Σάββατο, 25 Μαϊος 2019 08:22

Σήμερα η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών

Γράφτηκε από την

 

 

Η ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή 116000, την οποία λειτουργεί "Το Χαμόγελο του Παιδιού", λαμβάνει καθημερινά ενημερώσεις για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, παρέχοντας δωρεάν υποστήριξη στην οικογένειά τους.

Παράλληλα δέχεται ανώνυμες και επώνυμες πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης, ενώ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου ένα παιδί που έχει εξαφανιστεί να βρεθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η Σία Κακαρούμπα, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη στις Γραμμές Βοήθειας του Εθελοντικού Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού", μιλώντας στην "Ε" με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, λέει ότι για το 2018 διαχειρίστηκαν 191 αιτήματα για την υποστήριξη παιδιών που είχαν φύγει από το σπίτι τους, με την πλειοψηφία να αφορά σε φυγές εφήβων.

Ειδικότερα, το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, 191 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν στην Ελλάδα εκ των οποίων 148 τελικά εντοπίστηκαν - ενώ ο μηχανισμός Amber Alert Hellas ενεργοποιήθηκε 11 φορές. Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2019 αναζητήθηκαν 37 εξαφανισμένα παιδιά και εντοπίστηκαν 33, ενώ σε 2 περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas.

 

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η Σία Κακαρούμπα, αναφερόμενη στα βήματα αντίδρασης μιας οικογένειας μόλις διαπιστώσει ότι το παιδί της αγνοείται, επέμεινε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος - κι ότι χρειάζεται άμεση κινητοποίηση από τα πρώτα λεπτά!

Ενημερώνουμε λοιπόν άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής και ποτέ δεν περιμένουμε να περάσει το 24ωρο για να δηλώσουμε την εξαφάνιση.

Μια πρόσφατη φωτογραφία του παιδιού βοηθά ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αναζήτησή του. Στη συνέχεια καλούμε στο 116000 "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων της Γραμμής, πέρα από τη διαχείριση και τη στήριξη όλης της οικογένειας, έχει στη διάθεσή της σε επιχειρησιακό επίπεδο την Ομάδα Ερευνας και Διάσωσης "Θανάσης Μακρής", με τη συμμετοχή και πιστοποιημένων Κυνοφιλικών Ομάδων, πλήθος εξειδικευμένων υλικοτεχνικών μέσων (τζιπ, ATV, μηχανή, ασθενοφόρα), καθώς και τον "Οδυσσέα": ένα Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 61 ΦΟΡΕΩΝ

Η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της Γραμμής 116000 μας επισημαίνει ότι, για να βρεθεί το παιδί και να επιστρέψει με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό στο σπίτι του, συνεργάζονται 61 φορείς. Παράλληλα, για όλα τα παιδιά θύματα εξαφάνισης "Το Χαμόγελο του Παιδιού" αναρτά τα στοιχεία τους και ενεργοποιεί τον εθνικό συναγερμό Amber Alert, το οποίο είναι το εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση προς όλους τους πολίτες των περιστατικών εξαφάνισης.

Σε ό,τι αφορά την παροχή ψυχολογικής στήριξης στην οικογένεια δεν περιορίζεται όσο το παιδί αναζητείται, αλλά και αφού επιστρέψει στην οικογένειά του, ώστε σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Οργανισμού να μάθουν για ποιον πραγματικά λόγο έφυγε.

Συνήθως, λέει η Σ. Κακαρούμπα, οι λόγοι εξαφάνισης αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τις σχέσεις στην οικογένεια - και ακολουθούν οι σχέσεις με το άλλο φύλο. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε στατιστικά απαγωγής παιδιών.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού", τo 2018 εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν 191 παιδιά, ενώ εντοπίστηκαν τα 148 από αυτά. Εγιναν 11 ενεργοποιήσεις του Amber Alert, 3 κινητοποιήσεις της Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης "Θανάσης Μακρής", ενώ έγιναν 12.487 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

Το 1ο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν 37 παιδιά, ενώ εντοπίστηκα τα 33 από αυτά. Εγιναν 2 ενεργοποιήσεις του Amber Alert και 2 κινητοποιήσεις της Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης "Θανάσης Μακρής". Επίσης, ο Οργανισμός δέχτηκε 2.172 κλήσεις στην ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

2018

Πιο αναλυτικά, όλο το 2018 ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, 191 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:

85 (44,5%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων.

10 (5,2%) αφορούσαν γονικές αρπαγές.

55 (28,8%) αφορούσαν ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων.

38 (20%) αφορούσαν εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων/μεταναστών.

Από τα 191 παιδιά, τα 101 ήταν αγόρια και τα 90 κορίτσια. Τα 147 ήταν ηλικίας 13-18 ετών και τα 29 ηλικίας 7-12 ετών.

Από τα 191 περιστατικά που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό και είτε παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες είτε δόθηκαν κατευθύνσεις για το χειρισμό τους, βρέθηκαν τα 148 παιδιά. Σε 10 περιστατικά διεκόπη η επικοινωνία και 33 παιδιά εξακολουθούν να αναζητούνται.

Να σημειωθεί ότι τα δύο περιστατικά αρπαγής αφορούσαν διακρατική συνεργασία με την Κύπρο, ενώ μια περίπτωση αφορούσε απομάκρυνση από πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντος που δεν είχε την επιμέλεια του ανήλικου.

1ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2019

Το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, 37 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:

20 (54%) αφορούσαν φυγές εφήβων.

1 (2,7%) αφορούσε γονική αρπαγή.

12 (32,4%) αφορούσαν ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων.

2 (5,5%) αφορούσαν εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων/μεταναστών.

2 (5,4%) αφορούσαν αρπαγές από τρίτο πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος, που δεν είχε την επιμέλεια.

Από τα 37 παιδιά τα 16 ήταν αγόρια και τα 21 κορίτσια. Τα 22 από αυτά ήταν ηλικίας 13-18 ετών και τα 9 ηλικίας 7-12 ετών.

Από τα 37 περιστατικά που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό και είτε παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες είτε δόθηκαν κατευθύνσεις για το χειρισμό τους, βρέθηκαν τα 33 παιδιά. Σε 1 περιστατικό διεκόπη η επικοινωνία και 3 παιδιά εξακολουθούν να αναζητούνται.

Να σημειωθεί ότι 7 από τα συνολικά 37 περιστατικά αφορούσαν σε παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ 116000

Οι κλήσεις προς τη Γραμμή 116000 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

Από καρτοτηλέφωνο δεν απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες.

Επιπρόσθετα η Γραμμή 116000 είναι διασυνδεδεμένη με το 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτακτης Ανάγκης, και υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών (Child Helpline International).