Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 18:14

Ο Γ. Κορμάς για τους κινδύνους του Διαδικτύου: “Οι γονείς είναι το πρότυπο”

Γράφτηκε από την
Ο Γ. Κορμάς για τους κινδύνους του Διαδικτύου: “Οι γονείς είναι το πρότυπο”

Οι γονείς είναι το πρότυπο, οπότε για να αλλάξουν πρότυπα συμπεριφοράς τα μικρότερα παιδιά και οι έφηβοι, θα πρέπει και οι ίδιοι να αλλάξουν τρόπο ζωής: να στραφούν σε ασχολίες όπως η μουσική, ο αθλητισμός, το θέατρο, να διαβάσουν ένα βιβλίο, συμπαρασύροντας αντίστοιχα και τα παιδιά τους.

Ενας από τους προβληματισμούς γονέων και εκπαιδευτικών είναι άλλωστε το πώς μπορεί κάποιος να θωρακίσει ένα παιδί, και αργότερα τον έφηβο, από την άνευ όρων ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια, πώς να αντισταθεί στην αγορά πρώτου κινητού στο δημοτικό ή πώς να απαντήσουν οι γονείς στην έφηβη κόρη τους, που θεωρεί πως το sexting δεν είναι και τίποτα κακό αφού έστειλε τη γυμνή φωτογραφία της χωρίς να φαίνεται το πρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας, ιατρός Γιώργος Κορμάς, είχε να διηγηθεί μια τέτοια ιστορία στους γονείς που βρέθηκαν την Κυριακή στην ημερίδα για τους εφήβους, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Μετά την επικοινωνία με μαθητές και μαθήτριες σε σχολείο, μια μαθήτρια κάλεσε για να του πει οργισμένα με ποιο δικαίωμα οι συμμαθητές της διακίνησαν τη γυμνή φωτογραφία της, ενώ αυτή πήρε προφυλάξεις βγάζοντας από το... σαγόνι και κάτω.

Τα παιδιά χρειάζονται ξεκάθαρα μηνύματα από τους γονείς τους, τόνισε ο υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που επεσήμανε στους γονείς ότι αν είναι δύσκολο να βάλουν όριο στο χρόνο που περνάει το παιδί τους στα κοινωνικά δίκτυα στο δημοτικό, δεν θα το κάνουν ούτε στην εφηβεία. Επίσης, είπε πως δεν μπορεί να είναι άλλοθι η πίεση που δέχονται από τα παιδιά ότι οι άλλοι γονείς το επιτρέπουν. Θα πρέπει και ο ίδιος ο γονιός όμως να μην είναι στο κινητό ή στο Facebook ή και μπροστά στην τηλεόραση όλη μέρα, για να δεσμεύσει το παιδί του να μην είναι ούτε αυτό, γιατί αν δεν καταφέρει να βάλει κανόνες και όρια στο δημοτικό, μετά τα 13 δεν θα μπορεί να το κάνει.

 

ΕΘΙΣΤΙΚΟ ΤΟ FORTNITE

Σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια ο Γ. Κορμάς ήταν κατηγορηματικός ότι τα παιδιά μεγαλώνουν ως avatars σε έναν ψηφιακό κόσμο, και το μεγάλο πρόβλημα είναι το Fortnite. Και εξήγησε στο ακροατήριο ότι δεν έχει να κάνει με το πρόβλημα το οποίο έλεγαν παλιότερα με τους γονείς, δηλαδή να μην ασχολούνται πολλές ώρες, να μην ξενυχτάνε, να μην παρατάνε άλλες ασχολίες - γιατί πλέον πολλοί γονείς στην επαφή τους με το Κέντρο διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους εθίζονται στο Fortnite ακόμα και με... μια ώρα παιχνίδι την εβδομάδα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο παιχνίδι, είτε παίζει είτε δεν παίζει το παιδί, είναι το ίδιο καθώς θα αναζητήσoυν στο περίπτερο τις κάρτες, θα μπουν στο youtube για να δουν τους παίκτες, θα συζητάνε γι’ αυτό με συνομηλίκους τους στο μπάσκετ.

