Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 16:09

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Αφιέρωμα στο ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλιακή κοινότητα

Γράφτηκε από την
Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Αφιέρωμα στο ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλιακή κοινότητα

 

«Ενισχύοντας το ρόλο της γυναίκας στην ναυτιλιακή κοινότητα» είναι για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, που καθιερώθηκε 41 χρόνια πριν από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και γιορτάστηκε χθες και στη χώρα μας.

Φέτος, με την παρότρυνση το 2019 να γίνει μία χρονιά δράσης για την ισχυροποίηση της παρουσίας των γυναικών στους κόλπους της ναυτιλιακής κοινότητας, τα κράτη-μέλη του Οργανισμού (μεταξύ τους και η Ελλάδα) καλούνται να συμμετάσχουν στον εορτασμό με δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η ναυτιλία ήταν πάντα ένας ανδροκρατούμενος κλάδος και το ίδιο ισχύει σε πολλά παρεμφερή επαγγέλματα, όμως αυτό αλλάζει και η ισότητα των δύο φύλων έχει πλέον αναγνωριστεί ως υψηλής σημασίας θεμέλιο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί ένα βιώσιμο μέλλον σε ό,τι αφορά την εγχώρια και παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Οπως τονίζει στο μήνυμά του και ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας, "η προώθηση των γυναικών στη ναυτιλιακή κοινότητα δεν αποτελεί μόνο μία ιδέα ή μία έννοια. Αποτελεί μία αναγκαιότητα η οποία απαιτεί ισχυρή, θετική δράση ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν βαθιά παγιωμένα, θεσμικά και πολιτισμικά εμπόδια".

Επίσης, αποτελεί έναν από τους 17 στόχους της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους οποίους τα κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν.

 

Ο ΙΜΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

Ο ΙΜΟ νομοθετεί πάνω σε θέματα ναυτιλίας και η δραστηριότητά του αυτή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Οι κανονισμοί που θεσπίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν παγκόσμια ισχύ και τα νομοθετικά μέτρα που παίρνει εναρμονίζονται στη νομοθεσία όλων των μερών του κόσμου -είναι ο σημαντικότερος φορέας που νομοθετεί για θέματα ναυτιλίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικότερα οι διεθνείς συμβάσεις που καταρτίζονται στο πεδίο του ΙΜΟ αφορούν και ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, πλοίων και ναυτικών, ζητήματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα αστικής ευθύνης για ρύπανση της θάλασσας.

Το 1978 καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

 


NEWSLETTER