Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 10:31

Παρουσίαση της γαστρονομικής κοινότητας Καλαμάτας στο Yoleni’s

Γράφτηκε από την

 

Στο Yoleni’s Greek Gastronomy Center στην Αθήνα έγινε την Τετάρτη 19 του μήνα η πρώτη δημόσια παρουσίαση του project Gastronomy & Wine Tourism, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας, με πρώτη την Γαστρονομική Κοινότητα της Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα είναι στην ουσία η εφαρμογή στην πράξη του βιβλίου του Γιώργου Πίττα «Γαστρονομικές κοινότητες - γαστρονομικοί προορισμοί. Εγχειρίδιο δράσης». Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» λοιπόν είναι αυτό που o Γιώργος Πίττας αναλύει στο βιβλίο του ως την ανάγκη οι νέοι επαγγελματίες κάθε τόπου που δραστηριοποιούνται γύρω από τη γαστρονομία (παραγωγή, εστίαση, φιλοξενία) να συνεργαστούν και να κινητοποιήσουν τις κοινωνίες τους προκειμένου να αξιοποιήσουν το σύνολο των γαστρονομικών πόρων του τόπου τους και να τους μετατρέψουν σε συντελεστές ανάπτυξης.

Στις 19 του μήνα στο Υoleni’s Greek Gastronomy Center οι φίλοι της γαστρονομίας και της μεσσηνιακής πρωτεύουσας παρακολούθησαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Γαστρονομικής Κοινότητας της Καλαμάτας. Ο Γιώργος Πίττας ανέλυσε το πρόγραμμα Gastronomy & Wine Tourism και παρουσίασε τις φάσεις ανάπτυξης και τα βήματά του. Στη συνέχεια περιέγραψε τις συνθήκες και τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, μέσω των οποίων μπορεί ένας τόπος να εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό. Ενας τέτοιος τόπος είναι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, που συγκαταλέγονται στους πλέον αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς.

Από πλευράς γαστρονομικού ενδιαφέροντος η Μεσσηνία παράγει από το παγκοσμίως γνωστό λάδι της και τις ελιές Καλαμών μέχρι τα σύκα, τη σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, σταφύλια επιτραπέζια αλλά και για κρασιά, κηπευτικά, καρπούζια, φραγκόσυκα, αραχίδες, αρωματικά φυτά, βότανα του Ταϋγέτου, άγρια χόρτα και τέλος κτηνοτροφικά, αλλαντικά, με τα περίφημα λουκάνικα με πορτοκάλι ή με τα παστά και τυροκομικά προϊόντα όπως η σφέλα και το ταλαγάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό σημείο για τη δημιουργία της Γαστρονομικής Κοινότητας Καλαμάτας ήταν η ύπαρξη μιας δραστήριας ομάδας 25 επαγγελματιών της γαστρονομίας, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, τα μέλη των παραγωγών που συμμετέχουν στην ομάδα είναι: One & Olive, Αναγνωστόπουλος Δημήτρης (ελαιόλαδο) –  Οινοποιία Δερέσκου ΑΕ, Δερέσκος Θεόδωρος (οίνος) – Κ. Διακουμής ΕΕ, Διακουμή Παρασκευή (τυριά-ελαιόλαδο) Μεσσηνιακή Παράδοση, Δουβόγιαννη Μαρία (μαρμελάδες-γλυκά) – Alpha to Omega IKE – Κουβάτσου Ματούλα (ελαιόλαδο) – Αφοί Λάμπου ΑΕ, Λάμπου Γιούλα (παστέλι) – Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας ΑΕ, Λαφαζάνη Αθηνά (οίνος) – Μουτεβελής Ιωαν. Ηλίας, (αλλαντικά) – Greenland, Ξηρογιάννη Ιουλία (ελαιόλαδο-ελιές) – Οινομεσσηνιακή ΑΕ, Ξυγκώρος Βαγγέλης (οίνος) – Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ, Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος (βαλσαμικό-μουστάρδα) – LIA’ Cultivators, Στριμπάκου Χριστίνα (ελαιόλαδο) – Μam Ellada Μποζαντζή Ελενα (μαρμελάδες) – Tαβέρνα Αλοίμονου, Αλοίμονου Ιωάννα – Τα Ρολλά, Αθανασοπούλου Συλβή – Στο Κύμα, Ζαγάκος Ανδρέας – Κάρδαμο, Κομπογιαννίτης Παναγιώτης – Βερσαλλίες, Κούμανης Γιάννης – Θίασος, Πιέρρος Κωνσταντίνος – Λιόπιτα, Τσώνης Πέτρος – Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη,  Χρυσομάλλης Παναγιώτης – Yama’s Elite City Resort, Μαλαπέτσας Νίκος – Ευμάρεια, Γκόζιας Ιωάννης – Τροφοπωλείο 51, Κουτέλας Γεώργιος – Γαστροναύτης Παπανικολόπουλος Παναγιώτης – Παπαδάτος Διονύσης, Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου.

H Γαστρονομική Κοινότητα Καλαμάτας θα βρίσκεται στο Υοleni’s Gastronomy Center έως και τις 3 Ιουλίου ενώ για 15 ημέρες και σε προγραμματισμένες ώρες θα γίνονται σχετικές γευσιγνωσίες στα προϊόντα.

Να σημειωθεί τέλος ότι υπάρχει ένας ψηφιακός οδηγός, το greekgastronomyguide.gr/kalamata-messinia, που υποστηρίζει τους μικρούς γαστρονομικούς προορισμούς της περιοχής.