Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 19:20

Σε Κεφαλλονιά – Ιθάκη ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Του Ιωάννη Τσερώνη

Αντιπροέδρου του Δ.Σ.

Τριήμερη εκδρομή αποφασίσαμε για της 11 Οκτωβρίου. Η αναχώρηση έγινε, επικεφαλής ο πρόεδρος Φώτης Μαθιόπουλος και τα μέλη Κώστας Εμμανουήλ, Δήμητρα Ξυνού, Νίκος Κατσαούνης, Ελένη Μανδηλάρη και ο γράφων. Με δύο πούλμαν του γραφείου «Κατσίρης Travel», οδηγούς τους Ηλία Καπερνέκα και Διονύση Διονυσίου και συνοδούς τις Γιώτα Κατσίρη και Ιωάννα Αθανασοπούλου.

Επιβιβαστήκαμε και φθάσαμε στον Πόρο Κεφαλλονιάς όπου το μεσημέρι γευματίσαμε και συνεχίσαμε για το Αργοστόλι, λιμάνι – πρωτεύουσα του νησιού με 9.000 κατοίκους. Σύγχρονη πολιτεία, ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953. Περιηγηθήκαμε, θαυμάσαμε τα καταπράσινα βουνά, τις όμορφες αμμουδιές στις παραλίες. Διαθέτει ευρύχωρες πλατείες, επιβλητικές εκκλησίες, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο.

Το πρωινό αναχωρήσαμε για το λιμάνι της Σάμης και φθάσαμε στον Πισαετό της Ιθάκης με σκάφος και πρώτο προορισμό το χωριό Σταυρός όπου υπάρχει και η προτομή του Οδυσσέα με την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΗ», τον οποίο λάτρευαν σαν θεό. Μετά γευτήκαμε το παραδοσιακό γλυκό ραβανί και καφέ. Κατόπιν φθάσαμε στον παραδοσιακό οικισμό Κιόνι, που σφύζει από τουριστικά σκάφη, γευματίσαμε και αναχωρήσαμε για την πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο, περπατήσαμε στα στενά δρομάκια, φωτογραφηθήκαμε με το άγαλμα του Οδυσσέα που είναι διπλής όψεως. Ιστορικά: Ο Ομηρος πιστεύει την Ιθάκη πατρίδα του Οδυσσέα. Η περιοχή Σταυρός – Πηλικάτα στο Β’ τμήμα το μέρος που θα μπορούσε να βρίσκεται το ανάκτορό του. Γύρω στα 800 μ.χ. μαζί με τη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα έκαναν το Βυζαντινό Θέμα της Κεφαλληνίας. Από το 1483 έως το 1797 εξουσιάστηκαν από τους Ενετούς. Το 1797 μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά έρχεται σε γαλλικά χέρια. Λίγο αργότερα στους Αγγλους. Ενσωματώθηκαν στο Νέο Ελληνικό Κράτος το 1864.

Το απόγευμα επιβιβαστήκαμε και φθάσαμε στην Κεφαλλονιά για περιήγηση και διανυκτέρευση. Στα αξιοθέατα η γέφυρα με καμάρες που ενώνει την πόλη με την απέναντι ακτή. Δημιουργός της ο Ελβετός Δεβοσέτος. Μετά το πρωινό επισκεφθήκαμε τη μονή Αγίου Γερασίμου που είναι ο Πολιούχος και προστάτης άγιός της. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το σπήλαιο της Δρογαράτης στης Σάμης με πλούσιο διάκοσμο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το βάραθρο της Μελισάνης, ένα λιμναίο αξιοποιημένο σπήλαιο. Συνεχίζοντας στο παραλιακό χωριό Αγία Ευφημία, 33 χλμ. βορειοανατολικά από το Αργοστόλι, έχει 500 κατοίκους και εκεί γευματίσαμε και αναχωρήσαμε για το Μαρκόπουλο, όπου προσκυνήσαμε την Παναγιά τη Φιδούσα, όπου στις 6-16 Αυγούστου κυκλοφορούν στις εικόνες μικρά ακίνδυνα φιδάκια, τα «φιδάκια της Παναγίας».

Τέλος αναχωρήσαμε για Πόρο – Κυλλήνη και φθάσαμε στην ωραιότερη πόλη του γαλαξία, την Καλαμάτα, γεμάτοι ταξιδιωτικές εμπειρίες και αναμνήσεις, κάνοντας όνειρα για καινούργιους ταξιδιωτικούς προορισμούς.