Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 18:14

Δράσεις για καλλιέργεια φιλαναγνωσίας στα παιδιά στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Στη θετική κινητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού απέναντι στο βιβλίο σκοπεύει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Κι επειδή στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της τεχνολογίας, η συμβολή του σχολείου είναι καθοριστική, η Βιβλιοθήκη αναλαμβάνει πρωτοβουλία προτείνοντας μια σειρά δράσεων που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) να καλλιεργήσουν τη φιλαναγνωσία στα παιδιά. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στα σχολεία της Μεσσηνίας να εκδώσουν κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης με διευρυμένα δικαιώματα δανεισμού (έως 10 τεκμήρια για συνολική διάρκεια ενός μήνα) για σχολική αξιοποίηση εντός και εκτός τάξης. Προτείνεται, επίσης, για τη φετινή χρονιά μια σειρά παιδαγωγικών εργαστηρίων με αφετηρία την παιδική λογοτεχνία που έχουν σχεδιαστεί ειδικά και απευθύνονται σε κάθε τάξη του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα, σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό, να σχεδιαστεί ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα à la carte με βάση τις ανάγκες της τάξης σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εντάξουν τα παιδαγωγικά μας εργαστήρια στον ετήσιο προγραμματισμό εκπαιδευτικών επισκέψεων της τάξης τους. Επιπλέον, σε συνεννόηση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, μπορεί να διοργανωθεί ομιλία σε γονείς για τους τρόπους ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας στο οικογενειακό περιβάλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας επικαιροποιεί συνεχώς το υλικό της με ετήσιες αγορές ελληνικών και ξένων τίτλων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, επιστημονικών παιδικών βιβλίων, αλλά και βιβλίων διδακτικής μεθοδολογίας, παιδαγωγικής, ψυχολογίας, κ.ά., για εκπαιδευτικούς. Για τη φετινή χρονιά αγοράστηκαν πάνω 300 νέοι σχετικοί τίτλοι.

Ολα τα τεκμήρια της Βιβλιοθήκης βρίσκονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο https://kalamata.publiclibrary.gr/ με πληροφορίες online για διαθεσιμότητα, δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης, δυνατότητα προτάσεων νέων αγορών, κ.λπ.

Για κάθε πληροφορία ή συνεργασία σχετικά με την προώθηση της φιλαναγνωσίας, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με τη Βιβλιοθήκη στο 27210 96818.