Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 09:09

“Αυξημένες περιπολίες και έμφαση στην πρόληψη” ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Καλαμάτας για το καλοκαίρι

Γράφτηκε από την
“Αυξημένες περιπολίες και έμφαση στην πρόληψη” ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Καλαμάτας για το καλοκαίρι

 

Αυξημένες περιπολίες και ενίσχυση της πυροσβεστικής δύναμης σε περιοχές όπου τα φυλάκια δεν στελεχώνονται γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων για την αντιπυρική περίοδο το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Βαρύτητα έχει δοθεί και στην ενίσχυση της συνεργασίας με εθελοντικές ομάδες και κλιμάκια, καθώς και στη συνεργασία με δήμους και Περιφέρεια, ώστε με σωστή πρόληψη να περιοριστούν και αυτό το καλοκαίρι στο ελάχιστο οι πυρκαγιές στο νομό. Σημαντική συνδρομή στην υπηρεσία αναμένεται να παράσχουν και φέτος τα 3 PZL, που εγκαταστάθηκαν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, μιλώντας στην "Ε" τονίζει και τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι πολίτες στην πρόληψη των πυρκαγιών καλώντας τους να μην ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο, ενώ ήδη έχουν "πέσει" διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν έως τα 3.000 ευρώ.

"ΤΑ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ"

Μετά την τραγωδία στο Μάτι το Σώμα έχει εντείνει την προσπάθεια για πρόληψη και αποτελεσματικό συντονισμό των δυνάμεών του πανελλαδικά. Σε επίπεδο νομού "οι περιπολίες έχουν αυξηθεί και θα πολλαπλασιαστούν όσο μπαίνει το καλοκαίρι", λέει ο κ. Γεωργανάς. Οπως έχουν αυξηθεί και τα πυροφυλάκια, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή από τους δήμους για τη στελέχωσή τους. "Τα πυροφυλάκια είναι τα μάτια μιας πυροσβεστικής υπηρεσίας, είναι αυτά που θα μας δώσουν τη φωτιά εν τη γενέσει της για την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ώστε να κατασταλεί ", λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο στην παρούσα φάση "η υπηρεσία δεν μπορεί να τα στελεχώσει για γραφειοκρατικούς λόγους". Η εναλλακτική λοιπόν είναι σε μέρη, όπως ο Ταΰγετος και η Αρχαία Μεσσήνη, το κενό να το καλύπτει περιπολικό όχημα το οποίο εδρεύει στην περιοχή και κάνει τη δουλειά του πυροφύλακα. Βέβαια, υπάρχει ελπίδα να στελεχωθούν από τους υπαλλήλους που παίρνουν οι δήμοι κάθε καλοκαίρι με το κονδύλι από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την πυροπροστασία.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, "έχουν περάσει όλα σέρβις και έγινε συντήρηση, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα γιατί είναι παλιά", επισημαίνει. Και προσθέτει ότι ήδη έχουν διασπαρεί στην περιοχή ευθύνης της υπηρεσίας, που προσδοκά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ενισχυθεί με 5 οδηγούς και 5 εργάτες που θα ασχολούνται με την πυρόσβεση, εφόσον δεν υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών με τον διαγωνισμό ο οποίος "τρέχει" αυτό το διάστημα.

Η ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων και των μέσων για την αντιπυρική περίοδο κάνει εξάλλου περισσότερο σημαντική την καλή συνεργασία με τους εθελοντές. "Εχουμε επικοινωνία με όλες τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες είναι πιστοποιημένες από εμάς, έχουν περάσει εκπαίδευση και έχουν πάρει πιστοποίηση και ανάλογα με το περιστατικό που έχουμε να διαχειριστούμε, γίνεται και το ανάλογο κάλεσμα προς τις εθελοντικές ομάδες", επισημαίνει ο πύραρχος. Επίσης υπάρχει και "η εθελοντική ομάδα "Γαία" στη Μάνη, η οποία 24 ώρες το 24ωρο ασχολείται με την πυρόσβεση, μας βοηθάει τα μέγιστα, όπως και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεταλιδίου το οποίο είναι ενταγμένο σε εμάς και χειμώνα καλοκαίρι παίζει σημαντικό βοηθητικό ρόλο στην περιοχή", σημειώνει. 

 

ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ

Εκεί που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα είναι "με τους δρόμους, γιατί περάσαμε ένα μεγάλο χειμώνα και ειδικά στα χωριά του Ταϋγέτου το αγροτικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με καθιζήσεις και κατολισθήσεις", διαπιστώνει. Βέβαια, γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης και η υπηρεσία έχει επισημάνει τις δυσκολίες στα Τοπικά Συντονιστικά Οργανα των δήμων, αλλά και στη Δασική Υπηρεσία, έτσι ώστε να ανοιχθούν οι δρόμοι και να είναι προσπελάσιμοι για τα πυροσβεστικά οχήματα.         

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό με τις δεξαμενές. "Γεμίζουμε τις δεξαμενές και κάποιοι που ασχολούνται είτε με τη δακοκτονία, είτε ιδιώτες στα χωριά, πάνε και τις αδειάζουν παίρνοντας το νερό προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για ψεκασμούς, όπως και κάποιοι κτηνοτρόφοι κάνουν το ίδιο και το φαινόμενο εντείνεται τα τελευταία χρόνια", επισημαίνει ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας. Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας κάνει έκκληση στον κόσμο "να μην χρησιμοποιεί το νερό αυτό, διότι θα το χρειαστούμε το καλοκαίρι, για να σβήσουμε τις περιουσίες τους και δεν θα το έχουμε". Και το τραγικό είναι ότι "έχουμε χάσει πάρα πολλές φωτιές για ένα κυβικό νερό... 18 χρόνια στην υπηρεσία, από νεαρός αξιωματικός, σας λέω ότι έχουμε χάσει φωτιές για ένα κυβικό νερό...". 

 

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

Ο Δημήτρης Γεωργανάς στέλνει μήνυμα προς τον κόσμο να μην ανάβει φωτιές στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο. "Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, αλλά πρέπει και ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν πρέπει να ανάβει φωτιές. Ο νόμος έχει αλλάξει και η υπηρεσία μας έχει ήδη αποδώσει διοικητικά πρόστιμα", ενημερώνει. Και προσθέτει με έμφαση ότι "τον πολίτη τον θέλουμε αρωγό, δεν τον θέλουμε απέναντι, όμως αναγκαζόμαστε να επιβάλουμε διοικητικά πρόστιμα στους πολίτες διότι ανάβουν αυτή την περίοδο φωτιές. Ο νόμος είναι σαφής, θεωρώ ότι πρέπει να τον τηρήσουμε και ότι όλοι πρέπει να μας βοηθήσουν σε αυτό", λέει καταλήγοντας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες για τους οποίους ακολουθείται η εν λόγω διαδικασία πάνε στο δικαστήριο, ενώ μετά από πρόταση του δημόσιου κατηγόρου της υπηρεσίας, πληρώνουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 270 ευρώ και φτάνουν έως τα 3.000 ευρώ.


NEWSLETTER