Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 15:47

Ντοκιμαντέρ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Γράφτηκε από την

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, μεθαύριο Παρασκευή, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με το Σύλλογο ΞαναρχίΖω προβάλει στο Στέκι του Κέντρου (Μπενάκη 11, Καλαμάτα), στις 9 μ.μ., το ντοκιμαντέρ «Βυζιά - Boobs».

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ αυτού οι διοργανωτές θέλουν να υπενθυμίσουν σε όλες τις γυναίκες ότι πρέπει να εντάξουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στη ζωή τους, να αγαπήσουν και να φροντίσουν περισσότερο τον εαυτό τους, να αντικαταστήσουν το φόβο για την ασθένεια με επιλογές που προάγουν την υγεία.

Το ντοκιμαντέρ «Βυζιά» είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης της ιδέας της ανθρωπολόγου Λιόπης Αμπατζή με την Ανιές Σκλάβου και τον σκηνοθέτη Στέλιο Τατάκη.

Οταν η Λιόπη Αμπατζή διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, η ιδέα της να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για το στήθος ενισχύθηκε, μετουσιώνοντας το προσωπικό της βίωμα σε έρευνα. Εχασε τη μάχη με τον καρκίνο του στήθους στις αρχές του 2018, σε ηλικία 47 ετών, έναν περίπου μήνα μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει τοποθέτηση από τη γυναικολόγο - μαιευτήρα Φωτεινή Δεμπεγιώτη και συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. Εκ μέρους του Συλλόγου ΞαναρχίΖω θα μιλήσει η πρόεδρος Πολυτίμη Κυπραίου.