Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 09:01

Επιτυχημένη η κατάσβεση πυρκαγιάς στον Ταΰγετο σε άσκηση της Πυροσβεστικής (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Επιτυχημένη η κατάσβεση πυρκαγιάς στον Ταΰγετο σε άσκηση της Πυροσβεστικής (βίντεο)

 

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το πρωί στον Ταΰγετο, σε δασική περιοχή, μη προσβάσιμη σε επίγειες δυνάμεις, κοντά στο νεκροταφείο της Νέδουσας.

Η φωτιά κινήθηκε προς το χωριό, όμως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδρασαν αποτελεσματικά και το προστάτευσαν.

Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία “Δια - Πυρός 2019”, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νέδουσα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας. Την άσκηση παρακολούθησε από ψηλά, μαζί με άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής κι εκπροσώπους αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων της Μεσσηνίας, ο αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

Δήλωσε ότι “είναι άσκηση προσομοιωμένη σε πραγματικά γεγονότα” και ανέφερε πως “η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, πλησίον του νεκροταφείου της Νέδουσας με 6 Μποφόρ αέρα, 40% υγρασία, δείκτη επικινδυνότητας 3 και 37 βαθμούς θερμοκρασία”. Ενημέρωσε πως προβλέπεται να εμπλακούν όλες οι δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, όμορες υπηρεσίες και εναέρια μέσα προσομοιωμένα, καθώς και άλλοι φορείς, όπως ο Δήμος Καλαμάτας και το  Δασαρχείο που ανήκουν στην Πολιτική Προστασία.

Ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Περιφέρειας είπε ότι “είμαστε ικανοποιημένοι για την προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου και γίνονται διορθωτικές κινήσεις ως προς το καλύτερο”. Πληροφόρησε πως το έργο της Πυροσβεστικής θα ενισχύσουν εποχικοί που θα προσληφθούν και παλιοί εποχικοί, τα εναέρια μέσα θα είναι πιθανότατα περισσότερα από πέρυσι, ενώ ενίσχυση θα υπάρξει από την Περιφέρεια σε σωλήνες και άλλα υλικά. “Είμαστε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Προσπαθούμε για το καλύτερο”, επεσήμανε ο κ. Λαρέζος.

Ο πυραγός Βασίλης Γεωργανάς, από την Π.Υ. Καλαμάτας ενημέρωσε ότι “στα πλαίσια της εκπαίδευσης πραγματοποιείται μια άσκηση που προσομοιάζει σε πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς και σχέδιο επέμβασης σε πραγματικές συνθήκες”. Ανέφερε πως προβλέπονται αναπτύξεις σε εγκαταστάσεις και συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, καθώς και προσομοίωση με αποστολή δυνάμεων από όμορες υπηρεσίες και εναέριων μέσων για ρίψη στα υψηλότερα σημεία.

Η έναρξη της φωτιάς ήταν σε υψηλό σημείο, πάνω από το νεκροταφείο της Νέδουσας, που δεν μπορεί να προσεγγιστεί από επίγειες δυνάμεις, δεν υπήρχαν δρόμοι για πρόσβαση και κινήθηκε προς το χωριό, λόγω της φοράς του ανέμου. Οι επίγειες δυνάμεις αναπτύχθηκαν με σκοπό να προστατευτεί το χωριό. Λίγο μετά την πρόκλησή της η φωτιά κινήθηκε προς το χωριό και αμέσως ζητήθηκαν και άλλα οχήματα από την Καλαμάτα. Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς ζήτησε να ενημερωθούν η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας, ο Δήμος Καλαμάτας, το Δασαρχείο και η Αστυνομία για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Ζήτησε, επίσης, να σηκωθούν για ρίψεις 2 PZL. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τους ασυρμάτους, το μέτωπο της φωτιάς είχε αναπτυχθεί στα 100 με 120 μέτρα. Στις προσπάθειες για τη συγκράτηση και την κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν κι εθελοντικές οργανώσεις, ενώ η Αστυνομία είχε αποκλείσει την πρόσβαση προς τη Νέδουσα, με περιπολικό στη διασταύρωση του εθνικού δρόμου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER