Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 15:01

Μεσσηνία: Δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης

Γράφτηκε από την

Δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης στα σχολεία της Μεσσηνίας παρά τις γενναίες προσλήψεις το Σεπτέμβριο.


Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της "Ε", δεν επαρκούν οι ώρες για την πλήρη κάλυψη των μαθητών/μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, γιατί ναι μεν οι προσλήψεις έγιναν έγκαιρα και σε μεγαλύτερο αριθμό από προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι δεν καλύπτουν σε όλο το εύρος τους τις ανάγκες, όπως αυτές τις εισηγήθηκε ο αρμόδιος φορέας ΚΕΣΥ.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες "Η Αγία Σκέπη" παρέδωσε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία διαμαρτύρεται ότι υπάρχουν παιδιά στα σχολεία χωρίς καθόλου στήριξη, αποκλεισμένα από τη μαθησιακή διαδικασία. Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι μια τέτοια τραγική εικόνα δεν επιβεβαιώνεται στα σχολεία της Μεσσηνίας.

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ


Η εικόνα σε ό,τι αφορά τα σχολεία στο νομό, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Μεσσηνίας Κώστα Σαραβελάκη, παρουσιάζει κάποια ελλείμματα, αλλά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια οι μαθητές/μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είχαν πάρει παράλληλη στήριξη από τις 11 Σεπτεμβρίου, και μάλιστα σε αριθμό μεγαλύτερο από άλλες χρονιές. Βέβαια, λέει, "δεν σημαίνει ότι έχουμε καλύψει όλες μας τις ανάγκες παρά τις γενναίες φέτος προσλήψεις που έγιναν πολύ έγκαιρα".
Παράλληλα, ο κ. Σαραβελάκης εξηγεί ότι ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης βρίσκεται στην τάξη για να υποστηρίξει το μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά κύριο λόγο μαθησιακά και κατά δεύτερο στην κοινωνικοποίησή του μέσα στο περιβάλλον του σχολείου. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση παραμένει ο μαθητής ή η μαθήτρια που θα πάρει παράλληλη στήριξη να μπορεί να παρακολουθήσει τις βασικές αρχές του προγράμματος, που διδάσκει μια τάξη γενικού σχολείου.

ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΣΥ


Ο διορισμός εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης σε έναν μαθητή/μαθήτρια γίνεται μετά από αξιολόγηση του ΚΕΣΥ, που θα προτείνει αν χρειάζεται υποστήριξη ένα παιδί και αν το ωφελήσει να ενταχθεί στο γενικό σχολείο. Επίσης, το ΚΕΣΥ ορίζει και για πόσες ώρες χρειάζεται την υποστήριξη αυτή, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης και φυσικά τις πιστώσεις τις οποίες διαθέτει το υπουργείο Παιδείας για εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης. Θα πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το ζητούμενο είναι η μαθησιακή προσαρμογή του παιδιού και η συνεργασία με τους συμμαθητές του, όπως και η συνεργασία του εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης με τον συνάδελφό του στην τάξη, και δεν έχει τη λογική του εξατομικευμένου φροντιστηριακού μαθήματος.

 

ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΣΤΟ 90%
Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δημήτρης Οικονομόπουλος απαντά στην "Ε" πως στη Μεσσηνία αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης έχουν καλυφθεί στο 90% και κανένα παιδί δεν έχει μείνει εντελώς ακάλυπτο. Εκεί όπου υπάρχουν κενά, λέει, είναι στις ώρες κάλυψης, που μπορεί να είναι λιγότερες από τις προτεινόμενες ή αντί για δύο εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης σε ένα παιδί, να μπει ένας. Αλλωστε, η λογική της παράλληλης στήριξης κατά τον ίδιο δεν είναι μόνο να βοηθήσει για να προχωρήσει μαθησιακά ο μαθητής/μαθήτρια, αλλά και να ενταχθεί στη σχολική ομάδα -οπότε δεν του προσφέρει παραπάνω οφέλη να είναι ένας εκπαιδευτικός συνέχεια δίπλα του. Εχει όμως λογική στα δύσκολα μαθήματα ή όταν κουράζεται και θέλει βοήθεια, για να ενταχθεί ομαλά στην ομάδα.

 


ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ


Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Η Αγία Σκέπη" και διαχειρίστρια της ομάδας "Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη", κοινωνική λειτουργός Μαρία Λευτάκη μιλώντας στην "Ε" με αφορμή και την επιστολή διαμαρτυρίας, θέτει ως προτεραιότητα την παράλληλη στήριξη, όπως και την ανάγκη μέχρι το Νοέμβριο να έχουν καλυφθεί τα όποια κενά. Λέει, λοιπόν, ότι "οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα τυπικά σχολεία διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) δεν επαρκούν". Διευκρινίζει, πάντως, ότι σαφή εικόνα για τα κενά στη Μεσσηνία δεν έχουν, αλλά ξέρουν από γονείς ότι πανελλαδικά υπάρχουν πολλά παιδιά εντελώς αστήρικτα στα σχολεία, παρόλο που τους έχει εγκριθεί παράλληλη στήριξη. "Ο εκπαιδευτικός δεν θα φτάσει ποτέ σε αυτά ή θα φτάσει με μήνες καθυστέρησης ή ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης θα μοιράζεται σε 2-3 μαθητές, σε 2-3 διαφορετικά σχολεία...", αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Στην ουσία όλα τα παραπάνω, λέει η κ. Λευτάκη, δυσκολεύουν πάρα πολύ την παραμονή των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία, ενώ κάποια αποκλείονται από τη μαθησιακή διαδικασία, αφού "τα τμήματα διδασκαλίας είναι συνήθως πολυάριθμα και οι εκπαιδευτικοί της γενικής εκπαίδευσης δεν έχουν καμία εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στο θέμα των μαθησιακών δυσκολιών, των αναπηριών και των αναπτυξιακών διαταραχών", παρατηρεί καταλήγοντας.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Με μια επιστολή διαμαρτυρίας προς βουλευτές και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι γονείς μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες περιγράφουν την αγωνία τους για την τραγική, όπως λένε, εγκατάλειψη των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες, που τα κατατάσσει στο περιθώριο του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οπως αναφέρουν, χωρίς καθόλου ή με ελάχιστη παράλληλη στήριξη μέσα στα σχολεία, τα παιδιά τους στερούνται το ανθρώπινο δικαίωμα στην ισότιμη μόρφωση με τους συνομηλίκους τους. Αναδεικνύουν ακόμα την απουσία ενός υποστηρικτικού πλαισίου ικανού να ενσωματώσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους μαθητές/μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα μη φιλικό περιβάλλον γι' αυτά, με αποτέλεσμα την απομόνωσή τους.

Οι γονείς του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες "Η Αγία Σκέπη" αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σημείο της επιστολής τους: "Μιλάμε για την εδραίωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Αντ' αυτού, έχουμε μια ομάδα από παιδιά με ελαφριές αναπτυξιακές διαταραχές, ικανά, μεν, να φοιτήσουν σε σχολικό περιβάλλον τυπικής ανάπτυξης, αποκλεισμένα δε, στο περιθώριο του σχολικού πλαισίου, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Πρόκειται για παιδιά με διαπιστωμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, για τα οποία οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς διάγνωσης και αξιολόγησης έχουν γνωμοδοτήσει πλήρη παράλληλη στήριξη".