Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 08:42

Συλλογή υπογραφών κατά των εξορύξεων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
Συλλογή υπογραφών κατά των εξορύξεων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ψήφισμα για τη συλλογή υπογραφών καταθέτει η «Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - SOS Κυπαρισσιακός».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ήδη έχει καταθέσει και αίτημα για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Τριφυλίας για αυτό το θέμα.

Στο ψήφισμα  με τίτλο  «SOSτε τον Κυπαρισσιακό» αναφέρεται:

«Στις 9.4.2019 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε (ΕΛΠΕ), για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος).

Η σύμβαση προβλέπει διερευνητικές εργασίες 3 σταδίων και συνολικής διάρκειας 8 χρόνων τουλάχιστον, ώστε να εκτιμηθεί η όποια αξία του κοιτάσματος και να προχωρήσουν οι διαδικασίες εξόρυξης και περαιτέρω εκμετάλλευσης των Υ/Α από την ΕΛΠΕ, κατά το δοκούν. Ο χρόνος περάτωσης όλων των εργασιών (έρευνας και εξόρυξης) δύναται να ξεπεράσει τα 40 χρόνια στην περιοχή μας, βάσει της ΣΜΠΕ (στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων).

Γιατί είμαστε ενάντια  στις εξορύξεις Υ/Α στον Κυπαρισσιακό;

Διότι οι συνέπειες των εξορύξεων, γενικά, δύνανται να είναι καταστροφικές σε θαλάσσια, παράκτια ή και χερσαία οικοσυστήματα. Οι εξορύξεις Υ/Α συνεπάγονται και ατυχήματα· είτε μικροδιαρροές στα σημεία των γεωτρήσεων, με άμεση και χρόνια επίπτωση στο μικροκλίμα της περιοχής και τη θαλάσσια ζωή, είτε ατυχήματα «εκτός προγράμματος» κατά την άντληση και τη μεταφορά, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε θάλασσες και ακτές.

Διότι βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή και η εταιρεία δεν έχει προβλέψει τίποτα και σε καμία μελέτη της για τον παράγοντα αυτό. Αντιθέτως νίπτει τας χείρας της, αποποιούμενη κάθε ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος εξαιτίας κάποιου σεισμού.

Διότι στην περιοχή μας περιλαμβάνονται περιοχές του δικτύου NATURA 2000, με ζώνες ειδική προστασίας, για τις οποίες προβλέπεται μια ζώνη αποκλεισμού από τις εργασίες μόνον ενός χιλιομέτρου. Θεωρούμε λοιπόν ως ασύμβατη αυτή τη χρήση του κόλπου, σε ένα θεσμοθετημένο ως ευαίσθητο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο.

Διότι από τις εξορύξεις πλήττονται ανυπολόγιστα οι κλάδοι της αλιείας, της γεωργίας και του τουρισμού, στους οποίους ο τόπος μας επενδύει και θέλει να συνεχίσει να επενδύει.

Διότι, κατά τις σοβαρότερες εκτιμήσεις, τα κοιτάσματα στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά μικρά. Υπολογίζονται περίπου σε 11 εκ. βαρέλια, με τις ετήσιες μόνον ανάγκες της χώρας να φτάνουν τα 92 εκ. βαρέλια!

Διότι, το μόνον που έχει να κερδίσει η Περιφέρειά μας είναι το 5% από το 25% επί των κερδών της εταιρείας, που αποδίδεται στο ελληνικό κράτος.

Διότι η ΕΛΠΕ πρόκειται να εκμεταλλευτεί τους πόρους αυτούς με σκοπό την πώληση κατά το δοκούν. Δεν πρόκειται ξαφνικά η Ελλάδα να έχει μια κάποια παραπάνω αυτάρκεια σε ορυκτά καύσιμα ή να ξοδεύει λιγότερο για την εισαγωγή και μεταφορά τους.

Διότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας επιτέλους το μοντέλο των ορυκτών καυσίμων, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, όπως έκαναν όλες οι χώρες της Μεσογείου και κάνει σταδιακά και η Νορβηγία (μια απ' τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου).

Διότι η ένταξή μας στο κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με δεδομένο και τον βαθμό εξάρτησης της χώρας μας από ξένες δυνάμεις, ενέχει τον άμεσο κίνδυνο να έχουμε την τύχη των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Διότι θέλουμε την περιοχή στην οποία μεγαλώσαμε και ονειρευτήκαμε να ζήσουμε και να επιχειρήσουμε, να την παραδώσουμε και στα παιδιά μας, χωρίς να τους στερήσουμε την ευκαιρία να μάθουν, να αφουγκραστούν και να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της.

Λέμε όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό!

Λέμε όχι στην υποβάθμιση της ζωής μας και του μέλλοντός μας!

Λέμε όχι στην υποβάθμιση της φύσης μας και των ονείρων μας!

Λέμε όχι στα ορυκτά καύσιμα, ενώ ο πλανήτης "βράζει"!

...και σας θέλουμε μαζί μας».


NEWSLETTER