Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 17:46

Με αργούς ρυθμούς το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Με αργούς ρυθμούς το Κτηματολόγιο στη Μεσσηνία

Με αργούς ρυθμούς προχωράει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για την κατάρτιση Κτηματολογίου στη Μεσσηνία, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη 4 Απριλίου, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, είχαν καταχωρισθεί μόλις 15.000 δικαιώματα - ιδιοκτησίες. Η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων λήγει στις 27 Μαΐου, ενώ είναι γενική η καθυστέρηση που καταγράφεται και στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κόσμος πρέπει να πάει τώρα, όσο πιο νωρίς γίνεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Ασπρόχωμα και στις 11 μονάδες ενημέρωσης πολιτών σε μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας, για να εξυπηρετηθεί καλύτερα και να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς ταλαιπωρία.

Να ενημερώσουμε ότι πέρα από το γραφείο στο Ασπρόχωμα και σε κάποιες μονάδες του νομού γίνεται καταχώριση της καθεμιάς αίτησης και ο ενδιαφερόμενος παίρνει και αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ στις υπόλοιπες καταθέτει την αίτησή του και το απόγευμα ή την άλλη μέρα παίρνει τον αριθμό πρωτοκόλλου και τους κωδικούς πληρωμής.

Με βάση την εικόνα των ιδιοκτητών που έχουν προσέλθει μέχρι τώρα, διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει τίτλους και απαιτούνται έγγραφα, που να βεβαιώνουν νομή και κατοχή για 20 χρόνια, όπως λέει ο νόμος, αλλά και να γίνει η αντίστοιχη οριοθέτηση του ακινήτου. Γι’ αυτούς που έχουν συμβόλαια όταν το συμβόλαιο συνοδεύεται, προσαρτάται με τοπογραφικό, είναι όλα μια χαρά και δεν υπάρχει πρόβλημα. Οταν, όμως, το συμβόλαιο είναι παλιό και κάνει γενική περιγραφή, βοήθεια μπορούν να δώσουν οι δασικοί χάρτες, που η διαδικασία κύρωσής τους έδωσε τοπογραφικά. Ομως, σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες πρέπει να οριοθετήσουν αυτό που πραγματικά κατέχουν και όχι αυτό που αναφέρεται στο παλιό συμβόλαιο ή σε άλλα αποδεικτικά έγγραφα, ενώ το ακίνητο πρέπει να οριοθετηθεί με ακρίβεια. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί ο ορθοφωτοχάρτης, το ελαιοκομικό μητρώο και με βεβαιότητα τοπογραφικό από μηχανικό ή τοπογράφο.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο Κτηματολόγιο, στην υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας δεν πληρώνει κανείς τίποτα.

Οσον αφορά το αίτημα και την ανάγκη για γενναία παράταση που θα απαιτηθεί, η εκτίμηση από τους γνώστες τέτοιων διαδικασιών είναι πως θα υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα προσέλθουν και πάλι τις τελευταίες 2 - 3 ημέρες.

Γ.Σ.


NEWSLETTER