Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 09:14

"Αγνώστου ιδιοκτήτη" πολλά ακίνητα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
"Αγνώστου ιδιοκτήτη" πολλά ακίνητα στην Καλαμάτα

Πολλοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους στην Καλαμάτα επειδή δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ή επειδή από λάθος έχουν καταχωρισθεί ως "αγνώστου ιδιοκτήτη".

Ετσι το Μάιο, οπότε εξαντλείται το όριο της 15ετίας, οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές και τα ακίνητα αυτά περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Από εκεί και μετά οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση κι όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο.   

Ρεπορτάζ; Νικολέττα Κολυβάρη

Κι επειδή, όπως λένε μιλώντας στην "Ε" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης και ο συμβολαιογράφος Παναγιώτης Δουμουλάκης δεν είναι και λίγοι αυτοί οι οποίοι δεν το γνωρίζουν, συστήνουν ο κάθε πολίτης που δεν έχει τύχει από το 2004 και μέχρι σήμερα (στο διάστημα, δηλαδή, που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμάτας και ξεκίνησε η κτηματογράφηση για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα) να ελέγξει την ιδιοκτησία του, να το κάνει.

ΣΤΟΥ... ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Ο συμβολαιογράφος Καλαμάτας Παν. Δουμουλάκης εκτιμά ότι είναι πολλά τα ακίνητα "αγνώστου ιδιοκτήτη" στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Κατά την άποψή του δεν δικαιολογείται να υπάρχουν άγνωστοι ιδιοκτήτες σε πολυκατοικίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγιναν λάθη στις εγγραφές. Και εξηγεί ότι "η κτηματογράφηση στην Καλαμάτα μπήκε στο πιλοτικό στάδιο. Ηταν από τις πρώτες κτηματογραφήσεις στην Ελλάδα και δουλέψαμε όλοι στου... κασίδη το κεφάλι, με συνέπεια να γίνει εσφαλμένα η κτηματογράφηση". Ο ίδιος ανησυχεί ότι θα χαθούν περιουσίες γιατί μέχρι το Μάιο απομένουν μόλις δύο μήνες, ενώ θεωρεί ότι χρειάζεται και νέα παράταση τουλάχιστον για ένα χρόνο, ώστε να προχωρήσουν οι αιτήσεις διόρθωσης από το Κτηματολογικό Γραφείο. 

ΔΗΛΩΣΑΝ ΛΑΘΟΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ Ή ΚΑΘΟΛΟΥ

Βέβαια, ο κ. Δουμουλάκης δεν παραβλέπει ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ιδιοκτήτες "οι οποίοι δεν φρόντισαν να δηλώσουν σωστά τα ακίνητά τους και έκαναν τη δήλωση χωρίς τοπογραφικό" -αφού ο εργολάβος που είχε αναλάβει το 2004 την κτηματογράφηση "δούλεψε με βάση αεροφωτογραφίες και δεν μπορούν να έχουν ακρίβεια". Με εξαίρεση λοιπόν "το κομμάτι στο οποίο είχε γίνει σχέδιο πόλης, τα υπόλοιπα κομμάτια της Καλαμάτας έχουν λάθος τοποθέτηση των ακινήτων". Επίσης, "έμειναν και πολλά αδήλωτα και το Μάιο, οπότε γίνονται τελεσίδικες οι εγγραφές, κάποιος που δεν είχε δηλώσει το ακίνητό του το χάνει, περιέρχεται στο Δημόσιο και το μόνο που δικαιούται είναι κάποια μικρή αποζημίωση". 

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΪΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος του ΔΣΚ Περικλής Ξηρογιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα "με την υπάρχουσα προθεσμία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας στις αρχές Μαΐου ολοκληρώνεται η 15ετία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν διορθώσει τις εσφαλμένες εγγραφές τους". Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, "θα δημιουργηθεί με τα ακίνητα που έχουν καταχωρισθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη, εκεί όπου είτε ξέχασε ο ιδιοκτήτης τους να τα δηλώσει, είτε από κάποιο λάθος εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη" -και τα οποία "μετά την ημερομηνία αυτή θα περιέλθουν πια στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ με το σημερινό νομικό καθεστώς αυτή η κατάσταση δεν θα διορθώνεται".

ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΜΑΣ

Συνεπώς, ο πρόεδρος του ΔΣΚ συστήνει "ο κάθε πολίτης που δεν έχει μέχρι σήμερα τύχει, στο διάστημα που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμάτας, δηλαδή από το 2004 και μετά, να ελέγξει την ιδιοκτησία του να το κάνει, ώστε να προλάβει να διορθώσει μια τέτοια εσφαλμένη εγγραφή". Προσθέτει δε ότι "εάν κάποιος δεν χρειάστηκε στο χρόνο αυτό (σ.σ. στη διάρκεια της 15ετίας) να κάνει συναλλαγή και δεν έτυχε να ελέγξει το ακίνητό του, θα μπορούσε θεωρητικά να έχει πρόβλημα".

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν έχει μείνει αδρανής και από πέρυσι είχε ζητήσει επανειλημμένα παράταση ακριβώς για να έχει την ευχέρεια χρόνου κάθε πολίτης να ελέγξει την ιδιοκτησία του και να μειωθεί η πιθανότητα να χαθούν περιουσίες.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Κλείνοντας ο Π. Ξηρογιάννης τονίζει ότι δύσκολα θα δοθεί μια ακόμα ετήσια παράταση. Καθώς, "μετά την τελευταία τροποποίηση του νόμου έχει οριστεί 15ετία ως όριο και για την Καλαμάτα" -οπότε "το Μάιο που συμπληρώνεται 15ετία οριστικοποιούνται οι κτηματολογικές εγγραφές και αυτά που φαίνονται στα φύλλα παράγουν πλέον τεκμήριο κυριότητας". Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι κάποιες περιπτώσεις απλών διορθώσεων θα επιτρέπεται να γίνονται (π.χ. σε επιφάνειες), αλλά "στο θέμα του αγνώστου ιδιοκτήτη θα υπάρχει αμάχητο τεκμήριο". Μάλιστα ακόμα και "αν ένα ακίνητο έχει περάσει σε λάθος όνομα ιδιοκτήτη, θα περιέρχεται στον λάθος ιδιοκτήτη!". Κι όπως και στις περιπτώσεις που το ακίνητο περιέρχεται στο Δημόσιο "δημιουργούνται μόνο υποχρεώσεις αποζημίωσης του πραγματικού μέχρι τότε ιδιοκτήτη κι επειδή θα κριθεί από δικαστήρια με βάση τις αντικειμενικές, καταλαβαίνει κανείς ότι την εμπορική τουλάχιστον αξία πολύ δύσκολα θα την φτάσει κανείς".


NEWSLETTER