Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 09:37

Η ποιότητα των κατασκευών μειώνει τις επιπτώσεις των σεισμών

Γράφτηκε από τον

 

“Δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο να πούμε ότι την τάδε ημερομηνία θα γίνει ένας σεισμός” τόνισε ο Ιωάννης Κουκουβέλας, καθηγητής Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στην εκδήλωση που οργάνωσε η παράταξη “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” το βράδυ του Σαββάτου, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της πόλης.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δρ. Σεισμολόγος, πρόεδρος συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι της UNESCO, επιστημονικός συνεργάτης της Ε.Ε., σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο αντισεισμικός κανονισμός - και επίσης πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τσουνάμι.

Στην εκδήλωση τονίστηκε η κορυφαία σημασία της ποιότητας των κατασκευών, που έχει μειώσει τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών. Οσο για το πότε μπορεί να ξανακάνει μεγάλο σεισμό στην Καλαμάτα, επισημάνθηκε ότι πριν από το 1986 είχε κάνει το 1947 (στην περιοχή της Μεσσήνης) και το 1899.

 

«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ»

Αναλυτικά, στην εκδήλωση με θέμα “Φυσικές καταστροφές και πολιτική προστασία”, ο κ.  Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι “το πιο θανατηφόρο καταστροφικό φαινόμενο είναι ο σεισμός” και επεσήμανε πως μετά το σεισμό του 1986 η Καλαμάτα έγινε καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν.

Ανέφερε ότι η χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην περιοχή και σημείωσε πως “πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τσουνάμι: Μια φορά θα χτυπήσει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”.

Ενημέρωσε ότι περισσότεροι από 680.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμούς από το 2000 έως το 2010 και τόνισε πως “οι κακές κατασκευές παίζουν μεγάλο ρόλο στην καταστροφικότητα των σεισμών”, διευκρινίζοντας ότι περισσότερο πλήττονται οι φτωχές περιοχές που δεν έχουν καλές κατασκευές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κάθε χρόνο 10 άτομα χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα από σεισμούς - και εξήγησε ότι η βελτίωση (καθώς παλιότερα χάνονταν περισσότεροι άνθρωποι) οφείλεται στο ότι αποκτήσαμε πολύ πιο γερές κατασκευές.

Οσον αφορά την προετοιμασία για το σεισμό, ο Γερ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο αντισεισμικός κανονισμός και στάθηκε ιδιαίτερα στη δόμηση αντισεισμικών κατασκευών και στον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτηρίων.

Ο Ι. Κουκουβέλας είπε ότι η χώρα μας είναι δύσκολη περιοχή, καθώς οι γεωλογικές συνθήκες είναι δύσκολες και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ρήγματα και στο πώς ένα ρήγμα δημιουργεί προβλήματα. Συμφώνησε ότι είναι ενεργό το ρήγμα στο Καλάθι, όπως αυτό που έδειξε σε εικόνα στην Τανάγρα, και παρατήρησε πως πρέπει να παραμείνουν περιοχές ελεύθερης δόμησης εκεί που περνούν τα ρήγματα.

Επεσήμανε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι η κορωνίδα, η προτεραιότητα της πολιτικής προστασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ποιότητας των κατασκευών και τις συνέπειες των κακών κατασκευών.

Παρατήρησε ότι με εκσκαφές για χρονολόγηση ρηγμάτων η Γεωλογία μελετάει κάθε πόσα χρόνια γίνεται σεισμός, και ανακεφαλαιώνοντας σημείωσε πως “έχουμε κάνει μεγάλες προόδους με τον αντισεισμικό κανονισμό και στο να μετράμε πράγματα, ενώ ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον σεισμό”.

 

ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, Τόνια Κουζή, μίλησε για την ανθεκτική πόλη, για το πώς μπορούμε να προλάβουμε τις φυσικές καταστροφές και από την καταστροφή να πάμε στην αποκατάσταση. Αναφέρθηκε σε καταπατημένα ρέματα και στα μεγάλα έργα οδοποιίας, και επεσήμανε ότι “το ζήτημα είναι αν έχουμε λάβει το μήνυμα”. Σχολίασε το γεγονός ότι τα συνεργεία του δήμου και το υπό κατασκευή ανοιχτό θέατρο βρίσκονται στο Νέδοντα και αναφέρθηκε στα ρέματα πάνω και κάτω από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και επεσήμανε ότι “τα πάντα πρέπει ν’ αλλάξουν σε ό,τι αφορά την πολιτική προστασία”. Παρατήρησε πως “η κλιματική αλλαγή  έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές και πρέπει ο νέος σχεδιασμός να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα”.

Ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Μπροστά” Βασίλης Κοσμόπουλος παρακολούθησαν όλη την εκδήλωση, ενώ μεταξύ των αρκετών παριστάμενων ήταν και ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Τάκης Τζαβάρας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ηλίας Μαραβάς.

Γ.Σ.