Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 09:04

400 σύνεδροι και 200 προσκεκλημένοι στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Με τη συμμετοχή 400 συνέδρων και άλλων 200 ατόμων, εκπροσώπων ξένων συνδικάτων, δημοσιογράφων και επίσημων προσκεκλημένων πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, 14 με 17 Μαρτίου, το ετήσιο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Αυτό επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης, σημειώνοντας πως υπάρχουν δύο φωνές - δύο λογικές και τάχθηκε κατά της λογικής του ΠΑΜΕ και υπέρ της συνεργασίας, του ρεαλισμού και της αλήθειας. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Σωτ. Τσώνης δήλωσε ότι “θα είμαι υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Παναγόπουλου (του προέδρου της ΓΣΕΕ). Θα είναι κάτι καινούργιο, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών συνδικάτων, θα είναι ανεξάρτητος συνδυασμός”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Τσώνη, την Τετάρτη 13 Μαρτίου το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο, θα παρουσιαστεί η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) - ΓΣΕΕ για τις δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την Πέμπτη 14 του μήνα, στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του συνεδρίου, με προβολή βίντεο για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας και σύνδεση με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας που σχετίζονται με την περιοχή μας.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Καλαμάτας είπε ότι οι σύνεδροι θα δείχνουν την ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας, για να πάρουν τη διαπίστευση και την κάρτα αντιπροσώπου στο ξενοδοχείο “Φιλοξένια”.

Την Παρασκευή 15 του μήνα, το πρωί, στο ξενοδοχείο “Ελίτ” θα ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί μέχρι και την Κυριακή 17 του μήνα το συνέδριο.

Ο κ. Τσώνης υπενθύμισε ότι συνέδριο της ΓΣΕΕ έγινε στην Καλαμάτα πριν από 40 χρόνια και ήταν σημαντικό γεγονός για την πόλη μας. Στάθηκε στους οικονομικούς λόγους διεξαγωγής του συνεδρίου στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην πόλη και τη μεγάλη διαφήμιση που θα παράσχει κι έκανε λόγο για πλούσιο και γόνιμο διάλογο σε εποχή με έντονο προεκλογικό κλίμα, για εξαγγελίες και δεσμεύσεις από κυβέρνηση και κόμματα. Παρατήρησε πως “θα ακουστεί η φωνή της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ στην Περιφέρεια και θα γίνει ανάλυση της πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας”. Ανέφερε πως είναι δύσκολη η περίοδος που βιώνουμε, με θηριώδη πλεονάσματα, με το ασφαλιστικό σύστημα που θα “σκάσει”, αλλά και με τι γίνεται με δημόσιους οργανισμούς, όπως στη ΔΕΗ, στα ΕΛΤΑ, στις τράπεζες και τη φυγή νέων παιδιών στο εξωτερικό. Είπε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που συνοδεύεται με μείωση αφορολόγητου και δεν γίνεται μέσα από συλλογικές συμβάσεις.

Ο κ. Τσώνης παρατήρησε ότι “είμαστε αντίθετοι στη λογική του ΠΑΜΕ, εμείς λέμε όχι όλα στο Δημόσιο και ναι στις συνεργασίες. Εργοδότες κι εργαζόμενοι πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Δεν πρέπει να βλέπουμε φαντάσματα, μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία. Τα συνδικάτα να αφήσουν στην άκρη εντυπωσιασμούς και λεονταρισμούς”. Εξήγησε ότι “από τη μία η φωνή της υποκρισίας, του λαϊκισμού, του εντυπωσιασμού και των λεονταρισμών και από την άλλη η φωνή του ρεαλισμού, της προόδου και της αλήθειας και είναι αυτή που πρέπει να ακολουθήσουμε”. Τάχθηκε κατά της πρώτης και δήλωσε ότι “αγωνίζομαι να επικρατήσει η λογική της συνεργασίας με αγωνιστικό προσανατολισμό”.

Γ.Σ.