Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 21:02

Αυτόνομο δήμο ζητούν σύλλογοι των Φιλιατρών

Γράφτηκε από τον
Αυτόνομο δήμο ζητούν σύλλογοι των Φιλιατρών

Αίτημα διαίρεσης του καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας απέστειλαν στον υπουργό Εσωτερικών οι σύλλογοι των Φιλιατρών, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της συνένωσης υπήρξαν καταστροφικά για τη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης των Φιλιατρών.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Αγροτικό Σύλλογο, τον Αθλητικό Ομιλο Εράνη, τον Αθλητικό Ομιλο, τον Σκακιστικό Ομιλο, το Σωματείο Οικοδόμων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου, 2ου, 3ου Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου Φιλιατρών, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίας Κυριακής και τον Ομιλο Φίλων Αγρίλη. Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η συγκρότηση του δήμου αυτού όπως και σε πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα, έγινε βίαια και βιαστικά, χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με την κοινωνία. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι η γεωγραφική διαμόρφωση του δεν ακολούθησε τις προτάσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα αποτελέσματα της συνένωσης αυτής υπήρξαν, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, καταστροφικά για τη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης των Φιλιατρών. Συγκεκριμένα: Τα Φιλιατρά ήταν μια από τις πιο παραγωγικές πόλεις στην Ελλάδα, με ζωντάνια και δραστηριότητες. Μετά τον "Καλλικράτη" όμως η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει δραματικά και τα Φιλιατρά οδηγούνται στη παρακμή».

Αναφέρονται στην «αφαίμαξη» της πόλης από υπηρεσίες όπως το Α.Τ., το Ταχυδρομείο και το Ειρηνοδικείο. Παρά το γεγονός ότι τα Φιλιατρά βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο του Δήμου, οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι ακολουθήθηκε η πολιτική των δύο άκρων, με συγκέντρωση των υπηρεσιών στα δύο άκρα, με αποτέλεσμα ο δημότης των Φιλιατρών να είναι αναγκασμένος να επισκέπτεται καθημερινά τις διπλανές πόλεις, κάτι που πέρα από το οικονομικό και ψυχικό κόστος σε ατομικό επίπεδο, δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό στην εμπορική κίνηση της πόλης.

Επίσης αναφέρουν ότι η πόλη βρίσκεται σε πλήρη παρακμή και πολλοί κάτοικοι θέλουν να μεταναστεύσουν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Αναφέρουν επίσης τα προβλήματα λειτουργικότητας του δήμου.

Καταλήγουν ότι ο Δήμος Τριφυλίας δεν αποτελεί παρά έναν πλασματικά ενιαίο λειτουργικά δήμο και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη η άμεση διοικητική αυτονόμηση των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων, ως υφίσταντο προ της καλλικρατικής μεταρρύθμισης. «Η αναγκαιότητα αυτή έχει αναδειχθεί στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τοπικούς φορείς και προτιθέμεθα να την αποδείξουμε και στο πλαίσιο ευρύτερων ζυμώσεων» σημειώνουν. Και τονίζουν ότι επειδή επανεξετάζονται αυτή την περίοδο αστοχίες του "Καλλικράτη", ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει να είναι πρώτος στην ατζέντα επανεξέτασης.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER