Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 09:02

Στην Καλαμάτα μεταφέρθηκαν 77 παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό ανοικτά της Πύλου

Γράφτηκε από την
Στην Καλαμάτα μεταφέρθηκαν 77 παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό ανοικτά της Πύλου

 

Να πλέει στα 50 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και διάσωση, εντόπισαν οι λιμενικοί της Καλαμάτας το απόγευμα της Τετάρτης το ιστιοπλοϊκό σκάφος που μετέφερε τους 77 παράτυπους μετανάστες -οι οποίοι από χθες το πρωί φιλοξενούνται στις αποθήκες του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Το πλωτό του Λιμεναρχείου Καλαμάτας εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στην θαλάσσια περιοχή κι όταν οι μετανάστες αντιλήφθηκαν να τους πλησιάζει, άρχισαν να κουνάνε τα χέρια και να καλούν με νοήματα σε βοήθεια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και ξεκίνησε η διαδικασία διάσωσής τους, με τη συνδρομή και του πλωτού της Πύλου.

Τελικά, μετεπιβιβάστηκαν στο τουριστικό σκάφος "Albatros" και χθες λίγο μετά τις 7 το πρωί έφτασαν με ασφάλεια στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, συνοδεία των πλωτών περιπολικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και της Πύλου, ενώ λίγο αργότερα λιμενικοί οδήγησαν το ιστιοπλοϊκό σκάφος που τους μετέφερε στο λιμάνι. Είναι όλοι άντρες πακιστανικής -κατά δήλωσή τους- καταγωγής οι οποίοι στερούνται νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι ίδιοι δήλωσαν στα στελέχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας ότι οι 20 από τους συνολικά 77 είναι στην ηλικία της εφηβείας, 12 ότι έχουν κλείσει τα 18, ενώ οι 4 ότι ενηλικιώνονται σε μερικούς μήνες.

Εν τω μεταξύ, από τα στελέχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας συνελήφθησαν δύο Ρώσοι, ηλικίας 29 χρόνων ο ένας και 37 χρόνων ο άλλος, οι οποίοι επέβαιναν και αυτοί στο ιστιοπλοϊκό όταν εντοπίστηκε και φέρονται ως διακινητές των υπολοίπων. Σήμερα μάλιστα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες, ενώ κρατούνται.

Οι μετανάστες φέρονται να ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.

 

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Στο λιμάνι βρίσκονταν από νωρίς χθες το πρωί και εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας για να προσφέρουν βοήθεια. Από το προηγούμενο βράδυ ο Δήμος Καλαμάτας είχε φροντίσει ώστε να καθαριστεί ο χώρος στις αποθήκες του λιμανιού, να μπουν στρώματα και να εξασφαλιστούν νερό και φαγώσιμα, με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας. Στο λιμάνι βρέθηκε από νωρίς και ο αναπληρωτής του δημάρχου και νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην "Ε" είπε ότι ελλείψει άλλου χώρου οι μετανάστες θα καταλύσουν για όσο χρειαστεί στις αποθήκες και διαβεβαίωσε ότι η πόλη θα πράξει και αυτή τη φορά το ανθρωπίνως δυνατό.

Ν.Κ.


NEWSLETTER