Τρίτη, 07 Μαϊος 2019 17:42

Το Λύκειο Ελληνίδων στην Προεδρική Φρουρά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Γράφτηκε από την
Το Λύκειο Ελληνίδων στην Προεδρική Φρουρά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Την Προεδρική Φρουρά και το Αστεροσκοπείο Αθηνών επισκέφθηκαν την Κυριακή μέλη των παιδικών και των εφηβικών ομάδων του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Στην ξενάγηση στην Προεδρική Φρουρά τα παιδιά παρακολούθησαν εκστατικά τις λεπτομέρειες από την καθημερινότητα των ευζώνων, την τελετουργία του ντυσίματος, την επίσημη Κυριακάτικη αλλαγή φρουράς, τη σημασία της ακρίβειας και της πειθαρχίας και του δεσμού που συνδέει τους εύζωνες. «Το ζευγάρι έχει απόλυτη σημασία», εξήγησαν στους μικρούς εκδρομείς. Παρόμοιο ύψος και σωματότυπος είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται ώστε να γίνει ο διαχωρισμός. Ιδανικά, τα ζευγάρια έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και χρώματα. Πετυχημένο ευζωνικό ζευγάρι, όμως, θεωρείται εκείνο που καταφέρνει να συγχρονίζεται στα λεγόμενα τυφλά βήματα. Είναι εκείνα τα βήματα όπου ο ένας έχει στραμμένη την πλάτη στον άλλο. Στο ραφείο χρησιμοποιούν φυσικές πρώτες ύλες, μαλλί, βαμβάκι και μετάξι. Η κατασκευή της φουστανέλας θεωρείται ότι είναι υπόθεση εύκολη που απαιτεί δύο με τρεις ημέρες. Τέχνη και υπομονή χρειάζεται η φέρμελη, η οποία είναι κεντημένη όλη στο χέρι, και χρειάζεται επτά μήνες, από έναν έμπειρο τεχνίτη, για να ολοκληρωθεί.

Εκτενής αναφορά έγινε στα παιδιά και για το τσαρουχάδικο της Φρουρά. Εκεί υπάρχουν δύο μοναδικοί τεχνίτες. Δουλειά τους είναι να προμηθεύουν με τσαρούχια τους Εύζωνες, στιβάλια τους αξιωματικούς, να φτιάχνουν άσπρες μπότες για την κρητική και μαύρες για την ποντιακή φορεσιά. Είναι οι μοναδικοί του είδους τους σε όλη την Ελλάδα και δουλεύουν αποκλειστικά στο στρατόπεδο της Ηρώδου του Αττικού. Για να φτιαχτεί το τσαρούχι θέλει περίπου 4 - 5 ημέρες και έχει διάρκεια ζωής σχεδόν 5 χρόνια. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στο χέρι και ράβεται με σουβλί, βελόνα και κερωμένο σπάγκο.

Στη συνέχεια η ομάδα του ΛΕΚ ξεναγήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο. Η ιστορία του αστεροσκοπείου, ο χάρτης της σελήνης, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, το τηλεσκόπιο Δωρίδη κ.α. σε ένα χώρο βγαλμένο από βιβλίο του Ιουλίου Βερν. Τα παιδιά συνόδευσαν οι δάσκαλοι του ΛΕΚ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

 

 

 


NEWSLETTER