Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 09:21

Ζήτησαν στελέχωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

 

 

Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από την υποστελέχωσή του επισημάνθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ιδρύματος.

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, οι ελλείψεις γιατρών και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες το έχουν υποβαθμίσει και η περιοχή χρειάζεται ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της. Αυτό που ζητούν είναι κάλυψη και αύξηση των οργανικών θέσεων και διαχωρισμό του από το Νοσοκομείο Καλαμάτας με επαναφορά του στην πρότερη διοικητική δομή.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος μιλώντας για τη σχετική επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος από το 2011 στον τότε υπουργό Υγείας επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης και στελέχωσης του νοσοκομείου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ξένια Στρατικόπουλου σημείωσε πως η ημερίδα γίνεται λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν από την υποστελέχωση του νοσοκομείου, που το οδηγεί σε υποβάθμιση, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με 13 μόνιμους γιατρούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα προβλήματα στη Χειρουργική Κλινική όπου πλέον δεν γίνονται χειρουργεία και έχει μείνει μόνο ένας επικουρικός γιατρός. Επίσης μίλησε και για τα προβλήματα στις άλλες κλινικές και ειδικότητες που κάνουν το ίδρυμα να υπολειτουργεί. Υπογράμμισε δε πως η μείωση των οργανικών θέσεων μειώνει και τις δυνατότητές του. Ενώ με πλήρη στελέχωση, όπως είπε, θα μπορούσε να καλύπτει όλες τις ανάγκες της περιοχής και να μην μετακινούνται οι ασθενείς. Αυτό που ζητούν είναι η επαναφορά των μετακινούμενων γιατρών, επικουρικούς για την κάλυψη των αναγκών, προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών ΕΣΥ και σε όλο το λοιπό προσωπικό, κάλυψη θέσης αναπληρωτή διοικητή, αναδιαμόρφωση του οργανισμού, αύξηση θέσεων και αποσύνδεση από τον οργανισμό του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Στατιστικά στοιχεία για την κίνηση του νοσοκομείου ανά κλινική και στο σύνολο παρουσίασε ο γιατρός Γιάννης Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας πως το 2017 αντιμετωπίστηκαν 35.000 περιστατικά και το 2018 32.000 περιστατικά. Υπογράμμισε δε ότι η περιοχή έχει ανάγκη το νοσοκομείο και η στελέχωσή του είναι αναγκαία, για αυτό ο καθένας πρέπει να βοηθήσει από τη θέση του.

Ο γιατρός Σωτήρης Νταβέλης επισήμανε τη δραστηριότητα της Ορθοπαιδικής Κλινικής και όλα αυτά που γίνονται και μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει στήριξη.

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης. Ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους για αυτή την ενημέρωση, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμος θα είναι δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. “Εχω διαβεβαιώσεις από υψηλό επίπεδο ότι δεν θα κλείσει, αλλά θα αναβαθμιστεί και θα έχουμε επιστροφές πουλακίδων. Οι πολίτες της Τριφυλίας έχουν δικαιώματα και δεν μπορεί να μείνουν έτσι” τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και θα υπάρχουν θετικές δηλώσεις.

Την αναγκαιότητα ύπαρξης και στήριξης του νοσοκομείου επισήμανε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος.

Χρειάζεται πλήρης στελέχωση και αυτονόμηση του νοσοκομείου με αναδιανομή του πλούτου που παράγεται, επισήμανε εκ μέρους της εκτελεστικής επιτροπής ΑΔΕΔΥ ο κ. Πετρόπουλος.

Ο Ιωάννης Λαζαρίδης αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσε ότι η πολιτική βούληση είναι για ένα νοσοκομείο ανά νομό και υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε άλλες περιοχές. “Για εμάς -είπε- το όλο ζήτημα είναι η αποσύνδεση των νοσοκομείων”.

Από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε ότι η αναγκαιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να παλέψουμε για την αποσύνδεσή του από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και τη στελέχωσή του.

Ο Παναγιώτης Τσίγγανος ανέφερε πως το βασικό είναι η κατάργηση της διασύνδεσης που είναι δύσκολο, αλλά και να μην γίνονται μετακινήσεις. Επίσης είπε ότι μεγάλη ευθύνη για την υποβάθμιση έχουν ορισμένοι γιατροί και κάποιοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου υπογράμμισε ότι αποτέλεσμα των μνημονίων από το 2012 είναι η υποβάθμιση του νοσοκομείου και πρότεινε επιτροπή από όλους τους φορείς να επισκεφθούν τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας τη στελέχωσή του και μέχρι να γίνει αυτό αύξηση των πιστώσεων για επικουρικούς και στη συνέχεια διαχωρισμό του από το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Ο Δημήτρης Δριμής σημείωσε ότι δύο βασικοί στόχοι είναι η στελέχωση και η διοικητική αυτοτέλεια.

Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι η δημόσια υγεία έχει μπει σε δεύτερο πλάνο και χρειάζεται μαζική κινητοποίηση από όλο τον κόσμο και όλους τους φορείς.

Η Αννα Καλογεροπούλου περιφερειακή σύμβουλος, μιλώντας εκ μέρους του περιφερειάρχη κ. Νίκα τόνισε ότι έχουν γίνει επαφές με τον υφυπουργό Υγείας και “είμαστε σε καλό δρόμο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια σε αυτό”.

Κ.Μπ.