Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 09:50

Κερδίζει έδαφος ο περιορισμός του καπνίσματος και στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Κερδίζει έδαφος ο περιορισμός του καπνίσματος και στην Καλαμάτα

Η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται και στην Καλαμάτα. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δέχεται όλο και πιο συχνά άλλωστε καταγγελίες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου και οι επόπτες υγείας βεβαιώνουν πρόστιμα σε καταστηματάρχες.

Κανονικά θα έπρεπε το πρόστιμο να βαρύνει και τον πελάτη που κάπνιζε αλλά οι επόπτες υγείας λένε ότι τους... αγνοούν και φεύγουν.

Η Δημοτική Αστυνομία από την άλλη περιορίζεται για τον πρώτο καιρό σε συστάσεις ώστε να μην αιφνιδιάσει τους επαγγελματίες - οι οποίοι, σύμφωνα με τον διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Γιώργο Πετρόπουλο δείχνουν συνεργάσιμοι και συμμορφώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ελεγκτικό ρόλο έχουν οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η Δημοτική Αστυνομία, η ΕΛΑΣ και το Λιμενικό ως αρμόδιος ελεγκτικός φορέας για τα επιβατηγά πλοία.

 

ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΧ

Βέβαια, όπως εξηγεί μιλώντας στην "Ε" ο Γ. Πετρόπουλος, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους εργασίας, στα οχήματα δημόσιας χρήσης, αλλά και στα ΙΧ εφόσον επιβαίνουν σε αυτά παιδιά κάτω των 12 ετών. Δεν αφορά δηλαδή μόνο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ετσι, από το νόμο οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς μπορούν να ελέγχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, και εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, επιβάλλουν πρόστιμα.

Διαφοροποίηση στη νομοθεσία υπάρχει όσον αφορά κέντρα διασκέδασης και καζίνο άνω των 300 τ.μ. Εκεί, λέει ο κ. Πετρόπουλος, μπορεί να προβλεφθούν χώροι για καπνίζοντες, που σύμφωνα με το νόμο μπορούν να καταλαμβάνουν το μισό της συνολικής επιφανειας, ενώ οι ιδιοκτήτες πληρώνουν ένα τέλος για το κάπνισμα 200 ευρώ το τ.μ. Στην Καλαμάτα ωστόσο, καταστήματα αυτού του μεγέθους δεν υπάρχουν.

 

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Η Δημοτική Αστυνομία αυτή την περίοδο συνεχίζει τις συστάσεις έχοντας επικεντρωθεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. "Θεωρούμε ότι πρώτα πρέπει να κάνουμε τις συστάσεις, να μην αιφνιδιάσουμε. Να ενημερωθεί ο κόσμος, να ενημερωθούν οι καταστηματάρχες και μετά να προχωρήσουμε στους ελέγχους, που θα έχουν συνέπεια τα πρόστιμα", αναφέρει ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε περίπτωση δε που θα γίνει μια καταγγελία για κάπνισμα σε κλειστό χώρο, επεμβαίνουν και κάνουν σύσταση. Ως κλειστός χώρος, διευκρινίζει, δεν λογίζονται οι εξωτερικές κατασκευές, για παράδειγμα στα καφέ της κεντρικής πλατείας, όταν υπάρχουν δύο ανοίγματα.

 

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ  ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Οσο για το αν οι πελάτες το ξέρουν ότι κανονικά πληρώνουν και αυτοί 50 ευρώ πρόστιμο, ο κ. Πετρόπουλος απαντά ότι "ο καταστηματάρχης οφείλει σύμφωνα με το νόμο να ενημερώσει τον πελάτη στην περίπτωση που πάει να ανάψει τσιγάρο, ότι απαγορεύεται, όπως είναι και ευθύνη του να έχει απομακρύνει όλα τα τασάκια από τα τραπέζια - καθώς επίσης να έχει τοποθετήσει το ειδικό σήμα της απαγόρευσης καπνίσματος στο κατάστημά του ανά 15 τ.μ.".

