Σάββατο, 13 Απριλίου 2019 09:26

O καθηγητής Ι. Μάζης στην Καλαμάτα για τις νέες γεωπολιτικές δυναμικές στα Βαλκάνια

Γράφτηκε από την
O καθηγητής Ι. Μάζης στην Καλαμάτα για τις νέες γεωπολιτικές δυναμικές στα Βαλκάνια

 

 

Οι γεωπολιτικές αντιλήψεις που μετατράπηκαν σε δόγματα εθνικής ασφάλειας της Δύσης χαρακτηρίζουν πλέον τους ανταγωνισμούς εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή μας” σημείωσε ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέντευξή του χθες το μεσημέρι στον πολυχώρο Phaos, στην Καλαμάτα.

Ο Ι. Μάζης βρίσκεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα καθώς είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα “Οι νέες γεωπολιτικές δυναμικές σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, υπό το φως της συμφωνίας των Πρεσπών”, την οποία διοργανώνει το τμήμα Καλαμάτας της AHEPA σήμερα Σάββατο στις 8 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Elite City Resort”.

Οπως σημείωσε ο πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην αποψινή του ομιλία θα παρουσιάσει το μοντέλο εθνικής ασφάλειας που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή μας, τον ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα και το πώς οι πιο πάνω παράγοντες επηρεάζουν τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο - ανατολικά της Ιταλίας, όπως διευκρίνισε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι στην ανάλυσή του θα εμπεριέχονται δύο περιπτώσεις: η συμφωνία των Πρεσπών και οι σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό - προσθέτοντας ότι ειδικά για την πρώτη περίπτωση θα εξεταστεί αν η συμφωνία έχει προβλήματα τόσο ως προς την εγκυρότητά της, όσο και ως προς την ισχύ της: “Θα εξηγήσουμε τα προβλήματα και αν η προσέγγιση στην εν λόγω συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο”.

Ο Ι. Μάζης δήλωσε ότι η ομιλία του θα συνοδεύεται και από την παρουσίαση χαρτών, προκειμένου το κοινό να κατανοήσει πληρέστερα τους ανταγωνισμούς και τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Κονδύλης έλεγε ότι ο άνθρωπος γεννιέται με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που τον προτρέπει να συλλέξει ισχύ, την οποία άλλος χρησιμοποιεί για την ασφάλειά του και άλλος για ηγεμονία” παρατήρησε ο πανεπιστημιακός καθηγητής - σημειώνοντας ότι το διεθνές περιβάλλον είναι χαοτικό, καθώς χαρακτηρίζεται από προσπάθειες επιβολής ισχύος και από συστάσεις ομάδων που επιδιώκουν την ασφάλεια των μελών τους.

Τον καθηγητή προλόγισε ο πρόεδρος του τμήματος Μεσσηνίας της AHEPA Γιάννης Μητρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα που θα αναπτύξει ο Ι. Μάζης στην αποψινή εκδήλωση είναι “ένα ιδιαίτερο θέμα, τόσο για τους Ελληνες όσο και για τον οργανισμό της AHEPA”.


NEWSLETTER