Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 13:41

Η βιβλιοθήκη της Μάδαινας

Γράφτηκε από την

 

Κάθε πηγή έμπνευσης χρειάζεται τη δική της ξεχωριστή θέση στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών του νομού. Αυτό το μεράκι και τη διάθεση καλούμαι να παρουσιάσω, ως συνεργάτης του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάδαινας και της κοινοτικής βιβλιοθήκης.

Πρόσφατα είχα την τιμή να επισκεφθώ το χωριό και έμεινα ενθουσιασμένος παρατηρώντας πως οι ίδιοι οι φορείς και οι κάτοικοί του, έχουν μετατρέψει αυτό το μικρό κοινοτικό διαμέρισμα σε περιβάλλον πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ήδη από το 2014 το χωριό της Μάδαινας διαθέτει λαογραφική έκθεση, ενώ στο κτήριο της κοινότητας ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συναντήσει πρωτόλειους αρχειακούς θησαυρούς. Το κτήριο, με την υπαγωγή του δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Μεσσήνης, έχει μετατραπεί σε ανοιχτό χώρο έρευνας και ψυχαγωγίας. Στο ισόγειό του φιλοξενείται το ιστορικό αρχείο του χωριού, σε αρχειοθέτηση και ταξινόμηση από την επιστημονική ομάδα της εταιρείας διάσωσης ιστορικών τεκμηρίων και πολιτιστικής κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις», ενώ στο δεύτερο όροφο φιλοξενείται η κοινοτική βιβλιοθήκη και ο χώρος ανάγνωσης.

Ο βιβλιόφιλος ή ερευνητής θα συναντήσει μια μεγάλη συλλογή βιβλιογραφικών τίτλων στα έξι βιβλιογραφικά υποτμήματα, με πάνω από 1.600 τίτλους σπάνιων ιστορικών και επιστημονικών εκδόσεων, διαχρονικών ποιητικών συλλογών και σύγχρονων λογοτεχνικών εκδόσεων. Φιλοξενούνται σειρές φιλοσοφικού - κοινωνικού χαρακτήρα, συλλογές ξενόγλωσσων τίτλων ενώ έχει διαμορφωθεί ξεχωριστό τμήμα για τους μικρούς φίλους του βιβλίου, με παιδικές και εφηβικές εκδόσεις, κόμικς, ντοκιμαντέρ και σειρές παιδικών ταινιών. Επίσης υπάρχει βοηθητικός χώρος ανάγνωσης και μελέτης, ενώ η θέση του συγκροτήματος στο κέντρο του χωριού, δίνει τη δυνατότητα μικρών αποδράσεων στα γραφικά σοκάκια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Καραφλόγκα, τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Μπαρμπάτσαλο και τον πάρεδρο Δημήτρη Δαβέρο για την εμπιστοσύνη τους καθώς και τους δωρητές τίτλων που με τη συμβολή τους καταφέραμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που δεν στερείται υλικό και παροχές άλλων βιβλιοθηκών. Ο χαρακτήρας του χωριού της Μάδαινας, του Πολιτιστικού Συλλόγου και των δραστήριων ανθρώπων της, να γίνουν μιμητικό πρότυπο όλων των οικισμών του νομού, εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν τη μνήμη, την ιστορία, τη ζωή και την παράδοσή τους έναντι των τοπικών πρωτευουσών.

 

 

Ιωάννης Α. Ανδριανόπουλος

Ιστορικός

Υποψήφιος Διδάκτωρ Σχολής Καλών Τεχνών