Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 08:26

Καλαμάτα: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Φραγκόλιμνα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Φραγκόλιμνα (βίντεο)

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους (24 Απριλίου 1915) πραγματοποιήθηκαν χθες με κάθε επισημότητα στην Καλαμάτα, στην πλατεία της Φραγκόλιμνας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν στελέχη της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Αρμένιοι ιεράρχες και κληρικοί, μέλη της Αρμενικής Κοινότητας στην Καλαμάτα, παιδιά Αρμενίων που ζουν στην Αθήνα – μέλη πολιτιστικού συλλόγου και Αρμένιοι πρόσκοποι.

Τον αγιασμό τέλεσαν ο μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίας Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν και ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης – αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας δρ. Παύλος – Μπογός Τσολακιάν, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ζέρκο Καπλανιάν και η γ.γ. του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Βαρσινίκ Γκαλεστιάν.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ότι σε αυτό το μνημείο κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου θα τιμάται η Γενοκτονία των Αρμενίων με τις δέουσες τιμές και παρατήρησε πως οι Αρμένιοι έχουν ψηλά τις αξίες της πατρίδας, της οικογένειας και της φιλίας.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παν. Νίκας έκανε λόγο για μεγάλη σφαγή, για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας. Αναφέρθηκε στις σφαγές των Ποντίων και των Μικρασιατών από την Τουρκία που, όπως είπε, συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά, και παρατήρησε ότι διαχρονικά οι Αρμένιοι ήταν αδέλφια των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Αρμενίων Παύλος-Μπογός Τσολακιάν σημείωσε ότι η καρδιά είναι μία, ελληνική, και το αίμα που κυκλοφορεί μέσα είναι αρμενικό. Ενημέρωσε ότι στην Καλαμάτα υπάρχει μία από τις πρώτες κοινότητες των Αρμενίων στην Ελλάδα, από Αρμένιους που έφθασαν εδώ από τα Χανιά. Επεσήμανε ότι 3 εκατομμύρια είναι τα θύματα της Γενοκτονίας Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών και τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτό.

Ο ομιλητής δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών, επεσήμανε τις αρμονικές σχέσεις Ελλήνων και Αρμενίων και παρατήρησε πως οι Αρμένιοι πολέμησαν με την ψυχή τους για τη ζωή και το μέλλον τους.

Σημείωσε ότι 1 με 1,5 εκατομμύριο ψυχές χάθηκαν κατά τη μετακίνηση των Αρμενίων στη Συρία και τη γενοκτονία τους από τους Τούρκους. Ενημέρωσε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από 32 χώρες (από την Ελλάδα το 1996), με πιο πρόσφατη αυτή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας δρ. Π.-Μπ. Τσολακιάν, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ζέρκο Καπλανιάν και η πρόεδρος του Τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου της Αρμενικής Κοινότητας Καλαμάτας Σοφία Μαρκαριάν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους εθνικούς ύμνους Αρμενίας και Ελλάδας και με παραδοσιακούς χορούς της Αρμενίας από παιδιά Αρμενίων – μέλη πολιτιστικού συλλόγου από την Αθήνα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER