Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 17:05

Σε εκδήλωση για υπογραφή Συνθήκης Απαγόρευσης Πυρηνικών Οπλων ο Καραμπάτος

Γράφτηκε από την

 

Σε εκδήλωση για την υπογραφή της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων συμμετείχε ο Μεσσήνιος Γιώργος Καραμπάτος από την οργάνωση «Δρόμοι της Ελιάς».

Στο μήνυμα που απηύθυνε τόνισε ότι από την Ελλάδα περνάνε πυρηνικά όπλα καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο σαλόνι του πλοίου «Peace Boat», που είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Πειραιά, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ της Pressenza «Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων», παρουσία δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Οπως αναφέρει σχετική δημοσίευση της Pressenza, από όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες τονίστηκε η σημασία της πίεσης του κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Οπλων του ΟΗΕ.

Παράλληλα, το κοινό ενημερώθηκε για το πρόγραμμα Χιμπακούσα του «Peace Boat», το οποίο καλεί επιζώντες των ατομικών βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι να μοιραστούν τις μαρτυρίες τους με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων. Λόγω αυτού του προγράμματος οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την τιμή να γνωρίσουν μία Χιμπακούσα, την Sakashita Noriko, επιζήσασα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Η Sakashita Noriko μίλησε για την εμπειρία της από τη χρήση των πυρηνικών όπλων μέσα από ένα συγκινητικό ποίημά της.

Η εκδήλωση έκλεισε με σχεδιασμό για νέες δράσεις και προβολές του ντοκιμαντέρ από τους συμμετέχοντες με στόχο να αναδειχθεί το θέμα της Συνθήκης Απαγόρευσης στην Ελλάδα.