Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 09:30

Καλαμάτα: Σε λειτουργία 30 ενοικιαζόμενα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Τριάντα κοινόχρηστα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα είναι στη διάθεση των Καλαματιανών και των επισκεπτών, για την εξυπηρέτησή τους μέσα στην πόλη.

Τα ποδήλατα διαχειρίζεται η εταιρεία Brainbox Πληροφορική ΑΕ (πλειοδότησε σε διαγωνισμό του Δήμου Καλαμάτας, 2.000 ευρώ ετήσιο μίσθωμα) σε συνεργασία με την εταιρεία ΗΡΩΝ (παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας). Το βράδυ του Σαββάτου, στην Παραλία της Καλαμάτας, στο πάρκο νότια του “Πανελληνίου”, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Τα ποδήλατα θα μπορεί κάποιος να τα νοικιάσει ενεργοποιώντας εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο. Με το κινητό του θα το ξεκλειδώνει και θα το παίρνει από ένα σημείο στάθμευσης - ενοικίασης, για να πάει στον προορισμό του και θα το κλειδώνει πάλι με το κινητό του, αφήνοντάς το σε άλλο καθορισμένο σημείο. Η τιμή της χρήσης του ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου είναι 75 λεπτά το τέταρτο (ο χρόνος εκτίμησης για να πάει κάποιος στη δουλειά του) και συνολικά για μία ώρα 3 ευρώ.

Σε δηλώσεις που έγιναν, ο αντιδήμαρχος και νέος δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στηρίζει την κίνηση στην πόλη με τα ποδήλατα”. Επεσήμανε πως “σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία για τα κοινόχρηστα ποδήλατα και η συνεργασία με τον ιδιώτη, για να δώσουμε διέξοδο στην κίνηση με τα ποδήλατα, που δεν ρυπαίνει και δημιουργεί όμορφα συναισθήματα”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία ΗΡΩΝ Γιώργος Δανιόλος ανέφερε ότι είναι εύκολο να κινείται κάποιος με ηλεκτροκίνητο ποδήλατο και παρατήρησε πως μπορεί να κινείται σ’ όλη την πόλη. Επεσήμανε ότι “η Καλαμάτα προσφέρεται για ποδήλατο και για ηλεκτροκίνηση, η οποία θέλουμε να μπαίνει στη ζωή μας για καλύτερο περιβάλλον και καθαρότερη ενέργεια”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Brainbox Γιώργος Βουλγαρούδης είπε ότι η Καλαμάτα εντάσσεται στο δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων (35 σ’ όλη την Ελλάδα) κι εξέφρασε την ελπίδα όλοι να τα αγκαλιάσουν και η Καλαμάτα να υιοθετήσει τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Ενημέρωσε ότι αρχικά θα υπάρχουν 7 σημεία στάθμευσης - ενοικίασης και παρατήρησε πως στόχος είναι να επεκταθούν σ’ όλη την πόλη.

Τα σημεία στάθμευση είναι:

1) Νότια της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. 2) Πλησίον της κεντρικής εισόδου της Τέντας (θα εξυπηρετεί αθλητές και φοιτητές). 3) Στο νότιο τμήμα της οδού 23ης Μαρτίου, απέναντι από την ομώνυμη πλατεία. 4) Στο χώρο πάνω στο σκεπασμένο Νέδοντα, στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο. 5) Στο δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους, ακριβώς κάτω από την Ξενοφώντος. 6) Στην κεντρική προκυμαία του λιμανιού, στην απόληξη της οδού Μαιζώνος. 7) Στο χώρο νότια της εκκλησίας της Ανάστασης, στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου.

Γ.Σ.