Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 09:21

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περ. Ξηρογιάννης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Γράφτηκε από την
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περ. Ξηρογιάννης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

 

Τι αλλάζει στη Δικαιοσύνη με τους νέους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης. Ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, απουσία των περισσοτέρων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποσύρθηκε το άρθρο που μετέτρεπε σε πλημμέλημα το βιασμό. Η κατακραυγή της κοινής γνώμης για την πρόβλεψη ποινής φυλάκισης 3 έως 5 έτη για τον βιασμό, όπως και η απαίτηση φορέων και κυβερνητικών βουλευτών για την προσαρμογή του Κώδικα στα προβλεπόμενα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, κατάφεραν το αδίκημα να διατηρηθεί κακούργημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου προχώρησε, εξάλλου, σε μια ακόμα νομοτεχνική βελτίωση, ώστε για το αδίκημα της κλοπής να παραμείνει η αυτεπάγγελτη διαδικασία.

Οι τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες αναμένεται να ισχύσουν από 1 Ιουλίου, οπότε αναμένεται μεταξύ άλλων η μείωση ποινών σε καταδίκους με βαριές καθείρξεις, οι οποίοι θα αποφυλακιστούν γρηγορότερα. Μια ακόμα παρατήρηση είναι ότι προχωράμε σε μια... αμερικανοποίηση του νομικού συστήματος, κάτι το οποίο χαρακτηρίστηκε θετικό για κάποιες μορφές αδικημάτων, όπου οι διαφορές θα επιλύονται εξωδικαστικά μέσω του θεσμού της Διαπραγμάτευσης.

 

ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΟΙ ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ

Ο Π. Ξηρογιάννης επισημαίνει ότι μια τέτοιου μεγέθους αναμόρφωση των Κωδίκων δεν θα έπρεπε να περνάει από τη Βουλή σε μία μέρα, αλλά "έπρεπε να έχει έρθει σε άλλη περίοδο και να υπάρχει δυνατότητα στα κόμματα να τοποθετηθούν". Οι Κώδικες δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και μέχρι τώρα είχαν υποστεί περιορισμένες αλλαγές. Με τις τροποποιήσεις "είναι βέβαιο ότι ωφελούνται αυτή τη στιγμή οι κατηγορούμενοι σε πολλές εκκρεμείς υποθέσεις διότι αλλάζει προς το επιεικέστερο η βαρύτητα αρκετών αδικημάτων".

Ειδικότερα, λέει ο πρόεδρος του ΔΣΚ, "μειώνονται τα όρια ποινών με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές αποφυλακίσεις, αφού υπάρχουν κακουργήματα που μετατρέπονται σε πλημμελήματα, ή που συμπληρώνεται νωρίτερα το όριο της έκτισης ποινής". Κι αυτό επειδή "κατά το νομικό μας σύστημα αν από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη περάτωσή της ίσχυσαν περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται ο επιεικέστερος" - ενώ "ακόμα και να αυστηροποιηθούν πάλι κάποιες διατάξεις, όσοι σήμερα ωφελούνται δεν χάνουν το ευεργέτημα αυτό".

 

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ

Στις νέες διατάξεις προβλέπεται η ποινική διαπραγμάτευση και συνδιαλλαγή, καθώς και η δυνατότητα αποχής από την ποινική δίωξη στα οικονομικής φύσεως αδικήματα "όταν έχει επέλθει αποκατάσταση της ζημιάς του παθόντος, με επέκταση των εξουσιών του εισαγγελέα", λέει ο κ. Ξηρογιάννης.

Προβλέπεται επίσης, "η δυνατότητα αποχής από την ποινική δίωξη σε ορισμένες κατηγορίες δραστών μικρής βαρύτητας αδικημάτων, σε άλλες περιπτώσεις εφόσον τηρηθούν κάποιοι όροι, και σε άλλες εφόσον αποκατασταθεί η ζημία του παθόντος", αλλά και, "αποχή από την ποινική δίωξη κατά ανηλίκων μετά από ακρόασή τους".

Μια ακόμα πρόβλεψη είναι και "η δυνατότητα επιβολής ως κύριας ποινικής της κοινωφελούς εργασίας, αλλά προφανώς δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιες υποδομές στους φορείς".

 

ΤΑ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Π. Ξηρογιάννης λέει ακόμα ότι "διορθώθηκε το αρχικό σχέδιο ως προς εσφαλμένα άρθρα που είχαν ξεσηκώσει διαμαρτυρίες, όπως π.χ. ο βιασμός. Προβλέφθηκε επίσης η κατ' αρχήν αυτεπάγγελτη δίωξη σε εγκλήματα όπως η κλοπή και η φθορά, ώστε να μπορεί να υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία, σύλληψη κλπ.", όμως "θα υπάρχει δυνατότητα στη συνέχεια να παύσει η δίωξη με δήλωση του παθόντος". Καταργείται επίσης, "η ποινική δικαιοδοσία των Πταισματοδικείων. Ορίζονται οι δυνατότητες των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος, και προβλέπεται η έκδοση ποινικής διαταγής".

 

ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΙΝΩΝ

Στους νέους Κώδικες "υπάρχουν νέες διατάξεις για την εκτέλεση των ποινών, τόσο στην αναστολή όσο και στην έκτιση υπό όρους, αλλά και στη μεταχείριση των ανηλίκων, ενώ διευρύνεται η μετεφηβική ηλικία", λέει στη συνέχεια. Ακόμη, "διορθώθηκαν και άλλες διατάξεις μετά από τις παρεμβάσεις κατά τη διαβούλευση και τις αντιδράσεις που αφορούσαν την εκτεταμένη πρόβλεψη της κατ' έγκληση δίωξης, η οποία τώρα περιορίστηκε και παρέμεινε η αυτεπάγγελτη δίωξη στις περισσότερες περιπτώσεις". Επιπλέον, "ρυθμίζονται από την αρχή οι αρμοδιότητες των Πλημμελειοδικείων και του Μονομελούς Εφετείου".

Σε γενικές γραμμές πάντως "οι Κώδικες διαπνέονται από το πνεύμα της επικουρικότητας του Ποινικού Δικαίου, ως μέτρου της ελευθερίας των πολιτών, πλησιάζοντας πρότυπα ξένων Δικαίων" - ενώ ως τώρα "επρόκειτο για την αυτοδίκαιη επέμβαση της Πολιτείας, χωρίς συνδιαλλαγές και διαπραγματεύσεις, και η τιμωρία, με σκοπό την ειδική και γενική πρόληψη, και την ηθική κυρίως ικανοποίηση του παθόντος", λέει καταλήγοντας σε ό,τι αφορά τους Κώδικες.

 

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ο Περικλής Ξηρογιάννης με την ευκαιρία αναφέρεται και στην αναγκαιότητα της παράτασης του χρόνου οριστικοποίησης αρχικών εγγραφών του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο Καλαμάτας (και σε άλλα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα) και ζητά από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να θεσπίσει με τροπολογία την παράταση, ώστε να μην κινδυνεύσουν να χαθούν περιουσίες των πολιτών, που ακόμα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη".

Προσθέτει ότι "ακόμα και το Δημόσιο δεν έχει προφθάσει να δηλώσει τα δικαιώματά του", ενώ "όμοιο αίτημα έχει εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας, όπου και εκεί πλησιάζει η οριστικοποίηση, και έτσι αφορά πολλές χιλιάδες πολίτες".


NEWSLETTER