Κυριακή, 30 Ιουνίου 2019 09:48

Σε Καλαμάτα, Μάνη και Κορώνη: 50 δικογραφίες για κατάληψη αιγιαλού

Γράφτηκε από την

 

Χωρίς άδεια, ή καθ' υπέρβαση της άδειας για τις ξαπλώστρες και τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία και στον αιγιαλό, λειτουργεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στις παραλίες της Καλαμάτας, της Δυτικής Μάνης και της Κορώνης. Ηδη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας έχουν σχηματιστεί 50 δικογραφίες για αυθαίρετη κατάληψη και χρήση αιγιαλού. Οι επιχειρήσεις αυτές είτε δεν έχουν καθόλου άδεια, είτε καταλαμβάνουν αυθαίρετα παραπάνω χώρο από αυτόν που προβλέπει η άδειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ η λιμενική αρχή δεν έχει προλάβει ακόμα να ελέγξει όλες τις επιχειρήσεις από τον Αγιο Νικόλαο Μάνης έως την Κορώνη, όπου έχει αρμοδιότητα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

 

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Οπως προαναφέρθηκε ήδη στην εισαγγελική αρχή Καλαμάτας έχουν μεταβιβαστεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο 50 δικογραφίες και καθημερινά, όσο προχωρούν οι έλεγχοι, αυξάνονται. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις αναμένεται να διπλασιαστούν καθώς ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί όλες οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση αιγιαλού.

Εν τω μεταξύ και οι ίδιοι οι επαγγελματίες αποδέχονται ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες, αλλά λένε ότι φταίει γι’ αυτό το ότι δεν υπάρχει ένα σταθερό νομικό πλαίσιο, για να ξέρουν τι ακριβώς επιτρέπεται και τι όχι – κι έτσι σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές δεν νομιμοποιούνται να ζητήσουν άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία. Επίσης, άλλοι μιλούν για οικονομική δυσκολία και γι' αυτό ζητούν παράταση χρόνου.

 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Η διαφορά φέτος από πέρυσι είναι ότι από τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε η κατά τόπον αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος στον αιγιαλό και στην παραλία. Μέχρι πέρυσι ο χώρος αυτός ανήκε στην κατά τόπον αρμοδιότητα της Αστυνομίας, και το Λιμενικό Σώμα είχε καθ' ύλην αρμοδιότητα για την επιβολή διοικητικών και μόνο κυρώσεων για παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό, όταν αυτές διαπιστώνονταν από την Κτηματική Υπηρεσία ή την Αστυνομία.

Πλέον, η Λιμενική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους αναφορικά με την κατάληψη και χρήση της παραλίας και του αιγιαλού, οπότε από την αρχή της σεζόν έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται οι έλεγχοι από κλιμάκια λιμενικών. Και όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των καταστημάτων που καταλαμβάνουν αυθαίρετα χώρο στην παραλία και τον αιγιαλό - είτε χωρίς να έχουν πάρει άδεια παραχώρησης από τον αρμόδιο φορέα, είτε γιατί λειτουργούν καθ' υπέρβαση της άδειας, και αυτό για όλη την περιοχή αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας από τον Αγιο Νικόλαο Μάνης μέχρι την Κορώνη.

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Ο νόμος λοιπόν προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα) από 50 ευρώ το ελάχιστο μέχρι 60.000 ευρώ το μέγιστο. Στο ποινικό μέρος προβλέπεται ο σχηματισμός δικογραφίας, που μεταβιβάζεται στην εισαγγελική αρχή.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, ιδιοκτήτης του καταστήματος "Στο Κύμα", στην ανατολική παραλία της Καλαμάτας, διευκρινίζει ότι έγιναν έλεγχοι του Λιμεναρχείου για την παράνομη κατάληψη του αιγιαλού, και όχι όσον αφορά τις κατασκευές. Οπως λέει οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν ότι η Λιμενική Αστυνομία ως κατασταλτικός φορέας έχει υποχρέωση διά του νόμου να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα, ανάλογα με την έκταση που έχει καταληφθεί αυθαίρετα, σε όποιον χρησιμοποιεί τον αιγιαλό χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια.

