Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 13:56

Εκδήλωση μνήμης για τους 10 εκτελεσθέντες στα παλιά σφαγεία Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 10 εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς, στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της εκτέλεσής τους, στα παλιά σφαγεία Καλαμάτας στη Δυτική Παραλία.

Την εκδήλωση οργανώνει η Επιτροπή Πόλης Καλαμάτας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους οργανωτές, οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς ήταν όμηροι των Ιταλών, καταδικασμένοι για κατοχή και απόκρυψη όπλων και κρατούνταν στις φυλακές Αλεξανδράκη. Η εκτέλεση έγινε 5 μέρες μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Οι εκτελεσθέντες ήταν: 1) Αλούπης Γεώργιος του Ιωάννη, αγρότης, 43 ετών, από την Καλαμάτα. 2) Βούλγαρης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, 26 ετών, ανάπηρος πολέμου, από την Μάλθη Τριφυλίας. 3) Γεωργουλάκος Μιχάλης, εργαζόμενος, 33 ετών, από την Καλαμάτα. 4) Κακαβάς Δημοσθένης του Κωνσταντίνου, ξενοδόχος, 64 ετών, από την Πιπερίτσα, καάοικος Μελιγαλά. 5) Κλείδωνας Γεώργιος, ψαράς, 20 ετών, από τα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας. 6) Κυριακάκης Γεώργιος, εργάτης, 18 ετών, από τα Βουνάρια, κάτοικος Καλαμάτας. 7) Λογγαράκης Θεοχάρης του Νικολάου, 40 ετών, καφεπώλης, από τη Λογγά, κάτοικος Καλαμάτας. 8) Μουρίκης Νικόλαος του Ιωάννη, 34 ετών, υπάλληλος του υπουργείου Πρόνοιας, από την Ελευσίνα, κάτοικος Καλαμάτας. 9) Νικολόπουλος Γεώργιος του Λεωνίδα, 67 ετών, κουρέας, από τα Αλώνια, κάτοικος Καλαμάτας. 10) Τσιχριτζής Μιχάλης του Δημητρίου, 19 ετών, μαθητής, από την Καλαμάτα.

Με βάση τα στοιχεία της εποχής, οι Γερμανοί ήρθαν στην Καλαμάτα στις 9 Σεπτεμβρίου και της εκτέλεσης είχαν προηγηθεί δύο γεγονότα. Η επίθεση των ανταρτών του ΕΛΑΣ εναντίον Γερμανικής περιπόλου στον Αετό (10 Σεπτεμβρίου), στην οποία σκοτώθηκαν 5 Γερμανοί. Σε αντίποινα έκαψαν 60 σπίτια του χωριού και σκότωσαν 5 πατριώτες, καίγοντας ζωντανούς άλλους κατοίκους του χωριού. Το δεύτερο γεγονός ήταν η εκτέλεση του μοίραρχου εν αποστρατεία, Ιωάννη Γιαλουράκου στις 12 Σεπτεμβρίου, στην Υπαπαντής, από ενόπλους του ΕΛΑΣ. Τότε, οι εκτελέσεις συνδέθηκαν από τον αντιστασιακό Τύπο με τη δολοφονία Γιαλουράκου, μια εκδοχή που αμφισβητείται, όπως και γενικότερα η ερμηνεία στη λογική των αντιποίνων. Στις εφημερίδες δεν υπήρξε καμία είδηση ή ανακοίνωση. Οι συγγενείς το έμαθαν όταν πήγαν στο επισκεπτήριο. Πρόκειται για μια άγνωστη ιστορία μέχρι πρότινος στους Καλαματιανούς, που έδινε το ‘’σήμα’’ για τα όσα θα επακολουθούσαν.

* Η φωτογραφία είναι από την αντίστοιχη εκδήλωση του 2017