Τα παιδιά, επανέλαβε πολλές φορές, χρειάζονται ξεκάθαρα μηνύματα από τους γονείς τους, κι αν στην Γ' Δημοτικού παίζουν μαζικά Fortnite και αυτό δεν αλλάξει, θα μάθουν σε συμπεριφορές εξάρτησης. Επιπλέον, το να ζουν ως... avatars θα έχει άμεσες συνέπειες στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους, προειδοποίησε, καθώς σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους. Κι ακόμα και το τηλέφωνο στις μικρότερες ηλικίες μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, γιατί είναι μια πύλη για το Διαδίκτυο.

 

SEXTING, Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΜΟΡΦΗ BULLYING

Οι... άσεμνες φωτογραφίες που οι έφηβοι στέλνουν και δέχονται στο κινητό τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο εκβιασμού, προειδοποίησε ο Γ. Κορμάς, και τόνισε ότι είναι η πιο σκληρή μορφή bullying. Το παιδί εκτίθεται πολύ εύκολα (και ιδιαίτερα οι έφηβες στα 12 και τα 14), γιατί δεν μπορεί να είναι στο youtube ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό για να έχει followers στο Instagram. Οταν είσαι σε αυτές τις ηλικίες, παρατήρησε ο Γ. Κορμάς, για να σε ακολουθούν θα βγάλεις γυμνό το κορμί σου. Τα παιδιά μαθαίνουν σε έναν άλλο τρόπο ζωής, άλλες συντεταγμένες, πρακτικές και πρότυπα, που δεν ακολουθεί η οικογένεια και η κοινωνία, αλλά αναπτύσσονται ως προσωπικότητες σε ένα περιβάλλον όπου έχουν πρότυπο το... καχεκτικό μοντέλο. Μάλιστα σε ποσοστό 14% από τα 14.000 παιδιά 10-17 ετών που συμμετείχαν σε έρευνα του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έχουν μοιραστεί γυμνές φωτογραφίες.

Δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχει αντιμετωπίσει περιστατικό sexting, διαπίστωσε και επεσήμανε ότι ένα στα δύο περιστατικά βοήθειας στη Γραμμή Βοήθειας αφορούν το sexting. Πολλοί έφηβοι έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις, είτε γιατί αντιμετώπισαν νομικές ευθύνες, είτε γιατί ωθήθηκαν σε απόπειρα αυτοκτονίας μην αντέχοντας το bullying.

 

ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΙ 

Σε πολλές από τις περιπτώσεις οι έφηβοι με τον τρόπο αυτό, αλλά και συμμετέχοντας σε επικίνδυνα παιχνίδια πρόκλησης, όπως το παιχνίδι του πνιγμού ή η μπλε φάλαινα, εκφράζουν όχι μόνο την ανάγκη για πειραματισμό και το ριψοκίνδυνο της ηλικίας, αλλά και μια κραυγή αγωνίας. Ξεκαθάρισε λοιπόν ότι ένας καταθλιπτικός έφηβος δεν είναι το... σύνηθες και δεν προκύπτει από πουθενά πως είναι σύμπτωμα της ηλικίας. Από την επαφή και επικοινωνία με εφήβους και από την εμπειρία με τη Γραμμή Βοήθειας, προκύπτει, είπε, ότι η ενασχόληση με το κινητό είναι μια διαρκής διάσπαση προσοχής για τον έφηβο. Κι όταν ταυτόχρονα έχουν και άλλα πράγματα να κάνουν, ο εγκέφαλος στρεσάρεται, προκαλείται σωματική κούραση, άγχος, εκνευρισμός και στρες, μόνο για να διατηρούν ενημερωμένο και να συντηρούν το προφίλ τους. Αυτό οδηγεί σε χρόνιο στρες και ιατρικά θέματα σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως έχει και επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων, που στα 20 και 25, κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο και χαμένοι σε έναν ψηφιακό κόσμο, δεν έχουν ούτε λίμπιντο.

 


NEWSLETTER