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Πλέον, λέει ο κ. Ζαγάκος, μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος των καταστηματαρχών υγιεινομικού ενδιαφέροντος, η πλειοψηφία των καταστημάτων σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια έχουν προσαρμοστεί με τη νομοθεσία, αλλά "υπάρχουν και οι περιπτώσεις που δεν έχουν τακτοποιηθεί είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, είτε λόγω παράνομων κατασκευών". Σε αυτή την περίπτωση εξηγεί ότι "δεν μπορείς να καταθέσεις φάκελο για αδειοδότηση από τον αρμόδιο φορέα".

Επισημαίνει επίσης ότι πρέπει άμεσα να τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες προκειμένου να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων. Κάνει επίσης σαφές ότι τα χρηματικά πρόστιμα μπορεί να επιβληθούν όσες φορές κι αν γίνει έλεγχος και δεν βρεθούν νόμιμοι.

Αλλά επειδή, όπως λέει, αλλάζουν συνεχώς οι απαιτήσεις για το τι μπορεί να τοποθετήσει κανείς στον αιγιαλό και την παραλία, συνιστά, πριν γίνει οποιαδήποτε εργασία να συμβουλεύονται οι επαγγελματίες την Κτηματική Υπηρεσία. Επίσης τονίζει την ανάγκη να είναι ενήμεροι οι επαγγελματίες για τις αλλαγές πριν την έναρξη της σεζόν.

 

ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Η Χρηστίνα Μελεξοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών "Ξένιος Ζευς" της Μικράς Μαντίνειας, μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε το πρόβλημα στη δική τους περιοχή και τόνισε ότι μέλη του προεδρείου επισκέφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και την Κτηματική Υπηρεσία, μαζί με εκπροσώπους καταστημάτων. Αυτό που ζήτησαν ήταν "μια αναβολή στην εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τις κατασκευές στον αιγιαλό". Κατάλαβαν ωστόσο ότι αυτό είναι αδύνατο από τη νομοθεσία, οπότε οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί, θα συνεχιστούν, και οι ίδιοι θα... περιμένουν τα πρόστιμα, αφού οι παράνομες κατασκευές δεν επιτρέπουν να έχουν άδεια χρήσης του αιγιαλού.

 

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο Γιάννης Ραπτέας, ιδιοκτήτης του καταστήματος "Η Πάραλος" στην παραλία της Καλόγριας στη Στούπα της Μάνης, λέει ότι για τους επαγγελματίες της περιοχής οι έλεγχοι για τη χρήση του αιγιαλού από το Λιμενικό είναι καλοδεχούμενοι, γιατί έτσι εξασφαλίζεται και ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων.

Από εκεί και πέρα επισημαίνει ότι κάθε φορά που γίνεται έλεγχος είναι στη διακριτική ευχέρεια αυτού που τον κάνει αν θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του ή όχι. Και εξηγεί ότι μερικές φορές ο κόσμος που κάνει διακοπές είναι σε χαλαρή διάθεση, και μπορεί κάποιος πελάτης να μεταφέρει κάτι και να βγει έξω από τα προβλεπόμενα τετραγωνικά. Εκεί λέει ότι θα μπορούσε να γίνει μια μικρή εξαίρεση – ή αντίστοιχα για... τρεις ξαπλώστρες κι ένα τραπεζάκι, δηλαδή υπερβάσεις μικρού μεγέθους και έκτασης.


Επίσης, επισημαίνει ότι όσον αφορά τη χρήση της παραλίας στην Καλόγρια υπάρχουν καταστήματα που στην προβολή τους, λόγω γεωγραφικού ανάγλυφου (οβάλ σχήμα), μπορεί να βρεθούν ότι παρανομούν, αλλά στην πραγματικότητα να μην υπερβαίνουν απόλυτα αυτό που προβλέπει ο νόμος.