες των μαθητών που έχουν απέναντί τους οι εθελόντριες και παιδαγωγοί Ρενάτα Γκούζου, Κατερίνα Πεζώνη, Λίλη Παπαγεωργίου, καθώς και η Ιωάννα Καρνούσκου.

 

"ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ 15 ΧΡΟΝΙΑ"

Η πρόεδρος του ΦΟΚ Κατερίνα Πεζώνη είχε μιλήσει και παλιότερα στην "Ε" γι' αυτή την καμπάνια στα σχολεία, που θα έφερνε τα παιδιά σε επαφή με το πρόβλημα, από το να χειριστούν μια αγέλη αδέσποτων στο δρόμο μέχρι να μάθουν πώς σιτίζουμε-ποτίζουμε ένα αδέσποτο, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στη γειτονιά. Γιατί τα παιδιά "πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι μόνο για παιχνίδι τα ζώα, αλλά θα τα έχουν κοντά τους 15 χρόνια κι όταν χρειαστεί να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν. Οπως θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ένα ζώο το τσιπάρουμε και του κάνουμε τα εμβόλιά του", μας είχε τονίσει.

Και αυτή η καμπάνια, με πρωτοβουλία της εθελόντριας Ρενάτας Γκούζου και τη δουλειά και των άλλων εθελοντριών είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Ο ΦΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει επισκέψεις, με προγράμματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, στα Δημοτικά Σχολεία Θουρίας, Αρφαρών, το 8ο και το 24ο Καλαμάτας, το 2ο Μεσσήνης και το 14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας. Θα ακολουθήσουν προγραμματισμένες συναντήσεις εκ νέου στο 2ο Δημοτικό Μεσσήνης με άλλο γκρουπ μαθητών και το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

 

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Την πρωτοβουλία την ξεκίνησε η Ρενάτα Γκούζου, από τις παλιές εθελόντριες του ΦΟΚ η οποία έκανε και τις επαφές με τους διευθυντές των σχολείων. Η ιδέα της χρειάστηκε κόπος και προσπάθεια για να υλοποιηθεί ενώ είχε τη στήριξη και τη βοήθεια της Κ. Πεζώνη και της Ι. Καρνούσκου. Η ίδια η Ρενάτα Γκούζου μιλώντας στην "Ε" λέει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΦΟΚ ξεκινά κάτι τέτοιο. Είχε γίνει ξανά πριν 10 χρόνια αλλά οι επισκέψεις σταμάτησαν γιατί υπήρχαν πρακτικές δυσχέρειες από τον γραφειοκρατικό τρόπο του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα τότε είχε εκδοθεί και ένα βιβλίο από την κ. Γκούζου και το ΦΟΚ, το οποίο "απευθύνεται στα σχολεία και είναι ένα μέσο για τους δασκάλους στα δημοτικά για την περιβαλλοντική και ζωοφιλική εκπαίδευση των μαθητών", σημειώνει. Αυτό το βιβλίο έχει "ένα ένθετο, που τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν", ενώ περιέχει και "ένα βιωματικό παιχνίδι, το οποίο είχαμε σχεδιάσει με τη στήριξη και την αποδοχή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού". Τότε μάλιστα είχε αποσταλεί σε όλα τα δημοτικά της Μεσσηνίας, αλλά "το χρησιμοποιούμε και τώρα στα σχολεία, για να το χρησιμοποιούν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί".

 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με το ΦΟΚ για προγραμματισμένες επισκέψεις. Η Ρενάτα Γκούζου περιγράφει ότι ανάλογα με την ηλικία των μαθητών σχεδιάζονται και οι παρουσιάσεις, προβάλλονται βίντεο και γίνεται συζήτηση. Λέει ακόμα ότι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν αγκαλιάσει αυτά τα προγράμματα. Η ίδια περιγράφει ότι έτυχαν έως τώρα "πολύ μεγάλης αποδοχής από τα σχολεία" - και μάλιστα από το 2ο δημοτικό στη Μεσσήνη ο διευθυντής τους κάλεσε ξανά.

Η κ. Γκούζου τόνισε στην κουβέντα μας ότι ετοιμάζουν με μεγάλη προσοχή αυτές τις παρουσιάσεις ώστε και να μην κουράσουν, αλλά και να προσεγγίσουν τα παιδιά με ευαισθησία και παιδαγωγικό τρόπο. Σημείωσε μάλιστα ότι τόσο η ίδια, όσο και οι κ. Πεζώνη και Λίλη Παπαγεωργίου έχουν διδάξει σε μαθητές ως εκπαιδευτικοί - οπότε "είμαστε άτομα που έχουμε σχέση και επαφή με τα παιδιά και ξέρουμε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε".

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Καταλήγοντας η Ρενάτα Γκούζου μας λέει για το μήνυμα που περνάνε στα παιδιά, κι αυτό είναι να καταλάβουν πως "τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, υποφέρουν κι αυτά, και πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα αγαπάμε". Οπως επίσης σεβόμαστε και "προστατεύουμε και το περιβάλλον γύρω μας, ζούμε σε έναν κόσμο που μας περιλαμβάνει και όλοι είμαστε συγκάτοικοι στη γη", λέει. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος "να αγαπάμε τα ζώα και να προστατεύουμε το περιβάλλον, να σκεφτόμαστε ότι τα πλάσματα γύρω μας υποφέρουν κι έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς, αγαπάνε και πληγώνονται όπως εμείς και όλοι έχουμε δικαίωμα για μια ευτυχισμένη ζωή".

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΟΚ

Ο Φιλοζωικός Ομιλος Καλαμάτας απαντά στο τηλ. 6947-962410, ενώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα:

www.filozoikoskalamatas.com

Επίσης, να στείλετε μήνυμα messenger στο:

m.me/fokanimalwelfareofkalamata

ή email στη διεύθυνση:

philozoikos.omilos.kalamata@gmail.com

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER