Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 09:55

Μεσσηνία: Πέθανε ο "πατέρας" του "Μικρού Σερίφη"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Μεσσηνία: Πέθανε ο "πατέρας" του "Μικρού Σερίφη"

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Μεσσήνιος Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης, ο γνωστός εκδότης, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αντιστασιακός καθώς και δημιουργός του αγαπημένου περιοδικού «Μικρός Σερίφης».

Στο περιοδικό υπέγραφε ως “Κώστας Φωτεινός”.

Ο Πότης Στρατίκης γεννήθηκε το 1926 και μεγάλωσε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας από φτωχή οικογένεια, αλλά ο ίδιος ήταν άριστος μαθητής. Ηταν μαθητής στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας ακόμα όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Παναγιώτης Στρατίκης προσχώρησε στην ΕΠΟΝ παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Με το τέλος του πολέμου και την αρχή του Εμφυλίου, ο Πότης Στρατίκης έφυγε από τη Μεσσηνία για την Αθήνα. Το 1946 πέτυχε την εισαγωγή του στην Πάντειο για να εγκαταλείψει τις σπουδές του λίγο αργότερα, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με περιοδικά της εποχής και, με την επιμονή του, κατάφερε να συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου εκείνης της περιόδου, όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Απόστολος Μαγγανάρης, κ.ά.

Ασχολήθηκε με τις μεταφράσεις που έκανε για τα περιοδικά “Χτυποκάρδι” και “Τραστ του γέλιου”, ενώ δούλεψε και στην παραγωγή του “Μικρού Ηρωα”. Ακολούθησε η “Μάσκα”, του Απόστολου Μαγγανάρη στην οποία εργάστηκε αρχικά σαν διορθωτής κειμένων, όμως αργότερα μετέφραζε αστυνομικά και γουέστερν διηγήματα. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει και ο ίδιος κείμενα με πρωταγωνιστές τους γνωστούς ήρωες του περιοδικού, όπως ο Ζορρό και το Τσακάλι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες του με διάφορα μεγάλα περιοδικά της εποχής όπως τα “Ρομάντσο”, “Πρώτο”, “Θεατής”, “Γυναίκα”, “Φαντασία”, “Ελληνίδα”, “Πάνθεον”, “Βεντέττα”, πότε σαν συντάκτης, πότε σαν μεταφραστής και πότε σαν μόνιμος συνεργάτης στα κείμενα. Παράλληλα ασχολήθηκε πολύ και με τη μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων.

Το 1962 προχώρησε ο ίδιος στην έκδοση ενός παιδικού περιοδικού. Ετσι την Τρίτη 13 Νοεμβρίου του 1962 σε όλα τα περίπτερα της Αθήνας εμφανίστηκε το νέο περιοδικό: ο “Μικρός Σερίφης”. Η επιτυχία του περιοδικού αυτού ήταν μεγάλη, του οποίου τα κείμενα υπέγραφε σαν «Κώστας Φωτεινός».

Επιχειρηματικά κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση του επιτυχημένου ξένου κόμικ “Λούκυ Λουκ”. Λίγα χρόνια αργότερα θα ιδρύσει τον Εκδοτικό Οίκο Αδελφοί Στρατίκη, σε συνεργασία με τα αδέλφια του Πέτρο και Χρήστο. Εχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία με θέμα την αρχαία ελληνική ιστορία, ενώ καλείται συχνά σε συζητήσεις φιλολογικού περιεχομένου.

Τον Ιούνιο του 2006 τιμήθηκε από την Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα (Ιούνιος 2007), το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση τον τίμησε για την επιτυχημένη διαδρομή του στον περιοδικό Τύπο, αλλά και για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER