Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 18:55

Φιλιατρά: Συνάντηση διαφωνούντων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Γράφτηκε από τον

Την αντίθεσή τους στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό εξέφρασαν πολίτες και φορείς της Τριφυλίας στην πρώτη τους συνάντηση χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Φιλιατρών, εκφράζοντας την αγωνία και τους φόβους για το μέλλον της περιοχής.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην ομάδα που δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «SOS Κυπαρισσιακός» και αυτό που αποφασίστηκε είναι η διοργάνωση μιας ημερίδας όπου θα επισημανθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος της περιοχής και να ενώσει τις φωνές διαμαρτυρίας μαζί τους.

Σημειώθηκε ότι η εξόρυξη ξεκινά χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, χωρίς καμία διαβούλευση και με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα. Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει περιβαλλοντική και οικονομική μελέτη, καθώς ακούγονται διάφορα ποσά με αποκλίσεις μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ισχύουν, ούτε μπορεί να προχωρήσει όλο αυτό χωρίς να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες. Ειπώθηκε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ζήτημα, όπου το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας παραχωρείται στις πετρελαϊκές εταιρείες και δεν είναι δυνατόν η παραχώρηση ολόκληρου του Ιονίου να γίνεται με μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ακόμη τονίστηκε ότι δεν μπορεί να ξεπερνιέται έτσι απλά το ζήτημα των σεισμικών διεγέρσεων όπως και η πιθανότητα ατυχήματος από την ίδια τη δραστηριότητα. Μάλιστα πάνω σε αυτό επισημάνθηκε πως από τη μια υπάρχει καθεστώς Natura και από την άλλη γεωτρύπανα στη θάλασσα, οπότε πώς γίνεται να καθοριστούν τα όρια. Τέλος αναφέρθηκε πως και λόγω της συγκυρίας των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να κληθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας να πάρουν θέση για το ζήτημα αυτό, καθώς αυτοί είναι που θα διαχειριστούν το θέμα τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που αποφασίστηκε στην πρώτη αυτή συνάντηση είναι να γίνει μια εκδήλωση που προσδιορίστηκε για τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, προτάθηκε ομιλητές να είναι από τη WWF και από την αντίστοιχη κίνηση αντίδρασης από την Περιφέρεια Ηπείρου ή των νησιών του Ιονίου, να κληθούν όλοι οι υποψήφιοι να πάρουν θέση, να βγει ένα ψήφισμα και το θέμα να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς απόφαση.

Κ.Μπ.