Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 16:47

Πότε αναμένεται στην Καλαμάτα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο "Grace 1"

Γράφτηκε από την
Πότε αναμένεται στην Καλαμάτα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο "Grace 1"

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται από χθες η Καλαμάτα, καθώς προς το λιμάνι της φαίνεται να κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο "Grace 1".

Το τάνκερ, που έχει πλέον μετονομαστεί σε "Adrian Darya 1", είχε κατασχεθεί στο Γιβραλτάρ, λόγω πληροφοριών ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία και μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου από το Διεθνές Δίκαιο μέγιστου χρονικού διαστήματος κράτησής του, πλέον απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με αναφορές από μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το τάνκερ κατευθύνεται στο λιμάνι της Καλαμάτας, κάτι που έχει δημιουργήσει διπλωματικό πυρετό σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιράν, με την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί κάποιο επίσημο αίτημα για έλευση του σκάφους σε ελληνικό λιμάνι. Κάτι που όμως δεν υποχρεούται ακόμα να ζητήσει το πλήρωμα του πλοίου ή κάποια εταιρεία, καθώς αυτό πρέπει να γίνει από 48 έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη. Το δεξαμενόπλοιο - σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα marinetraffic.com, αναμένεται στην Καλαμάτα στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Αυγούστου και με βάση την εικόνα από το δορυφόρο αυτή την ώρα πλέει μεταξύ της Καρταγένα της Ισπανίας και του Οράν της Αλγερίας.

Προφανώς το ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης είναι μεγάλο και πέραν του διπλωματικού πεδίου υπάρχει ανησυχία για τυχόν... εμπλοκή, δεδομένων των αυστηρών προειδοποιήσεων των ΗΠΑ, ότι τυχόν παροχή οποιασδήποτε βοήθειας λογίζεται ως διευκόλυνση υπέρ της τρομοκρατίας. 

 


NEWSLETTER