Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 16:58

Ο θάνατος που ξεσκέπασε το σύστημα

Γράφτηκε από την

Του Ντ. Πλεμμένου

Το τραγικό γεγονός του σαϊτοπόλεμου -ο θάνατος του γνωστού εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη- στάθηκε αρκετό για να ξεσκεπαστεί το πολιτικό σύστημα. Μια είδηση που αν δεν είχαμε σύντομα εκλογές θα πέρναγε χαμηλά, έδωσε το σύνθημα για γενική σύρραξη των κομμάτων καθώς στο στόχαστρο μπήκε ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας. Βοήθησε και ο ίδιος με άστοχες και αψυχολόγητες δηλώσεις και το σκηνικό πήρε μεγαλύτερη φωτιά από τις σαΐτες.

Αν ήταν λιγότερο παρορμητικός ο κ. Νίκας το κλίμα θα ήταν τελείως διαφορετικό και δεν θα χρησιμοποιούσαν τα λόγια του οι απανταχού αντίπαλοί του -ιδίως οι εχθροί του- για να στραπατσάρουν το προφίλ του στην πορεία του προς την Περιφέρεια.

Ολα δείχνουν ότι εκεί που δεν λειτουργούν οι θεσμοί και οι νόμοι το πιο εύκολο είναι να αρπάξει φωτιά το μπαρούτι και από την μια στιγμή στην άλλη όλα να γίνουν... Κούγκι. Οταν όμως όλα αφήνονται στην τύχη τους τότε δεν έχουν άδικο όσοι λένε ότι ζούμε κατά τύχη. Και αλίμονο αν την ημέρα εκείνη που θα συμβεί το μοιραίο η τύχη σου έχει... ρεπό.

Ο Παν. Νίκας δεν είναι κακός επειδή επί των ημερών του σημειώθηκε ένα θανατηφόρο ατύχημα, όπως δεν ήταν καλός τα προηγούμενα χρόνια επειδή ο σαϊτοπόλεμος περνούσε αναίμακτα. Ο δήμαρχος και οι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα είναι ταυτόχρονα θύματα και θύτες του αλαλούμ της πολυνομίας και του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων που το κεντρικό κράτος δεν νοικοκυρεύει για να τα ελέγχει. Και οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης δεν επαναστατούν και καταπίνουν αμάσητα όσα το κράτος τους επιβάλει.

Ψάχνοντας για τους υπευθύνους του τραγικού γεγονότος κάποιοι τους αναζητούν μεταξύ των παρόντων, των σαϊτολόγων και των δημοτικών παραγόντων. Οι απόντες λουφάρουν και επικαλούνται νόμους και διατάξεις που αυτοί τήρησαν αλλά... δυστυχώς αλλά.

Το Πάσχα του 1966 ο τότε εισαγγελέας Καλαμάτας Λεωνίδας Παπακαρυάς (μετέπειτα διευθυντής της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί Χρ. Σαρτζετάκη) απαγόρευσε το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Και τότε ο σαϊτοπόλεμος μετατράπηκε σε πραγματικό πόλεμο. Ο δήμαρχος Κώστας Κουτουμάνος, ο βουλευτής Αρ. Περρωτής, οι σαϊτολόγοι και σύμπας ο λαός έκαναν εκτεταμένες διαδηλώσεις. Αποτέλεσμα συλλήψεις και δίκες αλλά η απόφαση του Παπακαρυά δεν ανεστάλη. Ακολούθησε η δικτατορία που “ανέχτηκε” το σαϊτοπόλεμο και η μεταπολίτευση που απελευθέρωσε τις σαΐτες.

Αν λοιπόν το έθιμο πρέπει να συνεχιστεί τότε αυτό ας γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην κινδυνεύει ούτε πουλί πετούμενο. Αν αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως τότε ο σαϊτοπόλεμος ας περάσει στην ιστορία και ας γίνει μια γωνιά σε κάποιο μουσειακό χώρο για να τον βλέπουν σε φωτογραφίες και βίντεο οι νεότεροι.

Οσοι, τέλος, αποφασίσουν να ταχθούν εναντίον των διοργανωτών και ιδίως του κ. Νίκα ως υποψήφιου περιφερειάρχη, ας το σκεφθούν δύο και τρεις φορές γιατί πριν ανοίξει ένα ντουλάπι κανένας δεν ξέρει τι σκελετοί μπορεί να πεταχτούν από μέσα.

 

Υ.Γ. Με 100 νεκρούς στο Μάτι και 24 στην Μάνδρα είναι θράσος να ζητάς την απόσυρση υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι δεν είναι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ; Αν θέλετε ν’ αποσυρθεί ο Νίκας στην Πελοπόννησο, αποσύρετε πρώτα την Δούρου στην Αττική. Για να πιστέψουμε στις καλές σας προθέσεις.