Επισημαίνει επίσης ότι στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε έναν καταστηματάρχη (ή και διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας ή ιδιωτικής επιχείρησης) υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την υποτροπή. Ετσι, μπορεί να ξεκινούν από 500 ευρώ και να φτάνουν μέχρι 10.000 ευρώ. Επιπλέον, αν σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος "βεβαιωθούν 4 παραβάσεις για το κάπνισμα, σφραγίζεται για 10 μέρες. Αν διαπιστωθεί και πέμπτη παράβαση, αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας".

 

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΣΤΙΣ  ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Γ. Πετρόπουλος σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα πρόστιμα εξηγεί ότι υπάρχει μια διαβάθμιση ανάλογα με το χώρο. "Οπου στεγάζονται μονάδες υγείας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρεία κ.λπ., αλλά και σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, στον παραβάτη που καπνίζει επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, και από 500 έως 10.000 ευρώ σε αυτόν που έχει την ευθύνη του χώρου. Στο νοσοκομείο, για παράδειγμα, είναι ο διοικητής του νοσοκομείου, στο σχολείο είναι ο διευθυντής του σχολείου. Γενικότερα, η προϊσταμένη αρχή σε μια υπηρεσία ή και ιδιωτική επιχείρηση είναι αυτή που πάντα πληρώνει. Ετσι, στο Δημαρχείο εκτός από τον υπάλληλο ή τον δημότη ο οποίος θα παρανομήσει, πρόστιμο πληρώνει και ο διευθυντής της υπηρεσίας - ενώ ο υπάλληλος αντιμετωπίζει και πειθαρχική ευθύνη". Δηλαδή, "πέρα από το διοικητικό πρόστιμο, του γίνεται και έγγραφη επίπληξη, που τον συνοδεύει πια και στο φάκελό του", εξηγεί.

 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ  ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ

Οσον αφορά τους ελέγχους από τη Λιμενική Αστυνομία, η αρμοδιότητά της σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περιορίζεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των περίφρακτων σημείων της χερσαίας ζώνης λιμένα, καθώς επίσης επί στα επιβατηγά πλοία. Πρακτικά αυτό για το Λιμεναρχείο Καλαμάτας σημαίνει ότι οι έλεγχοι περιορίζονται τα τελευταία δύο χρόνια στο τουριστικό πλοιάριο "Αλμπατρος", όπου γίνονται έλεγχοι σε τακτική βάση (2-3 φορές την εβδομάδα), αφού δεν λειτουργεί κατάστημα εντός της περίφρακτης ζώνης, ούτε υπάρχει άλλο επιβατηγό πλοίο που να δραστηριοποιείται στην περιοχή ευθύνης του. Σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος να καπνίζει, το πρόστιμο επιβάλλεται στον πλοίαρχο και στον καπνιστή.

 

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Υγείας Π.Ε. Μεσσηνίας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση των καταγγελιών για κάπνισμα σε καταστήματα, που σημαίνει ευαισθητοποίηση του κόσμου. Καταγγελία υπήρξε και για κάπνισμα σε μονάδα υγείας του νομού.

Αποτέλεσμα ήταν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, να γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες και εστιατόρια). Να διευκρινίσουμε ότι η απαγόρευση αφορά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Κατά τους ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, 600 ευρώ, όπως προβλέπεται από το νόμο. Πρόστιμο σε παραβάτη – καπνιστή (50 ευρώ προβλέπεται), γιατί ο παραβάτης, όταν του ανακοινώνεται το πρόστιμο, δε δίνει τα στοιχεία του και σηκώνεται και φεύγει.

Η εικόνα, σύμφωνα με τους ελεγκτές Υγείας, έχει βελτιωθεί στα καταστήματα της Καλαμάτας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο νόμος προβλέπει 600 ευρώ πρόστιμο για το κάπνισμα, 600 ευρώ για μη επαρκή σήμανση απαγόρευσης του καπνίσματος, 600 ευρώ αν υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια και 600 ευρώ αν το κατάστημα δεν έχει βιβλίο αναφοράς καπνού.

Στους εξωτερικούς – κοινόχρηστους των καταστημάτων με τα τραπεζοκαθίσματα, το κάπνισμα επιτρέπεται όταν ο χώρος είναι ανοιχτός από δύο πλευρές.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη, Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER