Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 10:33

Κυκλοφοριακή έρευνα σε οδικούς κόμβους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

 

Κυκλοφοριακή έρευνα από το υπουργείο Μεταφορών - Υποδομών είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες και αφορά τη βελτίωση του οδικού άξονα νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, και πιο συγκεκριμένα τον άξονα από Καλαμάτα έως Μεθώνη.

Ετσι ένα συνεργείο από ιδιωτική εταιρεία βρισκόταν χθες στον κόμβο των Γαργαλιάνων, στο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, και ένα άλλο στον κόμβο του αεροδρομίου. Σταματούσαν διερχόμενους οδηγούς και μέσα από ένα ερωτηματολόγιο συγκέντρωναν στοιχεία πολύτιμα για την έρευνά τους. Οι ερωτήσεις που γίνονταν είναι από πού έρχονται οι οδηγοί, πού πάνε, ποια είναι η μόνιμη κατοικία τους, ο σκοπός της μετακίνησής τους και πόσο τακτικά γίνεται.

Η έρευνα λέγεται «έρευνα προέλευσης - προορισμού» και είναι το βασικό εργαλείο των συγκοινωνιολόγων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μοντέλο για το πώς θα είναι η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Τώρα γίνεται η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και μετά με μαθηματικούς τύπους φαίνεται πώς θα είναι η κυκλοφοριακή κατάσταση τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα συμπληρώνεται και με άλλα εργαλεία μεθοδολογίας, ενώ τις ημέρες αυτές τέτοια «μπλόκα» ερωτηματολογίων είχαν στηθεί σε 6 διαφορετικούς οδικούς κόμβους.

Κ.Μπ.