Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019 20:46

Ανάγκη ειδικής μέριμνας για παιδιά με αυτισμό για την εισαγωγή σε μουσικά σχολεία

Γράφτηκε από την
Ανάγκη ειδικής μέριμνας για παιδιά με αυτισμό για την εισαγωγή σε μουσικά σχολεία

 

Ο Νικόλας κάνει μαθήματα βιολιού εδώ και ενάμιση χρόνο. Η αγάπη του για τη μουσική τον ώθησε να δώσει εξετάσεις για να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, αλλά δεν πέτυχε.

Ομως ο Νικόλας διαφέρει από τα άλλα 75 παιδιά που συναγωνίστηκαν για τον ίδιο σκοπό, καθώς ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, οπότε βλέπει, ακούει και αισθάνεται διαφορετικά τον κόσμο.

Και δεν είναι ο μόνος... Στη Θεσσαλονίκη ο 12χρονος Αγγελος αποτυγχάνει στις εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί σε Μουσικό Γυμνάσιο της περιοχής του, παρά το γεγονός ότι κατά κοινή παραδοχή ειδικών και μη, διαθέτει αναμφισβήτητο μουσικό ταλέντο.

 

Οι περιπτώσεις αυτές δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, λέει μιλώντας στην "Ε" η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες "Η Αγία Σκέπη", κοινωνική λειτουργός Μαρία Λευτάκη. Ο σύλλογός τους σε συνεργασία με γονείς και καλλιτέχνες ξεκινάει μάλιστα σύντομα την ανάπτυξη ενός πανελλήνιου κινήματος ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας, διεκδικώντας από το υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες κατά την εξεταστική διαδικασία και στα Μουσικά Γυμνάσια.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Το υπουργείο δεν παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις προς τους εξεταστές, οι οποίοι, λέει η κ. Λευτάκη, δεν έχουν κατά κανόνα καμία γνώση πάνω στα θέματα των ιδιαιτεροτήτων τους. Οτι δεν υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες κατά την εξεταστική διαδικασία, επιβεβαιώνουν στην "Ε" και εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Περιγράφοντας τη διαδικασία μας λένε ότι κάθε χρόνο οι εξετάσεις γίνονται από μια επιτροπή εκπαιδευτικών κάποιου άλλου μουσικού σχολείου της Περιφέρειας, ώστε "όλα τα παιδιά να συμμετέχουν με ίσους όρους και να είναι αδιάβλητες οι εξετάσεις".

 

ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ο στόχος, όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, είναι "να επιλέξουμε παιδιά με έμφυτες μουσικές ικανότητες", τονίζοντας παράλληλα ότι "το Μουσικό Σχολείο είναι ένα ιδιαίτερο σχολείο" και οι μαθητές, παράλληλα με τα μαθήματα γενικής παιδείας, θα πρέπει "να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των μουσικών μαθημάτων". Και παρόλο που δεν θυμούνταν να μας πουν αν έχει φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας αυτιστικό παιδί, φέτος πέρασε τις εξετάσεις ένα άτομο ΑΜΕΑ, ενώ παλαιότερα ένα ακόμα παιδί με προβλήματα όρασης.

 

ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Πάντως οι γονείς παιδιών τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού τονίζουν ότι ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία για τα παιδιά τους σημαίνει την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού προς αυτά εξεταστικού περιβάλλοντος. Γι' αυτό και θα προβούν σε διάβημα προς το υπουργείο για να εξηγήσουν ότι οι έντονες αισθητηριακές δυσκολίες που εμπεριέχει για τα αυτιστικά παιδιά η διαδικασία (μεγάλος αριθμός εξεταζομένων μαθητών σε ενιαίο χώρο, μεγάλος χρόνος αναμονής κ.λπ.) τα εμποδίζει να λειτουργήσουν και να αναδείξουν τις ικανότητές τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γραπτή εξέταση γίνεται στο αμφιθέατρο του σχολείου, στο οποίο βρίσκονται όλα τα παιδιά μαζί (περί τα 75 στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας όπως μας ενημέρωσαν) και πρέπει να ακούσουν το cd και να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που τους δίνεται.

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Η Μαρία Λευτάκη σε σχέση με τις προαναφερόμενες συνθήκες μιλάει για την αυτονόητη αναλογική εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και στις εξετάσεις των Μουσικών Γυμνασίων, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία. Οι αυτιστικοί μαθητές "σε έναν άγνωστο χώρο, με άγνωστους ανθρώπους, χωρίς έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στη γραπτή εξέταση", σημειώνει.

Επιπλέον, επισημαίνει καταλήγοντας, κατά τη βαθμολόγηση "απουσιάζει παντελώς η εφαρμογή διακριτικής επιείκειας για τη μεγαλύτερη προσπάθεια που αναγκάστηκαν αυτά τα παιδιά να καταβάλουν, ώστε να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία σε σχέση με τους συμμαθητές τους", ενώ επιπρόσθετα "ο γονέας δεν δικαιούται να κάνει ένσταση αν θεωρήσει ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι άδικο για το παιδί του".

 

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER