Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 10:29

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για τη γραφή Braille

Γράφτηκε από τον

 

Επικροτεί ο Εμπορικός Σύλλογος την πρωτοβουλία που πήρε η επιχείρηση «Mojo pizza & cocktail bar» στην Κυπαρισσία, να τυπώσει κατάλογο σε γραφή Braille για τυφλούς, κάτι που αναδείχθηκε μέσα από την «Ε».

Προτρέπει μάλιστα κι άλλες επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο, και έτσι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να τυπώσουν τέτοιους καταλόγους μπορούν να απευθύνονται στον Εμπορικό για να γίνει συλλογική προσπάθεια.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας μετά την πρωτοβουλία που πήρε μέλος του συλλόγου μας για την ύπαρξη τιμοκατάλογου σε γραφή Braille στο κατάστημά του για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες σε άτομα ΑμεΑ με προβλήματα όρασης, καλεί και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλη μας, αν δεν το έχουν πράξει, να πράξουν το ίδιο, και να συμμετάσχουν στην δράση του συλλόγου μας, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του μέλους μας, που έχει σαν σκοπό την ύπαρξη τουλάχιστον ενός τιμοκατάλογου σε γραφή Braile σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης.

Oι κατάλογοι που θα κατασκευαστούν θα τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Τα εσωτερικά των καταλόγων θα γραφούν σε ειδικό χαρτί, διάστασης 30,5×23 το οποίο θα διατηρεί το ανάγλυφο της επιφάνειας, και θα τοποθετηθούν σε σκληρά καπάκια για την προστασία της γραφής.

Η αναλογία της γραφής Braille με την απλή γραφή στο θέμα χώρου είναι 1 σελίδα Α4 προς 4 σελίδες Μπράιγ (braille) περίπου.

Για παράδειγμα για έναν κατάλογο 4 σελίδων A4 απλής γραφής, ο κατάλογος με μορφή γραφής Braille είναι 16 σελίδες, αλλά δεν έχει διαφορετικά μεγέθη γραμμάτων και γραμματοσειρές. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα έντυπα της γραφής Μπράιγ (braille) περιέχουν μόνο καθαρό κείμενο, χωρίς φωτογραφίες και γραφικά, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον όγκο μετεγγραφής.

Η ύπαρξη τουλάχιστον ενός καταλόγου με γραφή Braille σε καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής είναι υποχρεωτική βάση νόμου, ενώ η μη ύπαρξή του επιφέρει πρόστιμο σε τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Το κόστος συμμετοχής θα διαμορφωθεί από το πλήθος των συμμετεχόντων. Σε πρώτη φάση θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων.

Παρέχονται οι εξής τρεις επιλογές, κατάλογος στα ελληνικά, κατάλογος στα αγγλικά, κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά σε μορφή Μπράιγ (braille).

Προϋπόθεση συμμετοχής η ύπαρξη του υπάρχοντος καταλόγου σε ηλεκτρονική μορφή και σε μορφή κειμένου (word,..). Οποιος από τους συναδέλφους ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη δράση αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα (inbox) στην σελίδα του συλλόγου μας στο Facebook, μέχρι και την Τρίτη 26 Νοέμβριου 2019, με την ένδειξη «Ενδιαφέρον για τιμοκατάλογο σε γραφή Braille – Mπράιγ», και αναγράφοντας τα έξης τρία στοιχεία: Επωνυμία Επιχείρησης. Ονομα Υπευθύνου. Τηλέφωνο Επικοινωνίας

Η δράση δεν είναι δεσμευτική. Για πρόσθετες πληροφορίες, Δημήτρης Τερζής 6970-015033, Δημήτρης Τσάγκος 6932-241828 Αννα Κόντου: 6942-492917».

Κ.Μπ.