Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012 08:08

Ξεκίνησε στην Κυπαρισσία το σεμινάριο μελισσοκομίας

Γράφτηκε από την
Ξεκίνησε στην Κυπαρισσία το σεμινάριο μελισσοκομίας



Ξεκίνησε χθες το πρωί το τριήμερο ταχύρρυθμο σεμινάριο που πραγματοποιεί ο ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα» Κυπαρισσίας για την ενημέρωση επαγγελματιών και ερασιτεχνών μελισσοκόμων σχετικά με τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου, τους όρους και τις προϋποθέσεις της βιολογικής μελισσοκομίας και τον τρόπο παραγωγής προϊόντων.
Περισσότεροι από 60 μελισσοκόμοι, όχι μόνο από την Τριφυλία, αλλά από όλο το Νομό Μεσσηνία και τους όμορους Νομούς Ηλείας και Αρκαδίας, συμμετέχουν σε αυτή την εκπαίδευση που γίνεται από τον καθηγητή Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Χαριζάνη. Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Κατά την έναρξη των σεμιναρίων χαιρετισμό απεύθυνε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος. Επισήμανε την τύχη της περιοχής να έχει 2 κέντρα «Δήμητρα» τα οποία συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του τόπου, σημειώνοντας ότι έχουν στελεχωθεί από ένα ικανότατο άνθρωπο, τον Γεώργιο Τσουμάνη που δείχνει ιδιαίτερο ζήλο. Η περιοχή στον πρωτογενή τομέα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και ένας ιδιαίτερος κλάδος αυτού είναι η μελισσοκομία, είπε, ενώ πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το ενδιαφέρον που υπάρχει από νέους ανθρώπους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Τριφυλίας, Αντώνης Γκίωνης, επισήμανε:
«Τα σεμινάρια αυτά βοηθούν πολύ τους μελισσοκόμους και είχαμε την τιμή να έχουμε κοντά μας τον κ. Χαριζάνη. Συμμετέχουν πολλοί μελισσοκόμοι, ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και αυτά τα σεμινάρια είναι ζωτικής σημασίας για την δουλειά μας, καθώς ο κόσμος πρέπει πάντα να μαθαίνει και να ενημερώνεται και προπάντων να προχωρά μπροστά.
Αυτή την περίοδο έχουμε τελειώσει την συγκομιδή. Ηταν μια χρονιά που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε κακή αλλά ούτε και καλή. Ηταν μια μέτρια χρονιά, όσοι πρόσεξαν τα μελίσσια τους κατά κάποιο τρόπο ικανοποιήθηκαν».
Ο προϊστάμενος του Κέντρου «Δήμητρα» Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης τόνισε:
«Είναι το καθιερωμένο πλέον τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας το οποίο κάνουμε κάθε καλοκαίρι. Αφορά την εκπαίδευση μελισσοκόμων από την περιοχή της Τριφυλίας και όχι μόνο. Εχουν έρθει μελισσοκόμοι από την Καλαμάτα, την Ηλεία, την Αρκαδία. Φέτος έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο καθηγητής κ. Χαριζάνης. Σημασία για εμάς έχει όχι μόνο να υλοποιείς μια εκπαίδευση, αλλά πώς μπορείς μέσα από αυτή να δώσεις στους συμμετέχοντες να κερδίσουν όσο περισσότερα πράγματα μπορούν. Αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν φέρεις τους ειδικούς - και ειδικός στην Ελλάδα για τη μελισσοκομία είναι ο κ. Χαριζάνης».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER